?>

NATO, Doğu Akdeniz'de diyalog istiyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye ve Yunanistan yıllardır önemli NATO müttefikleridir. İttifak ruhu ve uluslararası hukuk temelinde Doğu Akdeniz'deki durumu çözmenin bir yolunu bulmalıyız." dedi.

Dünya - 5 yıl önce

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz'deki tansiyonun diyalog yoluyla düşürülmesini istediklerini söyledi.

Stoltenberg, Berlin'de yapılan AB Savunma Bakanları Toplantısı'na katıldı. Toplantı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Stoltenberg, AB ülkelerinin bakanlarına NATO'nun Afganistan, Irak gibi ülkelerdeki faaliyetleri hakkında bilgi vereceğini aktardı.

Doğu Akdeniz konusuna değinen Stoltenberg, bölgede gerilimin düşürülmesi ve diyalog yolunun kullanılması gerektiğini söyledi.

Stoltenberg, "Türkiye ve Yunanistan yıllardır önemli NATO müttefikleridir. İttifak ruhu ve uluslararası hukuk temelinde Doğu Akdeniz'deki durumu çözmenin bir yolunu bulmalıyız. Almanya'nın ara buluculuk çabalarını memnuniyetle karşılıyorum." diye konuştu.

Ankara ve Atina ile temas halinde olduğunu aktaran Stoltenberg, bir soru üzerine, Akdeniz'de devam eden İrini Operasyonu'ndan önceki AB'nin deniz misyonuna katkı verdiklerini, şimdiki AB misyonuna nasıl katkı vereceklerine baktıklarını ama konuyla ilgili yeni bir durum olmadığını söyledi.

Belarus sınırında NATO takviyesi yok

Belarus'taki durumu yakından izlediklerini belirten Stoltenberg, "Belarus halkı kendi geleceğine karar verme hakkına sahip olmalıdır. Bütün NATO müttefikleri Belarus'un egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duymaktadır." dedi.

Stoltenberg, NATO'un bölgede askeri takviye yapmadığını vurgulayarak "Belarus'taki rejimin NATO'yu bahane ederek göstericilere baskı uygulama girişimi kesinlikle yanlıştır. Minsk'teki rejimin, dikkati iç meselelerden dış konulara çekme girişimi, kendi halkına şiddet uygulamak için bahane bulma çabaları kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Belarus yönetimine, halkın barışçıl gösteri ve ifade özgürlüğü gibi temel haklarına saygı duyması çağrısında bulundu.

Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesine de değinen Stoltenberg, Almanya'daki doktorların Navalnıy'ın zehirlendiğine yönelik bulgularından şüphe duymadıklarını belirtti.

Navalnıy'ın zehirlenmesi hakkında Rusya'nın şeffaf bir soruşturma başlatması gerektiğini dile getiren Stoltenberg, sorumlulardan hesap sorulmasını istedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Reel Kesim Güven Endeksi ağustosta yükseldi

2020-08-25 13:51 - Ekonomi

Zamanın tanığı saat kuleleri

2020-08-24 14:36 - Kültür Sanat

İztuzu Plajı caretta caretta yuvası ve yavru çıkışında rekor kırdı

2020-08-25 15:29 - Kültür Sanat

Türkiye'de internet kullanımı son 5 yılda yüzde 29 arttı

2020-08-26 14:16 - Teknoloji

Bakanlar Soylu ile Kurum Dereli ilçesinde incelemelerde bulundu

2020-08-25 16:11 - Gündem

Merkez Hakem Kurulunun yeni başkanı Serdar Tatlı oldu

2020-08-25 16:31 - Spor

Altay Bayındır: Şampiyonluğu herkes çok özledi

2020-08-22 02:36 - Spor

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Yücel: "MEB ve YÖK mükemmel bir iş çıkardı"

2020-08-20 14:24 - Genel

Alternatif Bank, Stevie Ödüllerinde "En Değerli İşveren" listesine girdi

2020-08-20 14:45 - Genel

Citroen Türkiye'de atama

2020-08-24 20:30 - Genel

İlgili Haberler

Özgürlük Filosu'ndaki Türk aktivistler İsrail askerlerinin müdahalesinden çekinmiyor

18:37 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'na katılan Fransız aktivistlerin bir kısmı Fransa'ya ulaştı

18:17 - Dünya

Fransa'da Başbakan Lecornu’nun istifasıyla siyasi ve mali kriz derinleşiyor

17:23 - Dünya

Gazze'de gazeteciler 2 yıldır süren İsrail soykırımını belgelemenin bedelini canlarıyla ödedi

17:13 - Dünya

İsrail güçleri, geçen ay Mescid-i Aksa'ya 26 baskın düzenledi

16:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Özgürlük Filosu'ndaki Türk aktivistler İsrail askerlerinin müdahalesinden çekinmiyor

18:37 - Dünya

Vicdan gemisinden aktivist Baygın "soykırıma dur deyin" çağrısı yaptı

18:27 - Gündem

TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı

18:22 - Ekonomi

Küresel Sumud Filosu'na katılan Fransız aktivistlerin bir kısmı Fransa'ya ulaştı

18:17 - Dünya

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda yolcu rekoru kırıldı

18:03 - Ekonomi