?>

NASA Güneş keşif uydusuna astrofizikçinin adını verdi

Astrofizikçi Eugene Parker, NASA tarihinde yaşarken adı bir uzay aracına verilen ilk kişi oldu. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 8 yıl önce

ANKARA

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 2018 yılında uzaya fırlatılacak Güneş keşif uydusuna astrofizikçi Eugene Parker'ın adını verdi.

NASA, 2018 yılında uzaya gönderilecek "Solar Probe Plus" uzay aracının adının öncü bilim adamının onuruna "Parker Solar Probe" olarak değiştirildiğini açıkladı.

Kararı ABD'nin Chicago Üniversitesi'nde düzenlenen törende kamuoyuna duyuran NASA Bilim Misyonları Direktörü Thomas Zurbuchen, kurumun ilk kez bir keşif aracına yaşayan birinin adını verdiğine dikkati çekti.

Zurbuchen, "Parker, çalışmalarıyla yeni bilimsel çalışma alanı tarif etmiş bir bilim adamı. O, NASA'nın bugün de araştırdığı ve yanıtını bulmaya çalıştığı çok sayıda bilimsel soruyu ilk kez ortaya atmış kişi. Böyle büyük bir insanın ve onun benzersiz mirasının onurlandırılmasına katkı sağladığım için kişisel olarak şeref duyuyorum." ifadelerini kullandı.

"Her zaman olduğu gibi sürprizlerle karşılaşacağız"

Törende söz alan Parker, NASA yetkililerine teşekkür etti. Güneş keşif uydusunun uzayın daha önce keşfedilmemiş bir bölgesine gideceğini ifade eden Parker, "Sonunda buraya da göz atabilecek olmamız heyecan verici. İnsan Güneş rüzgarı içinde ne olup bittiğini daha detaylı görmek istiyor. Eminim, her zaman olduğu gibi sürprizlerle karşılaşacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Parker'ın 1958 yılında Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan "Gezegenler Arasındaki Gaz ve Manyetik Alan Dinamikleri" astrofizik biliminde çığır açmıştı. Parker, makalesinde Güneş'ten koparak yayılan yüksek hızdaki maddeler ve manyetizmanın Güneş sistemindeki tüm gezegenleri ve uzayı etkilediğini savunmuştu. Bugün "Güneş rüzgarı" olarak bilinen bu etki çok sayıda gözlemle de doğrulanmış durumda.

Bugün 90 yaşında olan Parker'ın yıldızlarla yörüngelerindeki gezegenler arasındaki ilişkiyi yeni kavramlarla açıklayan çalışmaları, "heliofizik" adı verilen yeni bir astrofizik disiplininin ortaya çıkmasını sağlamıştı.

Güneş keşif uydusu Parker, NASA'nın "Bir Yıldızla Yaşamak" adını verdiği program kapsamında yaklaşık 59 milyon kilometre mesafeden Güneş gözlemleri yapacak.

Muhabir: Emre Aytekin

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Endonezya’nın Ramazan Davulu: Bedug

2017-05-29 17:05 - Genel

Yolcu otobüsünde yangın: 5 yaralı

2017-05-30 00:32 - Asayiş

NASA Güneş keşif uydusuna astrofizikçinin adını verdi

2017-06-01 19:12 - Teknoloji

19 yaşındaki Mine hayatının en mutlu gününü yaşadı

2017-05-26 18:47 - Çevre-Hayat

'Beşiktaş şampiyonluğu hak etti'

2017-05-31 02:17 - Spor

Aygaz ve Mogaz'dan kampanya

2017-06-01 15:16 - Ekonomi

Ferrari'den Monaco'da çifte zafer

2017-06-01 15:24 - Spor

Genelkurmay çatı davasında beşinci celse başladı

2017-05-26 16:24 - Genel

Siirt'te şehit asker için tören

2017-05-27 15:42 - Gündem

Çin'de klasik otomobiller geçmişe ayna tutuyor

2017-05-27 16:12 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye'nin süper bilgisayarından 7 bin 400 araştırmacı yararlandı, gözler 3. faza odaklandı

15:52 - Teknoloji

Ortaokul öğrencileri elektromanyetik alanlardan "elektrik hasadı" yapıyor

13:33 - Teknoloji

İnsansız hava araçları için tasarlanan "hedef tespit" modülüne NATO'dan ödül

12:33 - Teknoloji

Mayın avcı robotu göreve hazırlanıyor

12:07 - Teknoloji

TEKNOFEST Sosyal platformu beta sürümüyle yayında

18:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İstanbul'da Open Rafah grubundan "Hazreti Muhammed'e sevgi, Gazze'ye refah" yürüyüşü

01:48 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

İletişim Başkanlığından Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadele gücüne ilişkin açıklama

01:43 - Gündem

Musk, ABD'lilerin yeni siyasi parti isteyip istemediklerine yönelik anketin sonuçlarını açıklad

01:07 - Dünya

İsrail'de binlerce gösterici, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması talebiyle gösteri

00:57 - Dünya

İsrail, Hamas'ın ateşkes önerisinde değişiklik yapmak istediğini iddia etti

00:53 - Dünya