?>

Myanmar ordusu 1 aylık ateşkes ilan etti

Myanmar'da askeri darbeyle seçilmiş hükümeti deviren ordu, ülkede bir aylık ateşkes ilan ettiklerini duyurdu.

Dünya - 4 yıl önce

KUALA LUMPUR

Ulusa seslenen Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, ülkedeki silahlı etnik gruplarla barış görüşmelerinin sürdürülmesi ve 13-16 Nisan'daki dini yeni yıl kutlamalarının huzur içinde yapılması için 30 Nisan'a kadar ordunun tek taraflı ateşkes ilan ettiğini bildirdi.

General Hlaing, ateşkesin istisnaları olduğunu vurgulayarak "Hükümetin işleyişini bozacak faaliyetlere karşı ordunun kamu düzenini sağlaması, ateşkesin dışındadır." dedi.

Kachin eyaletinde orduya ait polis merkezi ele geçirildi

Öte yandan darbe karşıtı etnik silahlı gruplardan Kachin Bağımsızlık Ordusu (KIA), Kachin eyaletine bağlı bir ilçedeki polis merkezini ele geçirdi.

Operasyona dair açıklama yapan KIA sözcülüğü, Kyaukgyi ilçesinde Myanmar ordusu için stratejik öneme sahip polis merkezini, gece yarısı operasyonuyla ele geçirmeyi başardıklarını bildirdi.

Polis merkezini bir süredir Myanmar ordusunun kullandığını belirten KIA, operasyonun ardından yaşanan zayiata dair bilgi vermedi.

Myanmar'daki etnik silahlı gruplardan KIA ve Karen Ulusal Birliği, cuntaya karşı protestocuları koruyacaklarını açıklamıştı.

2018'de Myanmar ordusuyla ateşkes imzalayan Arakan Ordusu, Ta'ang Ulusal Özgürlük Ordusu (TNLA) ve Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA) da dünkü açıklamalarında, Myanmar ordusunun protestoculara yönelik şiddeti son bulmazsa ateşkesi bozacaklarını vurgulamıştı.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmarlılar 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı.

Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde 536 gösterici hayatını kaybetti.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

IAS, Kaplan Kardeşler Halı ile anlaştı

2021-03-25 12:41 - Ekonomi

Ramazanın müjdecisi Berat Kandili yarın idrak edilecek

2021-03-26 14:09 - Çevre-Hayat

Pfizer/BioNTech, 12 yaş altı çocuklarda Kovid-19 aşı denemelerine başladı

2021-03-26 00:41 - Sağlık

Sırbistan, komşu ülke vatandaşlarını da Kovid-19'a karşı aşılamaya başladı

2021-03-27 21:26 - Dünya

İstanbul merkezli 3 ilde bitcoin dolandırıcılığı operasyonu: 8 gözaltı

2021-03-26 11:51 - Gündem

Türkiye'nin ilk milli kütüphanesi 'dijital çağa' ayak uyduracak

2021-03-30 17:37 - Teknoloji

Türk sinemasının ilk yönetmeni: Fuat Uzkınay

2021-03-28 15:49 - Gündem

Yunanistan'da Kovid-19 günlük vaka sayısı 'salgının başından bu yana en yüksek seviyeye çıktı

2021-03-30 22:05 - Dünya

BM'den Myanmar'da iç savaş çıkabileceği uyarısı

2021-04-01 02:01 - Dünya

Barajlarda Ankara'ya 120 gün yetecek su bulunuyor

2021-03-27 15:36 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'de federal hükümet bütçe anlaşmazlığı nedeniyle kapandı

08:08 - Dünya

Küresel Sumud Filosu: Gazze'ye doğru devam, 120 deniz mili sınırına yaklaşıyoruz

06:18 - Dünya

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

04:08 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'nun Gazze'ye ulaşmasına 175 deniz mili kaldı

23:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Yasa dışı bahis operasyonlarında 59 şüpheli yakalandı

08:18 - Asayiş

ABD'de federal hükümet bütçe anlaşmazlığı nedeniyle kapandı

08:08 - Dünya

Küresel Sumud Filosu: Gazze'ye doğru devam, 120 deniz mili sınırına yaklaşıyoruz

06:18 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı'na ilişkin yargılama sürdü

01:08 - Gündem