?>

Muş'taki Hamurpet Gölleri doğaseverlerin gözdesi oldu

Muş'un Varto ilçesinde 2 bin 200 rakımdaki Hamurpet (Akdoğan) Gölleri, temiz havası ve eşsiz manzarasıyla hava sıcaklığının arttığı bugünlerde doğaseverlerin gözde mekanlarından biri oldu.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Muş

Kente 90 kilometre uzaklıkta bulunan, kaynak ve kar suyuyla beslenen volkanik Hamurpet Gölleri, doğal güzellikleriyle yaz sıcağından bunalan doğaseverlere ev sahipliği yapıyor.

Araçla ulaşılabilen mavi ve yeşil renkteki göller, doğal yapısı, biyoçeşitliliği ve seyrine doyum olmayan manzarasıyla ziyaretçilerini cezbediyor.

Genç Adımlar Derneğinin öncülüğünde farklı meslek gruplarından 50 doğasever 2 bin 200 rakımdaki göllerin bulunduğu bölgede yaklaşık 5 kilometre doğa yürüyüşü yaptı, doğayla iç içe zaman geçirdi.

"Göllerin tanıtımını çok önceliyoruz"

Muş Valisi Avni Çakır, Hamurpet Gölleri'nin sadece görsel güzellikleriyle değil aynı zamanda jeolojik ve ekolojik değerleriyle de çok kıymetli olduğunu söyledi.

Volkanik kökeni olan göllerin, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en güçlü doğal zenginlikleri arasında yer aldığını belirten Çakır, şunları kaydetti:

"Burası, Nemrut ve Süphan gibi volkanik dağların etkisiyle oluşmuş bir göl alanı. Büyük ve küçük göller sadece görsel şölen sunmuyor, çevresindeki endemik bitki örtüsüyle ve yaban hayatıyla da çok güçlü bir ekosisteme ev sahipliği yapıyor. Göl balık türleri açısından da son derece zengin. Sadece bir turizm bölgesi değil, aynı zamanda çevre bilincinin gelişmesi açısından çok önemli. Bundan dolayı göllerin tanıtımını çok önceliyoruz. Sessizliğin, doğallığın ve huzurun adresi olarak bu gölleri gösteriyoruz. Kamp ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için ideal bir bölge."

Tüm kamp tutkunlarını ve doğaseverleri Hamurpet Gölleri'ne davet eden Çakır, "Bölge halkı son derece misafirperver. İlgili kurumlarımız buraya gezi düzenlemek isteyen her gruba gerekli desteğe vermeye hazır. Sivil toplum kuruluşlarıyla güçlü bir işbirliği içindeyiz. Şu an proje çalışmamız devam ediyor. Burada yürüyüş rotaları oluşturacağız. Yurdumuzun ve dünyanın dört bir yanından gelen doğaseverler, her türlü kolaylaştırıcı bilgiyi bu rotalarda görebilecek. Oluşturacağımız kamp ve yürüyüş rotalarıyla doğa turizmini canlandırmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Muş'u tanıtmaya çalışıyoruz"

Genç Adımlar Derneği Başkanı Sedat Özcan da Muş'u tanıtmak için her hafta kentin farklı bölgelerinde etkinlik düzenlediklerini belirtti.

Grup olarak kamp ve doğa yürüyüşleri yaptıklarını ifade eden Özcan, "Muş'u tanıtmak istiyoruz. Bu kapsamda Hamurpet Gölleri'ne geldik. Çadır kurduk, yürüyüş yaptık. Yaptığımız etkinliklerle aynı zamanda yürüyüş ve gezi rotaları oluşturuyoruz. Muş'un görünmeyen, bilinmeyen yerlerini tanıtmaya devam edeceğiz. 5 kilometrelik doğa yürüyüşü yaptık. Vatandaşlarımız, Muş'u tanıtmak için bizimle yürüyüşlere katılabilirler." diye konuştu.

Doğaseverlerden Zeynep Zümra Yarçin de "Hamurpet Gölleri'ne geldik. Bu bizim ilk keşfimiz. Doğa tutkunlarıyla buradayız. 5 kilometrelik güzel bir yürüyüş yaptık. Doğanın tadını çıkardık." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır, alçakça bir provokasyondur

2025-07-01 16:17 - Siyaset

Süper Lig'de yeni sezonun ilk büyük maçı 5. haftada oynanacak

2025-07-04 16:13 - Spor

Feyzullah Aktürk ile Orhan Okulu finale yükseldi

2025-07-06 17:02 - Spor

Afrika’nın en yaygın dillerinden biri olan Svahili'yi yaklaşık 200 milyon kişi konuşuyor

2025-07-06 11:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD'nin Texas eyaletindeki sel felaketinde ölenlerin sayısı 82'ye yükseldi

2025-07-07 08:27 - Dünya

Yozgat'ta 1000 kınalı keklik doğaya bırakıldı

2025-07-04 16:53 - Çevre-Hayat

Türkiye Ayak Tenisi Şampiyonası Tuzla'da yapıldı

2025-07-05 15:37 - Spor

Tammy Abraham, Beşiktaş için İstanbul'a geldi

2025-07-01 19:48 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Azerbaycan-Rusya’ açıklamaları Rus medyasında geniş yer aldı

2025-07-06 06:04 - Özel Haber

Paralimpik okçu Handan Biroğlu, 6 yılın ardından kürsüyü gözüne kestirdi

2025-07-06 13:23 - Spor

İlgili Haberler

Gümüşhane'de kadınların kışlık yiyecek mesaisi başladı

15:57 - Çevre-Hayat

Cam kemik hastalığıyla büyüyen Hamza "doktorluk" hayalini gerçeğe dönüştürdü

14:22 - Çevre-Hayat

Eski hükümlü İŞKUR hibesiyle aldığı 5 inekle hayatında yeni bir sayfa açtı

14:08 - Çevre-Hayat

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yaklaşık 450 yılkı atı yaşıyor

14:03 - Çevre-Hayat

Düzceli girişimci kadınlar, Kadın Emeği Merkezi ile kendi işini kuruyor

13:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Polen taneleri ve endemik bitkiler faili meçhul suçların aydınlatılmasında kullanılıyor

16:13 - Gündem

Türkiye'nin 5 yılda en fazla eczacılık ürünü sattığı ülke Güney Kore oldu

15:22 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail durdurulmadan Filistin Devleti için konulan irade eksik kalacaktır

15:13 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Herkes kayıtsız kalsa dahi coğrafyamızdaki acılara duyarsız kalamayız

15:08 - Gündem

ABD'li komedyen Kimmel'ın programı, ABC'de yayına devam edecek

14:58 - Dünya