?>

Nakillerde suistimallere karşı 'uluslararası kayıt sistemi'

Organ nakli ihtiyacının daha kolay karşılanabilmesi ve bu süreçte olası suistimallerin engellenebilmesi için dünya genelindeki tüm transplantasyonların kayıt altınarak donör takibinin yapılması gerektiği bildirildi.

Sağlık - 8 yıl önce

BARSELONA - YEŞİM SERT KARAASLAN

İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Avrupa Organ Nakli Kongresi'ne (European Society for Organ Transplantation ESOT) katılan Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ata Bozoklar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, burada tüm dünyadan alandaki önemli profesyonellerin bir araya geldiğini ve organ nakline ilişkin her konunun ele alındığını söyledi.

Dünyada yılda 100 binin üzerinde nakil gerçekleştirildiğini dile getiren Bozoklar, "Ancak bekleme listeleri de o kadar artıyor. Bugün Avrupa'da her gün yaklaşık 18 kişi organ beklerken yaşamını yitiriyor, 12-13 kişi de ABD'de hayatını kaybediyor. Türkiye'de tam bir istatistik yok. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun organ olmadığında hastalar kaybediliyor." diye konuştu.

"Her ülke kayıt tutmalı ve dünya ile paylaşmalı"

Kongrede canlı vericili donörlerin önemine dikkat çekildiğini ve organ kaçakçılığının önlenebilmesi için daha fazla neler yapılabileceğinin ele alındığını aktaran Bozoklar, tüm dünyada canlı vericiden yapılan nakillerin doğru temellere oturtulması gerektiğine işaret etti.

Bozoklar, bunun için transplantasyon sürecinde her şeyin mutlaka kayıt altına alınması gerektiği görüşünü dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kongrede, bu konuda her ülkenin kayıt tutması ve verileri tüm dünya ile paylaşması gerektiği tartışılarak, bu şekilde suistimallerin önüne geçilebileceği belirtildi. Çünkü, dünya genelinde ölülerden temin edilen organların sayıca yetersiz olması nedeniyle canlı vericili nakillerin giderek artacağı açık şekilde görülüyor. Bu durumda kongrede de insan suistimali ve usulsüz organ nakillerinin önüne geçebilmek için bir dizi önlemler almak gerektiği ifade edildi. Bunun için işlemlerin hukuki temellere dayandırılması ve tüm ameliyatların kayıt altına alınması gerektiği aktarıldı. Bunun hayata geçirilmesi halinde, tüm ülkelerde transplantasyon aktivitesi kayıt altına alınacak ve kayıtlar ülkeler genelinde paylaşılacak. Böylece, şeffaflık da elde edilmiş olacak."

Bozoklar, her ülkenin kayıtları tutma konusunda hassasiyet göstermesi halinde denetlenebilirliğin de artacağını vurgulayarak, "Bu, suistimalleri en aza indirmenin tek yolu." dedi.

Türkiye'de de nakillerin kayıt altına alındığını dile getiren Bozoklar, Sağlık Bakanlığı'nın bu alanda kayıt sistemine sahip olduğunu sözlerine ekledi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Irak'ın kuzeyindeki referandum meşru gösterilmeye çalışılıyor'

2017-09-26 18:07 - Siyaset

İstanbul'a 'kültür havzası' projesi üzerinde çalışılıyor

2017-09-26 16:39 - Genel

Kılıçdaroğlu Yalova'da düğün törenine katıldı

2017-09-25 00:42 - Siyaset

BM'den Turkcell'e "insanlık" ödülü

2017-09-22 15:03 - Ekonomi

Karadenizli balıkçıların umudu 'Kestane Karası Fırtınası'

2017-09-22 17:32 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruhani ile görüştü

2017-09-24 23:33 - Genel

IKBY'deki gayrimeşru referandumun sonuçları açıklandı

2017-09-27 21:07 - Dünya

'Ülkelerimiz arasında harika bir dostluk var'

2017-09-22 04:47 - Dünya

Kumar oynayabilmek için gizli geçit bile yapmışlar

2017-09-27 14:27 - Asayiş

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Moore Beşiktaş kongre üyesi oldu

2017-09-21 21:07 - Spor

İlgili Haberler

AB, oyuncaklardaki zararlı kimyasalları yasaklıyor

19:03 - Sağlık

Organ nakli bekleyen genç hastane odasında umudunu koruyor

12:08 - Sağlık

Prof. Dr. Aziz Sancar, kendi adına düzenlenen ödül törenine ilk kez katılacak

12:07 - Sağlık

İlerleyen diş çürüğü sistemik hastalıkları tetikleyebilir

11:28 - Sağlık

Türkiye'de her 10 çocuktan biri boy kısalığı sorunu yaşıyor

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 5. hafta mücadelesi başladı

01:32 - Spor

BM, bir sonraki BM Genel Sekreterini belirlemek için seçim sürecini resmen başlattı

01:23 - Dünya

AB Komisyonu Üyesi Lahbib: Sudan, halkı için gerçek bir kabusa ve insani felakete dönüştü

00:43 - Dünya

Filistin Devlet Başkanı Abbas: Gazze, Filistin’in ayrılmaz parçasıdır, barış bir zorunluluktur

00:38 - Dünya

Cristiano Ronaldo, Dünya Kupası'nın grup maçlarında forma giyebilecek

00:33 - Spor