Muş'ta huzur ortamının sağlandığı Şenyayla bölgesine 100 hane dönüş yaptı

Muş'ta huzur ve güven ortamının tesis edilmesinin ardından canlanan Şenyayla bölgesine 4 yılda 100 hane dönüş yaptı, İl Özel İdaresi ekipleri bölgede yol yapım çalışmalarını hızlandırdı.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Muş
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinden 4 yıl önce Muş'un Yamaç köyüne bağlanan Şenyayla bölgesindeki yerleşim yerlerine huzur ortamının sağlanmasıyla başlayan geri dönüşler sürüyor.
????
Şu ana kadar 100 hanenin dönüş yaparak evlerini inşa ettiği bölgede, tarım ve hayvancılık faaliyetleri de devletin sağladığı desteklerle arttı.
Yıllar önce terör nedeniyle terk ettikleri topraklara dönerek yaptıkları evlere yerleşen yöre sakinleri, hem küçükbaş hayvancılık yapmaya hem de ata topraklarında sebze ve meyve yetiştiriciliğine başladı.

Vatandaşların yeni evler yaparak yerleştiği bölgedeki 13 mezranın güvenli ulaşım imkanına kavuşması için İl Özel İdaresince başlatılan yol yapım ve altyapı çalışmaları da hızlandırıldı.
Ekipler, bazı noktalarda iş makineleriyle açtıkları yolları stabilize hale getirirken, bazı noktalarda da yeni güzergahlar oluşturdu.

"Geçen yıl yaklaşık 10 kilometre yol açtık"

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, bölgede yürüttükleri çalışmalarla kalıcı yerleşimi desteklemeyi amaçladıklarını söyledi.
Vatandaşların talepleri doğrultusunda çalışmaları etaplar halinde planladıklarını anlatan Yentür, Cumhurbaşkanı kararıyla Muş sınırlarına dahil edilen 13 mezraya ulaşımın sağlandığını, söz konusu bölgeye 100 hanenin dönüş yaptığını belirtti.

Bazı bölgelerde daha önce yol olmadığını ifade eden Yentür, şunları kaydetti:
"Devletimizin kararlı desteğiyle insanlar köylerine, mezralarına döndü. Dönünce de yol, su ve diğer ana ihtiyaçları talep etmeye başladılar. Şu ana kadar bölgede 100'ün üzerinde ev yapılmaya başlandı. Batinek mezrasına var olduğu günden bugüne kadar ilk defa biz yol götürdük. Bunun dışında da köylülerin ormanın içinde kendi imkanlarıyla gidip barınmaya çalıştığı, yayla veya mezra olarak gördükleri yerlere yol yaptık. Geçen yıl yaklaşık 10 kilometre yol açtık."
Yamaç köyü yolunun 4 kilometrelik kısmının programa alındığını ve bölgede çalışmanın devam ettiğini dile getiren Yentür, "Önce stabilize işlemleri, sanat yapıları, akabinde ise birinci kat sathi kaplama işi yapılıyor." dedi.

"Mezraya geri dönüş yapmak için ev inşa ediyorum"

Yöre sakinlerinden Suphi Adıyamanlı ise daha önce katır ve eşeklerle Batinek mezrasına ulaşım sağladıklarını belirterek, "Mezramız Muş sınırlarına dahil edildikten sonra yol, su gibi altyapıya kavuştuk. Şu anda mezraya geri dönüş yapmak için ev inşa ediyorum. Yol, su gibi altyapı imkanı yeni sağlandı. Bundan sonra hayvancılığa başlayacağım. Daha önce ulaşım olmadığı için elimiz kolumuz bağlıyken, şu anda araçlarla ulaşımı sağlıyoruz." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

THK'nın 100. yılına özel 'Bir Tayyareci Vecihi Hürkuş' oyunu sahnelendi

2025-06-24 23:52 - Kültür Sanat

Türkiye'de 46 ilin ihracatı yılın ilk 5 ayında arttı

2025-06-19 09:47 - Ekonomi

Trump, tarafların teyit etmediği İran-İsrail ateşkesinde B-2 pilotlarının rolünü övdü

2025-06-24 09:18 - Dünya

İtalya Savunma Bakanı Crosetto: NATO'nun artık var olma nedeni kalmadı

2025-06-20 20:18 - Dünya

Down Sendromlular Basketbol Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası'nda finale yükseldi

2025-06-19 14:38 - Spor

ABD: İran'a nükleer tehdidi ortadan kaldırmak ve İsrail'i korumak amacıyla saldırı düzenlendi

2025-06-23 00:32 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde yedi yıl geride kaldı

2025-06-24 15:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Otomobil tutkunu üniversiteli kızların hayali yeni nesil motor ve şanzıman hibesiyle gerçekleşecek

2025-06-23 11:43 - Teknoloji

Trump, NATO Zirvesi'nin İsrail ve İran ile yaşadığı dönemden daha sakin olacağını belirtti

2025-06-24 17:07 - Dünya

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan ilaç, engelli ve ÇÖZGER raporlarına ilişkin paylaşım

2025-06-21 13:17 - Sağlık

İlgili Haberler

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İran’daki sertlik yanlısı dönüşümün arkasında Mekke Anlaşması mı var? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:23 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalmayacak" bir suç

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya