?>

Müslüman olan ABD'li yazar Shems Friedlander vefat etti

Mevlevilikle tanıştıktan sonra Müslüman olan Yahudi kökenli ABD'li yazar Shems Friedlander, 82 yaşında İstanbul'da hayata veda etti

İslam-Hayat - Muharrem 1447 - 3 yıl önce

İstanbul

Sufi Kitap Yayınları, Friedlander'in vefatını sosyal medya hesabından, "Kıymetli yazarımız Shems Friedlander dar-ı bekaya irtihal eylemiştir. Kabri nur, makamı cennet olsun. Batılı bir kültür ve disiplinle yetişmiş bir zihnin ve sanatkarın tasavvufla birleşen hayatında dokunduğu, kucakladığı tüm gönüllere sabrı cemil niyaz ederiz." ifadeleriyle duyurdu.

Bir süredir kanser tedavisi gören Friedlander, yarın ikindi vakti Fatih Camisi'nden son yolculuğuna uğurlanacak.

Aynı zamanda grafik tasarımcı, fotoğrafçı, ressam, şair, film yapımcısı olan ve tasavvuf hakkında kitaplar yazan Friedlander, İslami Araştırmalar Enstitüsü tarafından 2012 yılının en etkili 500 Müslümanı arasında gösterildi.

Şems (Shems) Friedlander kimdir?

New York'ta 1940 yılında Rus Yahudisi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen yazar, üniversiteden mezun olduktan sonra New York'ta grafiker olarak çalışmaya başladı ve 1972'de Brooklyn Müzik Akademisi'ne sema gösterisi yapmak üzere gelen Mevlevilerle tanıştı.

Daha sonra Mevleviler tarafından Konya'ya davet edilen Shems Friedlander, ilk kez 1972'de Konya'ya geldi ve Müslüman oldu.

Kahire'de Amerikan Üniversitesi'nde 20 yıl profesör olarak görev yaptıktan sonra 2014'de İstanbul'a yerleşen Friedlander, yaşamı boyunca her yıl özellikle Şeb-i Arus törenleri döneminde Konya'da bulundu.

Mevlana ve semazenler hakkında 10'a yakın kitabı bulunan yazarın resimleri de New York ve Kahire'de sergilendi. Çizim ve fotoğrafları ise birçok özel koleksiyonda yer aldı.

Hazreti Ebubekir neden Müslüman olduysa ben de o yüzden oldum!

Friedlander, 2018'de verdiği röportajda, Mevleviliğin kendisini derinden etkilediğini belirterek, şunları anlatmıştı:

"Sema zikirdir. Ben Mevlana ile tarihi bir figür olarak ilgilenmiyorum. Ben onun mesajıyla, ne dediğiyle ilgileniyorum. Mevlana neler söyledi, ondan nasıl faydalanabilirim, bununla ilgileniyorum.

Onun yazdıklarını hayatıma nasıl yansıtabilirim diye bakıyorum. Dünyanın bugünkü sorunu bu. Büyük bir azizdi, büyük bir liderdi, bu değil, bunlara takılmamamız lazım.

Bizim nefsimize değil, Allah'a yönelmemiz lazım. İslam, hayatın her yerinde olmalı. Bu yüzden bütün hayatımı İslam'a entegre ettim. İslam, bir hayat tarzıdır. İslam'ı hayatınızdan ayrıştıramazsınız. İslam sadece Cuma günleri namaza gitmek değildir.

İnsanlar bana soruyorlar, 'Nerede, ne zaman, neden Müslüman oldun?' Bakın, Hazreti Ebubekir Sıddık neden Müslüman olduysa ben de o yüzden Müslüman oldum."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Amerikalı Şems Friedlander: Hazreti Ebubekir neden Müslüman olduysa ben de o yüzden oldum!

Haftanın Öne Çıkanları

Brent petrolün varil fiyatı 86,97 dolara geriledi

2022-11-21 10:09 - Ekonomi

Ankara Valiliğinden kuvvetli rüzgar uyarısı

2022-11-16 23:13 - Asayiş

Ege Denizi'nde fırtına uyarısı

2022-11-22 13:18 - Gündem

Bingöl'de kar etkili oldu

2022-11-17 10:02 - Gündem

Hatay'da 270 bin ton zeytin rekoltesi bekleniyor

2022-11-19 14:13 - Ekonomi

Kocaeli'de 16 bin çiftçiye hibe mazot desteği

2022-11-18 20:03 - Ekonomi

Almanya’da Müslüman mezarları tahrip edildi

2022-11-22 18:43 - Dünya

Evde Bakım Yardımları hesaplara yatırılmaya başlandı

2022-11-16 11:18 - Gündem

Fenerbahçe'nin Brezilyalı voleybolcusu Macris Carneiro: Bir ailedeymiş gibi hissediyorum

2022-11-22 14:18 - Spor

Elazığ'da hayvan gübresinden 9 bin 400 haneye yetecek elektrik üretiyorlar

2022-11-21 14:21 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bereketin simgesi aşure değişmeyen tarifiyle kazanlarda kaynatılıyor

11:42 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Senegal'de aşure günü, oruç tutarak süt, su ve ekmekle iftar edilerek kutlandı

10:18 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

İstanbul'da Open Rafah grubundan "Hazreti Muhammed'e sevgi, Gazze'ye refah" yürüyüşü

01:48 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Türkiye'deki orman yangınlarının sona ermesi için camilerde dua edildi

00:03 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

'Başbağlar Katliamı' şehitleri dualarla anıldı

19:37 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Jiang Xuebin'i kabul etti

19:17 - Siyaset

AİHM, yolsuzluktan suçlu bulunan Fransız siyasetçi Le Pen'in geçici tedbir talebini reddetti

19:12 - Dünya

İsrailli uzmanlara göre, Netanyahu ile Trump'ın toplantısı özel mesajlar içeriyor

19:08 - Dünya

X CEO'su Yaccarino istifa etti

19:03 - Dünya

Macaristan Başbakanı Orban'dan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'e "yolsuzluk"

18:53 - Dünya