?>

Münih Güvenlik Konferansına göre dünyada Türkiye’yi müttefik görenlerin oranı hızla artıyor

Almanya merkezli Münih Güvenlik Konferansının birçok ülkede gerçekleştirilen anketlerle hazırladığı 2025 raporunda, artan uluslararası etkisiyle paralel şekilde Türkiye'ye bakışın olumlu yönde değişmekte olduğu vurgulandı.

Dünya - 5 ay önce

Ankara

Münih Güvenlik Raporu 2025, savunma ve dış politika konularının ele alınacağı 61. Münih Güvenlik Konferansı öncesi " Çok Kutupluluk" başlığıyla yayımlandı.

Münih Güvenlik Raporu 2025: Küresel düzen çok kutupluluğa doğru kayıyor

Rapor için dünya genelini kapsayacak şekilde Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Brezilya, Japonya, Kanada, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'da anketler de yapıldı. Çoğunluğu Batılı söz konusu anketlerde, bakışların olumlu yönde en çok değiştiği ülkeler Türkiye'nin yanı sıra Güney Kore, Polonya ve İngiltere oldu.

Rapora göre Fransa hariç anket yapılan tüm ülkelerde Türkiye'yi "müttefik" görenlerin oranı, "tehdit" olarak görenlerden fazla çıktı. Türkiye'yi "müttefik" görenlerle "tehdit" görenler arasındaki fark İngiltere ve Japonya'da 28'er puan, Çin'de 26 puan, Hindistan'da 25 puan, Güney Afrika'da 19 puan, ABD ve Kanada'da 14'er puan, Brezilya'da 10 puan, İtalya'da 5 puan ve Almanya'da 2 puan oldu. Buna mukabil sadece Fransa'da 2 puan farkla, Türkiye'yi "tehdit" görenlerin oranı "müttefik" görenlerden yüksek çıktı.

Bir önceki ankete göre Türkiye'yi "müttefik" görenlerin en çok arttığı ülkeler 11'er puanla Almanya ve İngiltere, 9 puanla İtalya, 8 puanla Fransa ve 6 puanla Kanada olarak sıralandı.

Güney Kore'nin ardından Türkiye, bu alanda son bir yılda bakışların en çok olumluya döndüğü ikinci ülke olurken olumlu puan alan diğer ülkeler arasında İngiltere, Brezilya ve Polonya öne çıktı.

Buna mukabil bir önceki ankete göre "müttefiklik" imajları en fazla darbe alan ülkeler arasında ABD ve İsrail başı çekti. ABD'yi "müttefik" görenlerin oranı Fransa'da 15 puan, Japonya'da 11 puan, Almanya'da 9 puan ve İngiltere'de 6 puan azaldı.

Uluslararası mahkemelerde Gazze'de soykırım suçu işlemekle yargılanan İsrail'i de "tehdit" olarak görenlerin oranının bir önceki ankete göre hızla artması dikkat çekti. İsrail'i "tehdit" görenlerin oranı İtalya'da 12 puan, Fransa'da 11 puan, İngiltere'de 9 puan, Almanya ve Japonya'da 8'er puan, ABD, Çin ve Brezilya'da 4'er puan azaldı. Aynı zamanda İsrail, anket yapılan ülkelerin tamamında artan oranda "tehdit" olarak görülen tek ülke oldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TeknOn ile teknolojide bu hafta (31 Ocak-06 Şubat 2025)

2025-02-06 20:17 - Teknoloji

Galatasaraylı futbolcu Abdülkerim Bardakcı, PFDK'ye sevk edildi

2025-02-05 00:33 - Spor

Kocaeli Haber

2025-02-08 01:12 - İnsan&Hayat

Samsunspor, Süper Lig'de yarın Hatayspor'u konuk edecek

2025-02-06 09:53 - Spor

İstanbul Boğazı'ndan geçen yıl 41 bin 363 gemi geçti

2025-02-06 11:38 - Ekonomi

Galatasaray, Polonyalı futbolcu Frankowski'nin transferi için görüşmelere başlandığını açıkladı

2025-02-10 18:52 - Spor

Trabzonspor, 192. yabancı oyuncuyu kadrosuna kattı

2025-02-04 12:07 - Spor

Karayip Denizi'nde 7,6 büyüklüğünde deprem

2025-02-09 09:37 - Dünya

İstanbul'da kar yağışı aralıklarla devam ediyor

2025-02-06 04:27 - Gündem

İstanbul'da bazı bölgelerde kar yağışı etkili oluyor

2025-02-10 21:43 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ABD, elçiliklerinden diğer ülkelerdeki seçimler için 'açık gerekçe olmadan' yorum yapmamalarını istedi

09:02 - Dünya

Trump, kendisinin Epstein'e doğum günü mektubu gönderdiği iddiasını yalanladı

08:02 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı PKK'nın silah bırakmasını memnuniyetle karşıladı

00:12 - Dünya

Bedevi Araplar ile Dürziler arasında yeniden başlayan çatışmalara İsrail müdahil oldu

23:48 - Dünya

Trump'ın talebi üzerine Netanyahu, Gazze'deki kilise saldırısı hakkında açıklama yaptı

23:02 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda yakalanan 51 zanlı adliyede

09:38 - Gündem

Yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı açıldı

09:12 - Ekonomi

Küresel piyasalar iyi gelen bilançolardan güç buluyor

09:07 - Ekonomi

ABD, elçiliklerinden diğer ülkelerdeki seçimler için 'açık gerekçe olmadan' yorum yapmamalarını istedi

09:02 - Dünya

Finans şirketlerince kullandırılan kredilerdeki KKDF kesintisi oranları düzenlendi

08:58 - Ekonomi