?>

Myanmar'da 7,7 ve 6,4 büyüklüğünde iki deprem

Myanmar'da meydana gelen 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki depremlerde ilk belirlemelere göre 20 kişi yaşamını yitirdi, 6 bölgede acil durum ilan edildi. Tayland'da çöken binada ise 3 kişi hayatını kaybetti, 90 kişiden haber alınamıyor

Dünya - 1 ay önce

Ankara/Bangkok/Cenevre

Myanmar'ın orta kesimindeki Sagaing bölgesi yakınlarında 7,7 ve 6,4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezinin (USGS) verilerine göre başkent Nepido'nun kuzeyindeki Sagaing'in yaklaşık 16 kilometre kuzeybatısında art arda 7,7 ve 6,4 büyüklüğünde iki sarsıntı kaydedildi.

Depremler, yerin yaklaşık 10 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Deprem, pek çok bölgede hissedildi...

Myanmar Now sitesinin haberine göre deprem, ülkenin ikinci en büyük şehri Mandalay'ın yanı sıra civardaki Kyaukse, Pyin Oo Lwin ve Shwebo bölgelerinde de hissedildi.

Görgü tanıkları, Sagaing'de bir köprünün yıkıldığı bilgisini paylaşarak, Nepido'daki birçok tapınak ve evin hasar gördüğünü belirtti.

Mandalay'da da birkaç tarihi yapının yıkıldığını aktaran görgü tanıkları, enkaz altında kalanların olabileceğini söyledi.

The New York Times'ın (NYT) haberine göre, Mandalay Hastanesi yetkilileri, ilk belirlemelere göre 20 kişinin hayatını kaybettiğini ve 200 kişinin yaralandığını açıkladı.

Ayrıca ordu yönetimi, Nepido ve Mandalay'ın da dahil olduğu 6 bölgede acil durum ilan edildiğini bildirdi.

Depremin meydana geldiği bölge, ordu ve çeşitli grupların çatışmalarına sahne oluyor.

Deprem Tayland'ı da vurdu...

Tayland Savunma Bakanlığı, depremde çöken binada 3 kişinin hayatını kaybettiğini belirtirken, 90 kişiye ulaşılamadığını açıkladı.

Myanmar'ı vuran depremin ardından Tayland Başbakanı Paetongtarn Şinavatra, ülkeyi "acil durum bölgesi" ilan etti.

Bangkok'ta yetkililer hasarlı binalara ilişkin yaklaşık 170 bildiri aldıklarını kaydederken, demir yolu hizmetlerinin yarına kadar durdurulduğu bildirildi.

Ülkede durumun kontrol altında olduğu belirtilirken, artçı sarsıntılara ilişkin uyarılar yapılıyor.

Kızılhaç, depremler sonrası bazı bölgelere erişimde zorluk yaşandığını bildirdi...

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) da Myanmar'da yaşanan depreme ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Yerel saatle bugün öğleden sonra Myanmar'da 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve komşu ülke Tayland'da da güçlü sarsıntılar hissedildi. Myanmar Kızılhaç ekipleri durumu değerlendiriyor ancak Mandalay ve Sagaing bölgeleri ile Güney Shan eyaletinde elektrik ve şebeke hatlarının kesilmesi nedeniyle etkilenen bölgelere erişimde zorluklarla karşı karşıya" ifadeleri yer aldı.

Sahadan gelen ilk bilgilere göre depremin önemli hasara yol açtığının aktarıldığı açıklamada, insani ihtiyaçlarla ilgili bilgilerin halen toplanmakta olduğu kaydedildi.

Kızılhaç, Myanmar'daki depremlerin "olası insani etkisi" konusunda endişeli...

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Myanmar Ülke Delegasyonu Program Koordinatörü Marie Manrique, Myanmar'da meydana gelen depremlerin "olası insani etkisi" konusunda çok endişeli olduklarını bildirdi.

Manrique, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Myanmar'da bugün meydana gelen büyük depremlerin ülkenin birçok yeri ile komşu ülkeler Tayland, Çin ve Hindistan'da hissedildiğini kaydeden Manrique, bulundukları binayı tahliye etmek durumunda kaldıklarının altını çizdi.

Manrique, depremlerde birçok bina ile yol ve köprüler dahil kamu altyapısının zarar gördüğüne işaret etti.

Myanmar Kızılhaç ekiplerinin acil durum müdahalesini etkinleştirdiğini aktaran Manrique, bir süre sonra depremin etkisine ilişkin net bilgileri elde etmeye başlayacaklarını söyledi.

Manrique, "Depremlerin olası insani etkisi konusunda çok endişeliyiz. Ticari telefon hatlarının çoğu çalışmıyor." dedi.

Myanmar'ın uzun süredir farklı krizlerle mücadele ettiğini belirten Manrique, depremlerin, uzun süren kriz nedeniyle savunmasız durumda olanları daha çok etkileyeceğini kaydetti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Adıyaman'da depremzede kadınlar 'Eli Yaman' çarşısında el emeği ürünlerini satışa sundu

2025-03-25 22:43 - Kültür Sanat

Ekonomistler 2025’te de Avusturya'da resesyon bekliyor

2025-03-27 18:08 - Ekonomi

Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı

2025-03-23 08:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Saat 03.00'te çalan telefon böbrek hastası genç kadının hayatını değiştirdi

2025-03-21 15:17 - Sağlık

Süper Lig'de 29. hafta mücadelesi yarın başlayacak

2025-03-27 10:57 - Spor

Reel Kesim Güven Endeksi martta 104,1'e çıktı

2025-03-25 11:08 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gine Bissau Devlet Başkanı Embalo'yla görüştü

2025-03-21 21:08 - Siyaset

Zelenskiy: ABD tarafının Karadeniz'de koşulsuz ateşkesi sağlamasını bekliyoruz

2025-03-27 08:27 - Dünya

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa elemelerinde 2. hafta maçları tamamlandı

2025-03-26 06:02 - Spor

Kadın Futbol Süper Ligi'ne yükselmeyi garantileyen Giresun Sanayispor'da hedef şampiyonluk

2025-03-21 14:38 - Spor

İlgili Haberler

İrlanda Başbakan Yardımcısı Harris: (Gazze'de) Mevcut acının devam etmesi vicdansızlıktır

14:23 - Dünya

AB veri kurumundan TikTok'a 530 milyon avro ceza

14:13 - Dünya

Gazze için hazırlanan Özgürlük Filosu Koalisyonu, gemilerinin saldırıya uğradığını duyurdu

14:07 - Dünya

ABD Başkanı Trump'tan, 8 Mayıs'ın "Zafer Günü" olarak adlandırılması kararı

13:28 - Dünya

Azad Cammu Keşmir'de, Hindistan sınırına yakın oturanlara "yiyecek stoklamaları" çağr

12:33 - Dünya

Günün Manşetleri

İrlanda Başbakan Yardımcısı Harris: (Gazze'de) Mevcut acının devam etmesi vicdansızlıktır

14:23 - Dünya

Afyonkarahisar'da 3 beldeden "yüksek maliyetli" düğünlere sınırlama kararı

14:18 - Gündem

AB veri kurumundan TikTok'a 530 milyon avro ceza

14:13 - Dünya

Gazze için hazırlanan Özgürlük Filosu Koalisyonu, gemilerinin saldırıya uğradığını duyurdu

14:07 - Dünya

Savunma ve havacılık sanayisi ihracatında yeni zirve

13:43 - Ekonomi