?>

NATO Genel Sekreteri Rutte, üye ülkelere savunma harcamalarını hızla artırmaları çağrısı yaptı

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, resmi ziyarette bulunduğu Portekiz'de NATO üyesi ülkelerden savunma harcamalarına ayırdıkları payı artırmak için daha hızlı hareket etmelerini istedi.

Dünya - 3 ay önce

Madrid

Rutte, Portekiz'in başkenti Lizbon'da Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa ve Başbakan Luis Montenegro ile ayrı ikili görüşmeler yaptı.

Montenegro ile birlikte düzenlen ortak basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri, ittifak üyelerine, 10 yıl önce belirlenen ve bazı ülkelerce şu anda çok düşük olduğu savunulan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 2'sinin savunma harcamalarına aktarılması hedefinin hızlı bir şekilde artırılması gerektiğini savundu.

Rutte, "On yıl önce belirlenen yüzde 2 hedefinin yarının zorluklarını karşılamaya yeterli olmayacağını biliyoruz. NATO'nun güçlü kalabilmesi, uyum sağlamaya devam etmesi ve gelecekte güvenliğimizi garanti altına almak için çabalarımızı şimdi iki katına çıkarmalıyız. Bu aynı zamanda, savunmamıza daha fazla harcama yapmamız gerektiği anlamına da geliyor." dedi.

Portekiz Başbakanı Montenegro ise ülkesinin 2023'te GSYİH'sinin yüzde 1,5'ini savunma harcamalarına aktardığını, 2029'a kadar bunun yüzde 2'ye çıkartılması hususunda kararlı olduklarını söyledi.

Diğer yandan Portekiz'de görüşmelerini tamamladıktan sonra İspanya'nın başkenti Madrid'e gelen Rutte'nin, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile yapacağı görüşmede de savunma harcamalarının artırılması konusunu gündeme getirmesi bekleniyor.

Zira, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, bu sabah Brüksel'de basına yaptığı açıklamada bu konuya değinerek, "İspanya, şu anda NATO'da savunma harcaması olarak belirlenen yüzde 2'ye ulaşmak için 2029 gibi bir zaman hedefini çok açık bir şekilde belirledi." şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın son dönemlerde yaptığı bir çok konuşmada sıklıkla NATO ülkelerinden savunma harcamalarını GSYİH'lerinin yüzde 5'ine çıkarmalarını istediği biliniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kartalkaya'daki yangından ailesiyle birlikte kurtulan afetzede, yaşadıklarını anlattı

2025-01-24 19:18 - Gündem

Hamas: Tel Aviv'deki bıçaklı saldırı, İsrail'in Cenin'deki saldırılarına doğal bir ya

2025-01-22 12:18 - Dünya

Sivas'ta kar yağışı etkili oluyor

2025-01-23 11:02 - Çevre-Hayat

Son 3 yılda 4 bin 380 turizm tesisi eksiklikler nedeniyle kapatıldı

2025-01-26 15:57 - Gündem

PFDK'den 6 Süper Lig kulübüne para cezası

2025-01-24 00:28 - Spor

Bakan Uraloğlu, Çad Dışişleri Bakanı Abderaman Koulamallah ile görüştü

2025-01-23 15:28 - Siyaset

Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bir otelde çıkan yangında 3 kişi öldü, 11 kişi yaralandı

2025-01-21 08:06 - Asayiş

Suriye Dışişleri Bakanı: Herkesin eşitliği ve adaleti hissettiği bir ülke inşa etmek için çalışacağız

2025-01-22 08:45 - Dünya

ABD Başkanı Trump, 12 bağımsız başmüfettişin işine son verdi

2025-01-25 20:47 - Dünya

İsrail ordusu Cenin'de Anadolu Ajansı muhabirlerinin üzerine iş makinelerini sürdü

2025-01-22 19:28 - Dünya

İlgili Haberler

Singapur'da yarınki seçimlerde 66 yıllık iktidarın devam etmesi öngörülüyor

11:22 - Dünya

ABD'de satılan Apple ürünlerinin çoğu Hindistan ve Vietnam'dan gelecek

11:08 - Dünya

ABD'de Demokratlar, Savunma Bakanı Hegseth'in görevden alınması için baskıyı artırıyor

10:43 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 10 Filistinli hayatını kaybetti

10:13 - Dünya

ABD'de Trump yönetiminden, iki basın kuruluşuna yönelik fon kesintisi kararı

09:57 - Dünya

Günün Manşetleri

2. Lig'de normal sezon yarınki maçlarla tamamlanacak

11:32 - Spor

Trafik kazaları, dünyada her yıl yaklaşık 1,2 milyon kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanıyor

11:27 - Gündem

Singapur'da yarınki seçimlerde 66 yıllık iktidarın devam etmesi öngörülüyor

11:22 - Dünya

Rekabet Kurulundan Erikli ve Pınar Su'ya yaklaşık 26 milyon lira ceza

11:17 - Ekonomi

ABD'de satılan Apple ürünlerinin çoğu Hindistan ve Vietnam'dan gelecek

11:08 - Dünya