Muğla'da tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim alanı 10 yılda 300 dekardan 6 bin dekara yükseldi

Muğla'da gıda, ilaç ve kozmetik gibi sektörlerde ham madde olarak kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin, 10 yıl önce 300 dekar olan üretim alanı 6 bin dekara ulaştı.

Ekonomi - 8 ay önce

Muğla
Tarım ve Orman Bakanlığı, doğada kendiliğinden yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerden bilinçli tarımla yüksek verim ve gelir elde edilebilmesi için çalışma yürütüyor. Hazırlanan projelerle Muğla'nın tohumdan mamul maddeye kadar tıbbi aromatik bitkilerin üretileceği, işleneceği ve pazarlanacağı bir merkez haline dönüşmesi için çaba sarf ediliyor. Bu kapsamda hayata geçirilen "Tıbbi Aromatik Bitkilerin Yetiştiriciliği Projesi" ile kentte binlerce fide ve fidan dağıtımı gerçekleştirildi.
????
İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, Muğla ve ilçelerinde tarımsal kalkınmanın sağlanması, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminin teşvik edilmesi amacıyla yüzlerce çiftçiye eğitim verdiklerini söyledi.
Bölgenin zengin bitki çeşitliliği ve florasıyla tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyel barındırdığını belirten Baydar, "Ekonomik getirisi ve küresel olarak artan talebi göz önüne alındığında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi her geçen gün artıyor. Bu projedeki asıl amacımız verimsiz arazileri değerlendirmek. Buraları değerlendirirken ülkemizin açığı olan bitkileri yetiştirmek istedik. Projeye 2015'te ilk başladığımızda 300 dekar olan kayıtlı varlığımız bugün 6 bin dekara ulaştı." dedi.

Proje kapsamında 2015'ten bugüne 2 defa çalıştay yapıldığını hatırlatan Baydar, çıktı olarak da hangi ürünlere talep olduğuna dair analiz raporu hazırlandığını kaydetti.
Türkiye'de en büyük tıbbi aromatik kümelenmesinin Muğla'da oluştuğuna dikkati çeken Baydar, bu çalışmalara üreticilerin ve kentteki vakıf ile kooperatiflerin büyük destek verdiğini dile getirdi.
Baydar, amaçlarının doğayı ve çevreyi korurken sanayicinin de istediği kaliteli ürünü üretmek olduğuna işaret ederek, "Muğla, Türkiye'nin en büyük Anadolu adaçayı üreticisi. Bunun yanı sıra son yıllarda sakız, defne üretiminde büyük mesafe katettik." diye konuştu.

"Ürünlerin değerlenmesi için distilasyon tesisi kuruluyor"

Baydar, kentte üretilen ürünlerin değere dönüşmesi çiftçinin emeğini karşılığını alması için de büyük bir çalışma yürüttüklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Fethiye'de şu an tamamlanmak üzere olan bir distilasyon (damıtma) tesisi hazırladık. Orada ürettiğimiz ürünleri distile ederek piyasaya daha yüksek katma değerli ürün olarak sunacağız. Bundan en başta bize inanan, güvenen üreticimiz faydalanacak. Biz burada üreticilerimizin ürünlerini eder değerinde distile ederek pazarlamış olacağız. Çalışmamızda son aşamaya geldik. Artık tesisimizin makinesi ve ekipmanları alındı. İnşaatı da kısa zamanda tamamlanarak hizmete açılacak. Tesisimizde günde 6 ton ürün işlenecek."
Baydar, ekonomik getirisi ve küresel olarak artan talebin göz önüne alındığında tıbbi ve aromatik bitkilerin öneminin her geçen gün arttığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Filistin: İsrail 2 yılda 33 bin kadın ve kız çocuğunu öldürdü

2025-11-25 19:47 - Dünya

Muğla'da tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim alanı 10 yılda 300 dekardan 6 bin dekara yükseldi

2025-11-27 12:33 - Ekonomi

"10. Kısa'dan Hisse Kısa Film Festivali" başladı

2025-11-20 23:41 - Kültür Sanat

Stajyer avukat milli kick boksçu Yakar'ın "çifte" hedefi

2025-11-21 12:17 - Spor

İndirimli et satışı fiyat artışını frenliyor

2025-11-24 12:28 - Ekonomi

Cape Town’dan Güney Afrika’ya: Ebubekir Efendi’nin Osmanlı mirası ve Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomatik ve kültürel hamleleri -Hülya Ayhan yazdı-

2025-11-27 09:33 - En Son Yazılar

Milli takımın gururu Alperen’in yıldızı NBA’de her geçen yıl daha fazla parlıyor

2025-11-21 17:12 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için Güney Afrika'da

2025-11-21 20:37 - Siyaset

BM, bir sonraki BM Genel Sekreterini belirlemek için seçim sürecini resmen başlattı

2025-11-26 01:23 - Dünya

Somuncu Baba Külliyesi sonbahar renklerine büründü

2025-11-22 10:37 - İslam-Hayat - Safer 1448

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem