?>

Myanmar'da darbeye karşı protestolar güvenlik güçlerinin sert müdahalesine rağmen sürüyor

Myanmar'da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolar, dün güvenlik güçlerinin göstericilere yönelik "kanlı" müdahalesine rağmen devam etti.

Dünya - 5 yıl önce

Kuala Lumpur

Ülkenin en kalabalık şehri Yangon'da binlerce protestocu, gösterilerin yapıldığı Hledan Meydanı'nda toplanarak, darbe karşıtı sloganlar attı.

Güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı bomba ve plastik mermilerle müdahalesi sonucu dağılan protestocular, daha sonra yeniden toplandı.

Öte yandan polis emniyet müdürlerinden Tin Min Tun, sosyal medyada paylaştığı videoda, protestoculara destek verdiğini açıkladı.

Emniyet Müdürü Tun, "Mevcut askeri rejime hizmet etmek istemiyorum. Bu yüzden ben de sivil itaatsizlik eylemlerine katılarak protestoculara destek vermeye karar verdim." ifadesini kullandı.

Dünkü protestolar

Yangon'da dün gerçekleşen protestolara, güvenlik güçleri sert müdahalede bulunmuş, çıkan arbedelerde bir günde en çok protestocu hayatını kaybetmişti.

Birleşmiş Milletlerden (BM) yapılan açıklamada, dün yaşamını yitiren protestocu sayısının 18 olduğu öne sürülmüştü.

Türkiye, güvenlik güçlerinin göstericilere orantısız güç kullanımını kınamıştı.

Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan ederken Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almıştı.

BM ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere uluslararası toplum darbeyi kınamış, Türkiye, en sert tepki veren ülkelerin başında gelmişti.

ABD, Myanmar'a yaptırımları geri getirmeyi gündemine almıştı.

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlarken polis, yer yer göstericilere müdahalelerde bulunmuştu.

Ordu, bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.

13 Şubat'ta, sosyal medyada darbe karşıtı protestoları destekleyici yorumlar yaptığı gerekçesiyle, aralarında demokrasi yanlısı ünlü aktivistler ve bir şarkıcının olduğu 7 kişi için gözaltı kararı alınmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

ASO Başkanı Özdebir: 2020 yılında dünyanın en yüksek büyüme oranına ulaşmamız mümkün gözüküyor

2021-02-24 15:31 - Ekonomi

Şampiyon babanın şampiyon oğlu ve kızı ringde iddialı

2021-02-23 15:16 - Çevre-Hayat

AFAD Başkanvekili Hamza Taşdelen, kurumun afet yönetim modelini anlattı

2021-02-28 14:56 - Gündem

'Postmodern darbe'nin üzerinden 24 yıl geçti

2021-02-27 14:46 - Gündem

Ressam Cemal Toy, sanat yaşamını ve eserlerini anlattı

2021-02-25 15:36 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, 'Türki Lala' dizisinin yapımcılarıyla bir araya geldi

2021-02-23 23:36 - Gündem

Meclis, araştırma komisyonu raporuyla 28 Şubat sürecini mercek altına almıştı

2021-02-25 18:24 - Gündem

“Yılın Uluslararası Ticari Aracı“ seçilen Opel Vivaro 20 yaşında

2021-02-26 18:19 - Yerel haber-Şirket Haber

Suudi Arabistan'ın 'Batı'ya petrol ambargosu uygulayan bakanı' hayatını kaybetti

2021-02-24 20:01 - Dünya

Maltepe Belediyesinde işçiler greve başladı

2021-02-23 04:36 - Gündem

İlgili Haberler

Kolombiya, İsrail'in tüm diplomatlarını sınır dışı etme kararı aldı

05:23 - Dünya

Küresel Sumud Filosu’na dünya çapında destek

05:03 - Dünya

Ukrayna: Kiev bölgesine saldırı sonucu Çernobil Nükleer Santrali'nde elektrik kesintisi oluştu

01:38 - Dünya

Elon Musk'ın serveti 500 milyar doları gördü

01:32 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'na dünya genelinde destek gösterisi

01:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Kolombiya, İsrail'in tüm diplomatlarını sınır dışı etme kararı aldı

05:23 - Dünya

Küresel Sumud Filosu’na dünya çapında destek

05:03 - Dünya

İsrail ordusu, Küresel Sumud Filosu'ndaki gemilerden 25 Türk aktivisti alıkoydu

03:47 - Gündem

İsrail ordusu, Küresel Sumud Filosu'ndaki gemilerden 20 Türk aktivisti alıkoydu

03:17 - Gündem

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısı Türkiye genelinde protesto edildi

02:18 - Gündem