?>

Myanmar'da son 24 saatte düzenlenen protestolarda 23 kişi yaşamını yitirdi

Görgü tanıklarının doğruladığı toplam can kaybı sayısının 247'ye yükseldiği, şimdiye kadar 2 bin 345 kişinin gözaltına alındığı ve bunlardan 1994'ünün hala gözaltında tutulduğu bildirildi.

Gündem - 4 yıl önce

KUALA LUMPUR

Myanmar'da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolarda, son 24 saatte güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu 23 kişi hayatını kaybetti.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşundan (AAPP) yapılan açıklamada, dün ve bugün Yangon, Aungpan, Thaketa, Bago ve Pakokku kentlerinde düzenlenen protestolarda, ordu birliklerinin kalabalığa gerçek mermi kullandığı bildirildi.

23 kişinin açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, çok sayıda göstericinin yaralandığını kaydedildi.

Açıklamada, görgü tanıklarının doğruladığı toplam can kaybı sayısının 247'ye yükseldiği, şimdiye kadar 2 bin 345 kişinin gözaltına alındığı ve bunlardan 1994'ünün hala gözaltında tutulduğu ifade edildi.

Protestolarda, güvenlik güçlerinin şiddeti kınandı

Darbe karşıtı protestolar, bugün de ülkenin birçok bölgesinde devam etti.

Yangon ve Mandalay'daki protestolarda sağlık çalışanları öne çıkarken, Aungpan'da on binlerce kişi, dünkü protestolarda sivillerin öldürülmesine karşı güvenlik güçlerinin şiddetini kınadı.

Sosyal medyada paylaşılan bazı videolarda ise askerler, protestocuların evine girip özel eşyaları yağmalarken görüntülendi.

AA muhabirine konuşan aktivistler, askeri yönetimin özellikle Yangon civarında internet erişimine son günlerde daha sıkı kısıtlamalar getirdiğini, güvenlik güçlerinin şiddetine dair videoların çoğunu sosyal medyaya yüklemekte zorlandıklarını aktardı.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Türkiye darbeyi kınamış, Batı ülkelerinden de darbeye yönelik çeşitli tepkiler ve eleştiriler gelmişti.

Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı.

Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde 200'ün üzerinde gösterici hayatını kaybetti, 2000'e yakın kişi de tutuklu bulunuyor.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken, gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin, askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bolu'nun içme suyu kaynağı Gölköy Barajı'nda su seviyesi yüzde 43'e yükseldi

2021-03-15 20:36 - Ekonomi

Libya'da 5+5 Ortak Askeri Komite görüşmeleri başladı

2021-03-15 19:41 - Gündem

'Yılın Otomobili' seçimi için 27 aday belirlendi

2021-03-14 16:41 - Ekonomi

'15 gün çocuk gibi ağladım'

2021-03-15 15:54 - Sağlık

Ücretli çalışan sayısı ocakta yıllık bazda yüzde 5,2 arttı

2021-03-16 13:46 - Ekonomi

Türkiye'de 18 bin 912 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 73 kişi hayatını kaybetti

2021-03-18 01:06 - Gündem

Borsa güne yükselişle başladı

2021-03-16 13:01 - Ekonomi

Eski MHK Başkanı Bülent Yavuz vefat etti

2021-03-20 13:56 - Spor

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Turist kabulünde vaka sayıları ve aşı programına bakılacak

2021-03-15 15:53 - Siyaset

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Türk Konseyi Genel Sekreteri Amreyev'i kabul etti

2021-03-15 19:46 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye Deniz Mekansal Planlaması Haritası, IOC-UNESCO nezdinde Türkiye tarafından tescil ettirildi

23:33 - Gündem

Sıfır Atık Forumu öncesi iş dünyasıyla çalışma toplantısı gerçekleştirildi

22:02 - Gündem

DMM, "Ümit Özdağ'ın cezaevi çıkışı namaz kılmasının engellendiği" iddiasını yalanladı

21:48 - Gündem

İstanbul'da "Büyük Güç Rekabeti ve Orta Doğu" forumu yapıldı

19:48 - Gündem

Rize'de yamaçtan kopan kaya parçasının otomobilin önüne düşme anı güvenlik kamerasında

19:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, Trump ile telefonda görüştü

03:12 - Dünya

New York kent denetçisi Lander, ICE tarafından gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldı

02:53 - Dünya

İran lideri Hamaney: Siyonistlerle asla pazarlık yapmayacağız

02:48 - Dünya

ABD'nin saldırması durumunda İran'ın Hürmüz Boğazı'nı mayınlayabileceği iddiası

02:12 - Dünya

ABD Başkanı Trump ile İsrail Başbakanı Netanyahu telefonda görüştü

02:02 - Dünya