NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: ABD ile Afganistan'dan doğru zaman geldiğinde birlikte çıkaca

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ABD Başkanı Trump'ın Afganistan'daki askerlerini yıl sonuna kadar çekeceklerini açıklamasına ilişkin "Afganistan'a girmeye birlikte karar verdik. Doğru zaman geldiğinde birlikte çıkacağız." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

Brüksel
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO karargahında Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump'ın Afganistan'dan açıklanandan erken asker çekme kararı hakkındaki soruyu yanıtladı.
Trump: Afganistan'daki askerlerimiz Noel'e kadar evlerinde olmalı
NATO'nun, Afganistan'ın bir kez daha terör yuvası olmasını engellemek için bu ülkede bulunduğunu söyleyen Stoltenberg, "Ayrıca, NATO'nun ABD'ye düzenlenen bir saldırı nedeniyle Afganistan'da bulunduğunu hatırlamamız gerek. 11 Eylül 2001'de ABD'ye saldırı düzenlendiğinde NATO tarihinde ilk kez kolektif savunmayı öngören 5. maddeyi harekete geçirmişti." diye konuştu.
Stoltenberg, Avrupa ve Kanada'dan yüz binlerce askerin Amerikan askerleriyle Afganistan'da görev yaptığını belirterek, "Afganistan'daki misyonumuza taahhüdümüz devam ediyor çünkü Afganistan'ın teröristlerin eylemlerini planlayıp düzenlediklerini bir platform olmamasını sağlamak güvenlik çıkarlarımız için gerekli." ifadesini kullandı.
Afganistan'da hükümet ile Taliban arasındaki barış sürecini desteklediklerini hatırlatan Stoltenberg, barış çabaları çerçevesinde bu ülkedeki varlıklarını kısa süre önce 100 binden 12 bine indirdiklerini söyledi. Stoltenberg, şöyle devam etti:
"Afganistan'daki misyonun geleceği hakkında istişarelerde bulunacağız. Çabalarımızı koordine etmemiz önem taşıyor. 12 bin askerden önemli bir bölümü Avrupa ülkelerinden ve Kanada'dan. Sonuç olarak bu tüm müttefiklerin ve ortakların çabası olacak. Bizim yaklaşımımız koşul temelli bir yaklaşım. Sahadaki şartlara bakarak karar vereceğiz. Afganistan'ın geleceğine bağlılığımızı korumamız büyük önem taşıyor çünkü bu ülkede uzun dönemde güvenliği sağlamamız bizim çıkarımıza. Afganistan'a girmeye birlikte karar verdik, gelecekteki ayarlamalara birlikte karar vereceğiz, doğru zaman geldiğinde birlikte çıkacağız."
Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Afganistan'da görevine devam eden az sayıdaki cesur askerlerimiz Noel'e kadar evlerinde olmalı." ifadesini kullanmıştı.
Trump'ın mesajından birkaç saat önce de Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, Afganistan'daki asker sayısını 2021 başına kadar 5 binden 2 bin 500'e düşürme niyetinde olduklarını açıklamıştı.
ABD ile Taliban arasında şubatta yapılan görüşmelerde, Afgan topraklarının teröristlerce kullanılmayacağı garantisi karşılığında Amerikan askerlerinin tamamının 2021 ortasına kadar Afganistan'dan çekilmesinde mutabık kalınmıştı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan Kıbrıs Rumlarına hukuk dersi

2020-10-08 19:37 - Dünya

İhtiyaç sahipleri için 'Gönüllü Kahve'de gönüllü çalışıyorlar

2020-10-04 15:51 - Çevre-Hayat

DSP Genel Başkanı Aksakal: KKTC Türkiye devletinin garantörlüğündedir

2020-10-05 15:46 - Siyaset

Fenerbahçe, Arjantinli futbolcu Perotti ile transfer görüşmelerine başladı

2020-10-03 18:51 - Spor

Trabzonspor, Göksel Gümüşdağ ve Sumudica, PFDK'ye sevk edildi

2020-10-06 23:21 - Spor

İYİ Parti Başkanlık Divanı belirlendi

2020-10-01 22:46 - Siyaset

Katılım finans kuruluşlarının faizsiz prensiplere uyumu için yasal altyapı tamamlandı

2020-10-05 13:06 - Ekonomi

Libya ordusu: Suriyeli savaşçıları taşıyan Rus kargo uçağı Sirte'ye indi

2020-10-03 21:51 - Dünya

Depresyon Kovid-19 salgını döneminde üç kat arttı

2020-10-02 19:47 - Genel

Dışişleri: Kanada'nın bir NATO müttefikine savunma ürünleri ihracatını engellemesinin izahatı olamaz

2020-10-06 11:43 - Genel

İlgili Haberler

İsrail basını: Tel Aviv, İran'ın savaş sonrası askeri toparlanma hızından şaşkına döndü

12:52 - Dünya

İsrail ordusuna Batı Şeria'daki İsraillilerle ilgili yetkilerini polise devretmek için hazırlık

12:48 - Dünya

Japonya'da meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybetti

12:43 - Dünya

AB'de krizler sürerken liderlerin yaz tatilleri tartışılıyor

12:07 - Dünya

Kuzey Kore: Güney Kore ve ABD tatbikatı saldırgan bir savaşın provasıdır

12:03 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail basını: Tel Aviv, İran'ın savaş sonrası askeri toparlanma hızından şaşkına döndü

12:52 - Dünya

İsrail ordusuna Batı Şeria'daki İsraillilerle ilgili yetkilerini polise devretmek için hazırlık

12:48 - Dünya

Japonya'da meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybetti

12:43 - Dünya

Türk savunma sanayisi 25 yılda stratejik dönüşüme imza attı

12:37 - Ekonomi

Turkcell'in yılın ikinci çeyreğinde net karı 5,2 milyar lira oldu

12:33 - Ekonomi