Muğla'da yangın riski yüksek bölgelerde ormanlara giriş yasağı uygulanacak

Muğla'da yangın riski yüksek bölgelerde 1 Haziran-31 Ekim tarihlerinde ormanlık alanlara giriş yasağı uygulanacağı bildirildi

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Valilikte düzenlenen 2026 yılı orman yangınlarıyla mücadeleye hazırlık toplantısında, 2025'teki yangınlar değerlendirilerek alınacak önlemler ve koordinasyon çalışmaları, görev yapacak personel, araç ve ekipman durumu, hava unsurları, gönüllü ekiplerin katkısı ve yangına ilk müdahale süreleri gibi konular ele alındı.
Muğla Valisi İdris Akbıyık, yaptığı konuşmada, ormanları korumanın sadece bir görev değil vicdan meselesi olduğunu belirterek, tüm vatandaşları "yeşil vatan" için tek yürek olmaya davet etti.
Herkesin ormanları korumakla sorumlu olduğunu vurgulayan Akbıyık, "Ormanlarımız sadece ağaçtan ibaret değil hayatın, biyoçeşitliliğin ve doğal dengenin en hayati parçasıdır. Bu bilinci zihnimize ve kalbimize yerleştirmek zorundayız." dedi.
Akbıyık, geçmiş yıllardaki orman yangınlarıyla mücadelede devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini hatırlatarak, tüm kamu kurumları, kolluk birimleri, yerel yönetimler, gönüllüler, özel sektör ve vatandaşların tam bir koordinasyon ve seferberlik ruhuyla bu mücadeleye büyük destek verdiğini ifade etti.
Orman yangınlarıyla mücadele ve yeşil vatanın korunması konularında eğitimin önemini dile getiren Akbıyık, şöyle konuştu:
"Okul öncesinden, ilköğretime ve orta öğretime, camilerimizden mahalle sakinlerinin bir arada bulunduğu alanlara kadar vatandaşlarımıza ve hatta tatil için ilimize gelen misafirlerimize bile eğitim seferberliği başlatıyoruz. Orman yangınları ve yeşil vatanın korunması konularında ulaşmadığımız, eğitim vermediğimiz, bilinçlendirmediğimiz kimse kalmayacak."
Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür de personel ve ekipman durumu, erken uyarı ve ihbar sistemleri, eğitim ve farkındalık çalışmaları, koruyucu önlemler ile yangına ilk müdahale ve sonrasında yürütülen çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirdi.
Toplantıda, yangına hassas bölgelerin haritalandırılması, erken uyarı sistemleri, izleme teknolojilerinin kullanımı, orman köylerinde bilinçlendirme çalışmaları gibi kurumlar tarafından yürütülecek çalışmalara ilişkin yeni kararlar alındı.
Buna göre, köylerde, mahallelerde, tatil yörelerinde, camilerde ve okullarda yangınlarla ilgili bilgilendirme faaliyetlerinin yapılması, orman yangınları için riskli dönem olan 1 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında ormanlara girişin yasaklanması kararlaştırıldı.
Yangına sebebiyet verme ihtimali üzerine yüksek sıcaklıklarda camilerden uyarı anonslarının yapılacağı, rüzgarlı günlerde elektrik kesintilerinin uygulanacağı, yerleşim yerleri ve ormanlık alana yakın noktalarda olası çöplük yangınlarına karşı önlem alınacağı belirtildi.
Enerji nakil hatları altlarında temizlik yapılması, yaz döneminde anız, bağ ve bahçe gibi temizlik ateşi yakılmaması, tahıl ve ekin biçme döneminde olası yangın riskine karşı gerekli tedbirlerin alınmasına karar verildi.
Öte yandan, havai fişek ve paraşütlü dilek feneri gibi yangın çıkarma riski olan faaliyetlere, safari, rafting ve trekking faaliyetlerinin kritik meteorolojik verilerin olduğu günlerde yapılmasına izin verilmeyecek.
Temmuz ve ağustos aylarında kolluk kuvvetleri orman yollarında devriye faaliyetlerini artıracak. Arazöz ve su tankerlerinin geçişini engelleyecek şekilde araç parkına izin verilmeyecek.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Polonya, İsrail askerinin Lübnan'da Meryem Ana heykeline hakaretini kınadı

2026-05-07 22:51 - Dünya

MSB'den Efes-2026 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatına ilişkin paylaşım

2026-05-08 12:53 - Gündem

YSK, yeni Başkanı Serdar Mutta ve üyeleriyle ilk toplantısını yaptı

2026-05-08 16:23 - Gündem

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Trump'ın küresel tarifelerini yasaya aykırı buldu

2026-05-08 01:42 - Ekonomi

Bulgaristan'da Başbakan Radev'in hükümeti parlamentodan güvenoyu aldı

2026-05-08 12:13 - Dünya

Türkiye'nin dezenformasyonla mücadele tecrübesi dost ve kardeş ülkelerle paylaşılıyor

2026-05-07 23:47 - Gündem

Perakende ticaret belgelendirme süreçleriyle ilgili düzenlemeye gidildi

2026-05-08 09:01 - Ekonomi

Organizasyonunuz için Mükemmel Masa Sandalye Nasıl Seçilir

2026-05-08 10:23 - İnsan-Hayat

MSB'den Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi Üçüncü Toplantısı'na ilişkin paylaşım

2026-05-08 11:37 - Gündem

Konyaspor, İlhan Palut'la çıkışını kupayla taçlandırmak istiyor

2026-05-08 11:57 - Spor

İlgili Haberler

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem