Myanmar'da Çin'e ait fabrikaları ateşe veren 28 kişiye 20 yıla kadar hapis cezası verildi

Myanmar'da askeri darbe karşıtı protestolar kapsamında ülkede Çin'e ait fabrikaları ateşe veren 28 kişi 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

Dünya - 5 yıl önce

Kuala Lumpur
Myanmar ordusuna ait Myawady gazetesinde yer alan haberde, ülkenin en kalabalık şehri Yangon'da mart ayında Çin'e ait 2 tekstil fabrikasını ateşe verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan protestocuların, yargılandıkları askeri mahkemede hüküm giydiği bildirildi.
Bu kapsamda 28 protestocunun 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi.
Myanmar'da 1 Şubat askeri darbesinden bu yana ülke genelinde süren protestolarda, Çin'e ait 32 fabrika saldırıya uğramış ve saldırılar Çinli yatırımcıları 36,9 milyon ABD doları zarara uğratmıştı.

Protestolara katılan 3 oyuncuya kışkırtıcılık suçlaması

Öte yandan, Myanmar'da darbe karşıtı protestoları destekledikleri gerekçesiyle nisan ayında gözaltına alınan 3 ünlü sinema ve televizyon oyuncusu, yargılandıkları askeri mahkemede "halkı kışkırtmaya yönelik faaliyetlerde bulunmakla" suçlandı.
Myanmar basınına konuşan avukatları, Yangon askeri mahkemesinde bugün görülen duruşmalarında oyuncu Eaindra Kyaw Zin, Pyay Ti Oo ve May Toe Khaing'a, 505 (a) sayılı ceza kanununu ihlal etme suçlaması yöneltildiğini aktardı.
Askeri darbenin ardından kapsamı genişletilen 505 (a) sayılı ceza kanunu, halkı kışkırtma, kamu düzenini bozma ve güvenlik güçlerine zarar vermeye yönelik yayın, faaliyet ve söylemde bulunanlara 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu 831 kişi hayatını kaybetti. Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Altınordulu Enis Destan ve Tayfun Tatlı, Corendon Sport Talks'a konuk oldu

2021-05-25 18:38 - Yerel haber-Şirket Haber

3. kuşak çömlek ustası tarihi atölyesinin eğitim merkezi olmasını istiyor

2021-05-28 14:51 - Çevre-Hayat

SİDA ilk atışını başarıyla gerçekleştirdi ve hedefi tam isabetle vurdu

2021-05-27 18:59 - Gündem

Antalyaspor'da başkan Yılmaz görevi bırakıyor

2021-05-26 20:26 - Spor

Basketbol Avrupa Ligi'nde İspanya ve İtalya üstünlüğü

2021-05-27 01:04 - Spor

Belçikalı firari aşırı sağcı askeri arama operasyonu sürüyor

2021-05-21 21:17 - Dünya

Beşiktaş'tan iki kupalı paylaşım

2021-05-23 17:46 - Spor

İngiltere Başbakanı Johnson, BBC'nin sahte belge üretmesine ilişkin rapor hakkında çok endişeli

2021-05-21 21:56 - Medya

Altınordu ile Altay arasındaki TFF 1. Lig play-off finali Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak

2021-05-23 19:36 - Spor

İsrail güçlerinin Ramallah'ta açtığı ateş sonucu 1 Filistinli hayatını kaybetti

2021-05-25 13:02 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail donanmasının Gazze açıklarında açtığı ateşte 3 Filistinli balıkçı yaralandı

12:58 - Dünya

İsrail basını: Tel Aviv, İran'ın savaş sonrası askeri toparlanma hızından şaşkına döndü

12:52 - Dünya

İsrail ordusuna Batı Şeria'daki İsraillilerle ilgili yetkilerini polise devretmek için hazırlık

12:48 - Dünya

Japonya'da meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybetti

12:43 - Dünya

AB'de krizler sürerken liderlerin yaz tatilleri tartışılıyor

12:07 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail donanmasının Gazze açıklarında açtığı ateşte 3 Filistinli balıkçı yaralandı

12:58 - Dünya

İsrail basını: Tel Aviv, İran'ın savaş sonrası askeri toparlanma hızından şaşkına döndü

12:52 - Dünya

İsrail ordusuna Batı Şeria'daki İsraillilerle ilgili yetkilerini polise devretmek için hazırlık

12:48 - Dünya

Japonya'da meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybetti

12:43 - Dünya

Türk savunma sanayisi 25 yılda stratejik dönüşüme imza attı

12:37 - Ekonomi