?>

Müteahhitler hakedişlerinin yüzde 1'ini deprem bölgesinin yeniden imarı için bağışlayacak

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), üstlendikleri kamu projelerine ilişkin hakedişlerden yüzde 1'ini deprem bölgesinin yeniden imarı için bağışlama kararı aldı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

TMB'den yapılan açıklamada, Birlik üyelerinin, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşların enkaz altından çıkarılması ve acil insani ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bütün makine güçleri ve imkanlarını seferber ettiği anımsatıldı.

Firmaların, afetzedelerin barınma ve yemek gereksinimlerini karşılamak üzere bölgedeki şantiye tesislerini kullanıma açtığına işaret edilen açıklamada, konteyner ve çadır kentler kurulması yönünde çalışmalar yanında çok sayıda gıda ve ihtiyaç malzemesinin temini yoluna da gidildiği aktarıldı.

Açıklamada, depremlerdeki can kayıpları ve yaralanmaların yanı sıra çok sayıda vatandaşın evsiz kaldığı vurgulanarak, bölgeye destek konusunda ikinci aşamaya gelindiği bildirildi.

"Birlik üyesi olmayan müteahhitler de katılacak"

Devletin, ilk aşamada evi yıkılan ya da kullanılamaz hale gelenler için geçici ve kalıcı konut yapımı projeleri olmak üzere, kısa dönem içerisinde bölgenin yeniden imarını birinci öncelik olarak belirlediği ifade edilen açıklamada, şöyle devam etti:

"Evsiz kalan bir milyonu aşkın vatandaşımızın barınma ihtiyacının bir an önce karşılanması aşamasında, ülkemizin en önemli projelerini gerçekleştirmiş müteahhitlik firmalarının bir araya geldiği TMB ailesi olarak, başlatılacak yeniden imar hamlesine katkıda bulunma kararı aldık. Kendileriyle kararımızı paylaşma imkanı bulduğumuz Birliğimiz üyesi olmayan kamu müteahhitleri de bu önerimize katılacaklarını belirttiler. Sektörümüzdeki artan girdi maliyetleri ve küresel konjonktürdeki olumsuzlukların sebep olduğu çok ağır şartlara rağmen aldığımız karar çerçevesinde, üstlenmiş bulunduğumuz kamu projelerine ait 2022 yılından bakiye alacaklarımız ile yapımı halen devam eden ya da bu yıl içinde imzalanacak projelere ait 2023 yılında tahakkuk edecek hakedişlerimizden yüzde 1'i deprem bölgesinin yeniden imarı için bağışlanacaktır."

"Yardım miktarı daha büyük tutarlara ulaşacak"

Açıklamada, KGM, DHMİ, TCDD, DSİ, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut, il özel idareleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşlarının, kendileri ile sözleşmeleri olan müteahhitlerden birer muvafakatname alarak, tahakkuk aşamasında yapılacak her hakedişin yüzde 1'ini söz konusu firma adına AFAD hesabına bağış olarak aktarmaları önerildi.

Bu sayede 2023 yılında yapılacak inşaat yatırım tutarının takribi 450-500 milyar lira olacağı öngörüsüyle müteahhitler tarafından yapılacak yeniden imar faaliyetine katkının 4,5-5 milyar liraya ulaşmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada, "Halen kamu idareleri ile devam eden sözleşmesi olmayan üyelerimizin de bu mertebelere paralel yapacakları bağışlarla toplanacak yardım miktarı daha büyük tutarlara ulaşacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adıyaman'da depremde enkazda kalan AK Parti Milletvekili Yakup Taş'ın cenazesine ulaşıldı

2023-02-07 17:19 - Gündem

Burdur'a Hatay'dan getirilen afetzede Fidan Kaçar: Allah'ım milletimize sabırlar vers

2023-02-11 11:33 - Çevre-Hayat

"Asrın felaketi"nde 23 yaşındaki genç 89 saat sonra kurtarıldı

2023-02-09 22:29 - Gündem

Sivil toplum kuruluşları depremden etkilenen illerde vatandaşlara yardım elini uzatıyor

2023-02-11 22:39 - Gündem

141 ile 163'üncü saatler arasında en az 41 kişi ekiplerce kurtarıldı

2023-02-13 00:58 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye depremzedeler için yardımlar devam ediyor

2023-02-13 03:13 - Dünya

Mehmetçik depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta asayişi ve emniyeti sağlamaya devam ediyor

2023-02-10 22:18 - Gündem

Bakan Dönmez, depremlerden etkilenen Osmaniye'yi havadan inceledi

2023-02-13 12:52 - Gündem

Gaziantep'te yıkılan Ayşe-Mehmet Polat Sitesi'nin tutuklu müteahhidi, site sakinlerini suç

2023-02-13 13:10 - Gündem

52 il müftüsü ve 2 bin 500 Diyanet personeli deprem bölgesinde görevlendirildi

2023-02-07 17:39 - Gündem

İlgili Haberler

İstanbul Perakendeciler Derneği yıl sonuna kadar kırmızı et ve tereyağı fiyatlarını sabitledi

00:02 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Enflasyon düşüş eğilimine girmiş durumda

23:08 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:38 - Ekonomi

Bakan Kacır'dan AB'ye AR-GE ve savunmada işbirliği çağrısı

21:42 - Ekonomi

ELF 2025 ilk yılında 60 ülkeden alım heyeti ve 10 bini aşkın katılımcı ağırlıyor

19:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakan Tunç'tan, Adli ve İdari Yargı Mazeret ve Müstemir Yetki Kararnameleri'ne ilişkin açı

02:08 - Gündem

UEFA Konferans Ligi'nde 4. hafta maçları tamamlandı

01:48 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nin 5. haftası 9 maçla sona erdi

01:43 - Spor

Samsunspor, deplasmandan 1 puanla döndü

01:38 - Spor

İstanbul Perakendeciler Derneği yıl sonuna kadar kırmızı et ve tereyağı fiyatlarını sabitledi

00:02 - Ekonomi