?>

Myanmar'da askeri darbe karşıtı protestolar sıkıyönetime rağmen devam etti

Myanmar'da askeri darbe karşıtı protestoların ülkede yayılması üzerine bazı şehirlerde ilan edilen sıkıyönetime rağmen gösteriler devam etti. Bago'da polis, darbe karşıtlarını dağıtmaya çalışırken protestoculara tazyikli suyla müdahale etti.

Dünya - 5 yıl önce

Kuala Lumpur

Myanmar'ın başkenti Nepido, Yangon, Bago ve Mandalay şehirlerinde toplanan on binlerce protestocu, darbeden önce gözaltına alınan eski Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii'nin resimleri ve partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) partisini simgeleyen kırmızı bayraklarla darbe karşıtı sloganlar attı.

Myanmar ordusu yönetime el koyduMyanmar'da ordunun yönetime el koymasıyla devrilen Suu Çii kimdir?Myanmar'da yaklaşık 300 milletvekili askeri cunta yönetimini reddeden ortak bildiri yayımladıMyanmar'daki darbenin hedefindeki Suu Çii 2 hafta daha gözaltında kalacakMyanmar'da darbe karşıtı protestolar nedeniyle bazı kentlerde sıkıyönetim ilan edildi

Bago'da polis, darbe karşıtlarını dağıtmaya çalışırken protestoculara tazyikli suyla müdahale etti.

Yangon'da ise protestocuların toplandığı bir alışveriş merkezi alanına 6 askeri araç ve 100'e yakın asker konuşlandırıldı. Protestocularla asker arasında bir çatışma yaşanmadı.

Myanmar askeri yönetimi, darbe karşıtı protestoların ülkeye yayılması üzerine dün, Yangon ve Mandalay'ın 7 ilçesinde sıkıyönetim ilan etmişti.

Ayrıca ülkede akşam 20.00'den sabah 04.00'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, 5 kişiden fazla grupların toplanması yasaklanmıştı.

Yeni Zelanda, Myanmar ile ilişkilerini askıya aldı

Öte yandan Yeni Zelanda hükümeti, askeri darbe gerekçesiyle Myanmar ile üst düzey siyasi ve askeri ilişkilerini askıya aldığını açıkladı.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta, Myanmar'daki askeri hükümetin meşruiyetini tanımadıklarını belirterek, "Yeni Zelanda olarak Myanmar'daki darbeden derin endişe duyuyoruz. Gözaltına alınan siyasi liderlerin serbest bırakılmasını ve sivil iradenin yeniden tesis edilmesi çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Bakan Mahuta ayrıca, Myanmar'ın askeri liderlerine ülkeye seyahat yasağı getirdiklerini bildirdi.

Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine 1 Şubat'ta yönetime el koymuş, bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Devlet Başkanı Win Myint, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii ile iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) önde gelen isimleri gözaltına alınmıştı.

Son 14 yılın en kalabalık protestoları

Myanmar'ın çeşitli illerinde 6 Şubat'ta darbeye karşı kitlesel gösteriler başlamış ve kısa sürede ülke geneline yayılmıştı.

Protestoların ilk gününde askeri hükümet, bazı sosyal medya ağlarını ve telefonlara internet servisini yasaklamıştı.

Yasaklara rağmen örgütlenen darbe karşıtları, 7 Şubat'ta Yangon kentinde 2007'den bu yana en geniş kalabalığı toplayarak sokaklara dökülmüştü.

Darbe karşıtı protestolar ülke dışına da yayılmış, geçen haftadan bu yana Japonya ve Tayland'daki Myanmar büyükelçiliklerinin önünde gösteriler düzenlenmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Derbiyi Cüneyt Çakır yönetecek

2021-02-05 16:39 - Gündem

İngiltere'de Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 1449 kişi öldü

2021-02-02 23:26 - Dünya

Dünya genelinde Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 2 milyon 300 bini geçti

2021-02-06 00:26 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan Rusya'ya Navalnıy tepkisi: ABD derin kaygı duymaktadır

2021-02-03 02:06 - Dünya

Ortadoğu’da İsrail tesiri

2021-02-03 08:29 - En Son Yazılar

Kocaeli'de fabrika yangını: 2 yaralı

2021-02-03 23:31 - Gündem

Ankara'da Boğaziçi Üniversitesindeki olayları protesto eden 30 kişi gözaltına alındı

2021-02-06 02:41 - Gündem

Yunanistan'da Kovid-19'a karşı yeni önlemler alınıyor

2021-02-06 02:51 - Dünya

Aşılama çalışmalarına henüz başlamayan İran, Kovid-19 vakalarının yeniden artmasından kaygılı

2021-02-03 14:46 - Dünya

Erzincan'da kar ve tipide donma tehlikesi geçiren kişinin yardımına Mehmetçik yetişti

2021-02-02 15:31 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Rusya, BMGK'de Gazze konusunda adım atılamamasından ABD'yi sorumlu tuttu

01:52 - Dünya

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Trump, Gazze'de yakın zamanda "kesin bir sonuç" beklemediğini söyledi

22:33 - Dünya

Macron, Netanyahu'ya “Gazze'nin işgalinin İsrail'e asla zafer getirmeyeceğini“ ifade etti

22:23 - Dünya

Zelenskiy'den Rusya zirvesi için Türkiye ile görüşme mesajı

21:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde deprem

06:52 - Gündem

Süleymaniye’deki Lahur Operasyonu ve Türkiye - İran - Bağdat - Erbil dinamikleri -Ömür Çelikdönmez yazdı-

02:39 - En Son Yazılar

Rusya, BMGK'de Gazze konusunda adım atılamamasından ABD'yi sorumlu tuttu

01:52 - Dünya

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Bodo/Glimt ve Pafos, Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez mücadele edecek

00:27 - Spor