?>

Myanmar'da protestocular polisin müdahalesi sonucu yaşamını yitiren göstericiyi andı

Myanmar'da darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolarda güvenlik güçlerinin kullandığı plastik mermi sonucu yaşamını yitiren 20 yaşındaki Mya Thwate Thwate Khaing, ülkede süren protestolarda anıldı.

Dünya - 4 yıl önce

Kuala Lumpur

Başkent Nepido ve ülkenin en kalabalık şehri Yangon'da darbeyi protesto etmek üzere toplanan grup, Khaing'in fotoğrafına çiçekler bıraktı.

Bunun yanı sıra Bago, Ngaputaw ve Myitkyina şehirlerinde de gösteriler düzenleyen darbe karşıtları, Khaing'i saygıyla anarak, güvenlik güçlerinin şiddetini protesto etti.

Myitkyina'da darbe karşıtlarının yürüyüşüne engel olmak isteyen polis ile göstericiler arasında çıkan arbede sonucu 6 gösterici yaralandı, en az 14 kişi gözaltına alındı.

Öte yandan Mandalay'da dün gerçekleşen protestolarda 21 yaşındaki Han Thet Zaw isimli engelli vatandaşın polis tarafından dövülmesi görüntülerini içeren video, sosyal medyada paylaşılmasının ardından geniş yankı buldu.

Olayın ardından açıklama yapan Zaw'ın amcası, yeğeninin güvenlik güçlerine saygısızlık yapmadığını, sadece protestoların ardından etrafı temizlemek için orada bulunduğunu söyledi.

Başkent Nepido'da 9 Şubat'taki gösterilerinde başından ağır yaralanarak hastaneye kaldırılan 20 yaşındaki Mya Thwate Thwate Khaing, tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybetmişti.

Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, 1 yıllığına olağanüstü hal ilan ederken Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almıştı.

BM ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere uluslararası toplum darbeyi kınamış; Türkiye, en sert tepki veren ülkelerin başında gelmişti. ABD, Myanmar'a yaptırımları geri getirmeyi gündemine almıştı.

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlarken polis yer yer göstericilere müdahalelerde bulunmuş, ordu bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.

Gözaltına alınan üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürerken Suu Çii, 1 Mart'taki duruşmaya kadar gözaltında tutulacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Liverpool Teknik Direktörü Klopp'tan Ozan Kabak'a övgü

2021-02-17 15:31 - Spor

PSG'den Barcelona'ya farklı tarife

2021-02-17 11:17 - Spor

Fenerbahçeli Mame Thiam Diyarbakır'da okul yeniletti

2021-02-15 19:36 - Spor

Trabzonspor kasketleri yok sattı

2021-02-16 15:21 - Spor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde gölde gemi battı: 60 ölü

2021-02-16 02:25 - Dünya

Erkek Sutopu Milli Takımı'nda Kovid-19 şoku

2021-02-15 01:46 - Spor

Dışişleri Bakanlığı: ABD Büyükelçisi çağırılarak 'en kuvvetli şekilde' tepkimiz dile getirildi

2021-02-15 21:25 - Siyaset

'Doğan Cüceloğlu'nu her zaman iyi bir eğitici, iyi bir hoca ve iyi bir insan olarak hatırlanacak

2021-02-17 21:31 - Gündem

Gaziantep merkezli 6 ilde terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik operasyonda 42 gözaltı

2021-02-13 18:51 - Gündem

VakıfBank'tan çevre dostu evlere kredi desteği

2021-02-17 15:34 - Genel

İlgili Haberler

İran, İsrail'in saldırılarına karşılık balistik füze saldırıları başlattı

21:37 - Dünya

Azerbaycan'dan, "İran'a İsrail adına ajan yerleştirildi" iddialarına tepki

20:52 - Dünya

İran’ın başkenti Tahran’da yeniden patlama sesleri duyuldu

20:22 - Dünya

Çin'de Wutip Tayfunu nedeniyle 16 bin 561 kişi tahliye edildi

20:12 - Dünya

Fransa "Filistin devletini tanımaya" kararlı olduğunu belirtti

19:42 - Dünya

Günün Manşetleri

İran, İsrail'in saldırılarına karşılık balistik füze saldırıları başlattı

21:37 - Dünya

TBMM Komisyonu, Düzce ve Sakarya'da zirai dondan etkilenen bahçeleri inceledi

20:57 - Gündem

Azerbaycan'dan, "İran'a İsrail adına ajan yerleştirildi" iddialarına tepki

20:52 - Dünya

Doğuş İnşaat, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da metro inşaatını sürdürüyor

20:37 - Ekonomi

İran’ın başkenti Tahran’da yeniden patlama sesleri duyuldu

20:22 - Dünya