Nadir hastalığa yakalanan Suriyeli Zeve ölmek istemiyor

Rothmund-Thomson Sendromuna yakalanan, 13 yaşındaki Suriyeli Zeve İbrahim, aynı hastalığa yakalanan erkek kardeşi gibi ölmek istemiyor.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

ERBİL - İdris Okuducu

Dünyada nadir görülen Rothmund-Thomson Sendromuna yakalanan, 13 yaşındaki Suriyeli Zeve İbrahim, aynı hastalığa yakalanan erkek kardeşi gibi ölmek istemiyor.
Suriye'deki terör olaylarından dolayı ailesiyle birlikte 2014 yılında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentine Hasake vilayetinden göç eden Zeve, büyük tedavi umutlarıyla geldiği Irak'ta ne hükümet ne de Birleşmiş Milletler çatısındaki kuruluşlardan gerekli tedaviyi alamadı.
Amansız hastalığa yakalan Zeve'nin babası İbrahim Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının tedavi edilmesi için kendi kısıtlı imkanlarıyla elinde avucunda olan her şeyini harcadığını ancak herhangi olumlu bir sonuç alamadıklarını ifade etti.
"Erkek kardeşi ayni hastalıktan hayatını kaybetti"
Kızı henüz 2 aylıkken, yanaklarında kırmızı lekelerin çıkmaya başladığını ve hastaneye götürdüklerini, doktorların ciddi bir durum olmadığını söylemekle yetindiğini aktaran Hüseyin, "Ancak bir süre sonra vücudunda yaralar çıkmaya başladı. O dönem Şam ve Halep'teki hastanelere götürdüm. Tahliller yapıldı. Ama doktorlar hastalığı teşhis edemedi." diye konuştu.
Hüseyin, "Erbil'e geldikten sonra kızıma dünyada nadir görülen Rothmund-Thomson Sendrom hastalığı teşhisi konuldu." dedi.

Kızından birkaç yaş büyük olan erkek kardeşinin de aynı hastalığa yakalandığını hatırlatan Hüseyin, "Erkek kardeşi ayni hastalıktan hayatını kaybetti. Kızımı tedavi ettirip onu kurtarmak istiyorum." çağrısında bulundu.
Okulu bırakmak zorunda kaldı
Erbil'e geldikten sonra Suriye'de yarım bıraktığı okuluna devam ettiğini dile getiren Hüseyin, Zeve'yi 7'nci sınıftaki okulundan almak zorunda kaldığını şöyle anlattı:
"Kızımı okula gönderiyordum ancak hiçbir arkadaşı olmaması nedeniyle çok üzülüyordu. Hastalığından dolayı kimse onunla arkadaşlık etmiyor ve oynamıyordu. Sırada tek başına oturuyordu. Üzülmesine dayanamadım. Mecburen okuldan almak zorunda kaldım. Bunun yanında dışarı kalmaması ve güneş ışığı almaması gerekiyordu."
"Kızımı başka bir ülkede tedavi ettirmek istiyorum"
Suriye'deki savaş ve IKBY'deki mevcut durumdan dolayı Zeve için herhangi bir çare bulamadığını, tüm ümitlerinin tükendiğini aktaran Hüseyin, şunları kaydetti:
"Her gün çok sayıda ilaç kullanıyor. Ancak hiçbirisi köklü bir tedaviye cevap vermiyor. İlaçların sadece geçici bir etkisi var. Doktorlar kızımın Irak'ta tedavisinin olmadığını dile getiriyor. Normal hayata dönebilmesi için kızımı başka bir ülkede tedavi ettirmek istiyorum."

Rothmund-Thomson Sendromu nedir ?

Nadir görülen, cildi etkileyen hastalıklardan olan Rothmund-Thomson Sendromuna yakalanan bireylerde 3 aydan 6 aya kadar cilt rengi değişiklikleri gelişiyor ve yaşam boyu devam ederek hastanın tüm vücuduna yayılıyor. Zamanla döküntü kollara ve bacaklara yayılıyor. Belirtileri arasında hastanın saçları ve kaşları seyrekleşerek kemiklerde orantısız büyüme ve ayaklarda yaralar meydana geliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

UEFA'dan Panathinaikos'a 3 yıl Avrupa kupalarından men cezası

2018-04-25 02:50 - Spor

'Kendiyürür bir budama artığı parçalama makinesi' geliştirildi

2018-04-26 19:02 - Çevre-Hayat

Türkiye okçulukta madalya arayacak

2018-04-27 14:32 - Spor

Düşen mermer parçasından saniyelerle kurtuldu

2018-04-30 14:55 - Genel

Kayaşehir Bulvarı metro çalışmaları nedeniyle yarın kapatılıyor

2018-04-25 16:39 - Genel

'Başbakan önemli bir ikazda bulunmuş'

2018-04-26 22:02 - Siyaset

Beşiktaş derbide liderlik peşinde

2018-04-28 13:52 - Spor

Voleybol'da sezonun şampiyonu VakıfBank

2018-04-26 23:02 - Spor

Aktay'dan Avrupa Konseyi'ne Azerbaycan tepkisi

2018-04-27 00:32 - Dünya

Beşiktaş'ta 4 isim ifadeye çağrıldı

2018-04-25 18:03 - Genel

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Lübnan'ın güneyinde evleri patlayıcılarla yıktı

10:08 - Dünya

ABD Savunma Bakanı Hegseth, Latin Amerika ülkelerine UCM'den ayrılmaları çağrısı yaptı

09:42 - Dünya

İran Dışişleri Bakanı'ndan ülkesi aleyhinde açıklama yayımlayan Fransa'ya tepki

09:28 - Dünya

Küresel elektrikli araç satışları temmuzda yıllık bazda yüzde 9 artışla 1,85 milyon oldu

08:43 - Ekonomi

Başkentte 37 ton sahte deterjan ve kozmetik ürünü ele geçirildi

08:27 - Asayiş