?>

Müdahalesiz normal doğum için 'okula' gidiyorlar

Türkiye'nin ilk şehir hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesinde açılan "gebe okulu"nda eğitim alan hamileler, sezaryenden vazgeçip müdahalesiz normal doğum yapmaya karar veriyor.

Sağlık - 8 yıl önce

MERSİN (AA) - Hamileleri bilinçlendirmek, sezaryen oranlarını aşağı çekmek ve normal doğuma yönlendirmek amacıyla Mersin Şehir Hastanesinde açılan gebe okulunda eğitim alan kadınlar, sezaryenden vazgeçip müdahalesiz normal doğum yapmaya karar veriyor.

Türkiye'nin ilk şehir hastanesi olma özelliğini de taşıyan Mersin Şehir Hastanesinde, sezaryen oranlarını aşağı çekmek ve gebeleri bilgilendirerek doğuma hazırlamak amacıyla gebe okulu açıldı.

Doğum zamanı birbirlerine yakın gebeler, 8 haftalık programda hamilelik, doğum ve sonrası hakkında eğitim alıp, aynı zamanda nefes egzersizlerini öğreniyor.

Uzmanlar eşliğinde spor yapıp kaslarını da güçlendiren hamile kadınlar, bu sayede kendilerini doğuma hazırlayıp korkularından da kurtuluyor.

Özellikle sezaryen yapmayı düşünen kadınlar, eğitimin ardından müdahalesiz normal doğuma karar veriyor.

"Gebeler burada rahatlıyor"

Gebe okulu görevlisi ebe ve fitness antrenörü Fadime Ayışık Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulda hamilelerin kafalarındaki tüm soru işaretlerini yok ettiklerini söyledi.

Okulda kadınları müdahalesiz normal doğuma teşvik ettiklerini anlatan Karaca, şöyle konuştu:

"Burada spor ve nefes egzersizleriyle gebeleri fiziksel ve psikolojik olarak doğuma hazırlıyoruz. Biz burada aslında sihirli bir şey yapmıyoruz var olan şeyleri gebelerimize anlatıyoruz. Bilmedikleri şeyden korkuyorlar. Öğrendikleri zaman müdahalesiz normal doğumun ne kadar mükemmel bir şey olduğunu görüyorlar. Bu doğumda anne ve bebeğe şartların uygun olması halinde herhangi bir müdahalede bulunmuyoruz. Örneğin suni sancı vermiyoruz. Doğum sonrasındaki kaliteli yaşantı, bir an önce sosyal yaşantıya dönüş ve sezaryen sonrası yaşanacak zorluklarla ilgili verdiğimiz bilgiler buradaki gebelerimizi çok olumlu etkiliyor. Aynı zamanda normal doğumun kolaylıklarını öğreniyorlar. Sezaryen sonrası oluşabilecek ağrıları da anlatıyoruz. Bunları anlatınca gebelerimiz kendiliğinden müdahalesiz normal doğuma yönleniyorlar."

Karaca, kadınlara doğum odalarını gezdirip onları psikolojik olarak da rahatlattıklarını belirterek, "Herkesin doğum hikayesi başka. Kendi doğum hikayelerini kendileri yazacaklar." diye konuştu.

"Kasları güçlendirmek için egzersizler yapıyoruz"

Gebe okulu görevlisi hemşire Arzu Uysal da okulda gebelik öncesi, gebelik süreci ve doğum sonrasını anlattıklarını aktardı.

Mutlu bir doğum süreci yaşamaları için anne adaylarını bilgilendirdiklerini anlatan Uysal, şunları söyledi:

"Eğitimlerimiz 16. haftadan itibaren başlıyor. Haftada 1 defa olmak üzere 8 haftalık eğitimimiz oluyor. Yaklaşık 1,5-2 saat sürüyor eğitim. 20. haftadan itibaren egzersizlere başlıyoruz. Bu egzersizlerin doğum için çok önemi var. Biz doğal doğumu destekliyoruz ve bunda en önemli şey egzersizler. Doğru nefes alma ve verme ile kasları güçlendirmek için egzersizler yapıyoruz. Doğru zamanda doğru kasları hareket ettirmenin doğumu kolaylaştırmasını sağlamak için bilgiler veriyoruz."

"Okul sayesinde rahatladım"

Gebe okulu öğrencilerinden Hatice Berber hem fiziksel hem de psikolojik olarak okul sayesinde rahatladığını söyledi.

Tüm korkularını yendiğini anlatan Berber, "İnsan daha bilinçli olarak doğuma girebiliyor. Burada pilates eğitimi mükemmel zaten. Nefes egzersizleriyle ağrıyla baş etme yöntemlerini öğreniyoruz." dedi.

Gebe okuluna gelmeden önce sezaryen olmayı düşündüğünü vurgulayan Berber, şöyle devam etti:

"Normal doğumla ne uğraşacağım, acı çekiyorsun diyordum. Normal doğumda, doğum sürecine kadar acı çekiyorsun ama sezaryende bu süreç daha kötü. Normal doğumda bebek doğar doğmaz süt salgıların artıyor. Doğum salonuna gidip gördüm. Buradaki hem egzersizler hem de eğitimler sayesinde sezaryenden vazgeçtim. Sezaryen normal olmayan bir şey zaten."

Haftanın Öne Çıkanları

Kazada yaralanan köpek tedavi altına alındı

2017-06-19 20:02 - Asayiş

'En baba tayfalar'

2017-06-18 15:02 - Çevre-Hayat

TeknoSA yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor

2017-06-14 16:47 - Ekonomi

Yeni Peugeot 308, yılın soy çeyreğinde Türkiye'de

2017-06-15 15:46 - Ekonomi

Bozdağ'ı güldüren siren sesi

2017-06-18 11:22 - Gündem

1 yaşındaki çocuğa kreşte bakıcı dayağı

2017-06-15 15:22 - Asayiş

Gördüğünüz yılanları öldürmeyin

2017-06-16 22:42 - Gündem

Rus komutanın kimliğini Türk ve Rus uzmanlar belirleyecek

2017-06-17 19:07 - Gündem

Otomobil bankaya girdi: 2 yaralı

2017-06-14 14:57 - Asayiş

Görmez'den Karadavi açıklaması

2017-06-16 15:42 - Gündem

İlgili Haberler

DSÖ, her yıl nörolojik rahatsızlıklar nedeniyle 11 milyon can kaybı yaşandığını bildirdi

17:02 - Sağlık

Sağlık Bakanlığının sözleşmeli sağlık personeli yerleştirme sonuçları açıklandı

15:22 - Sağlık

Kayseri Şehir Hastanesi'nde uygulanan 3. nesil lazer tedavisiyle gözlükten kurtuluyorlar

13:08 - Sağlık

Gaziantep Şehir Hastanesi 2 yılda 5,5 milyonu aşkın hastaya hizmet verdi

12:03 - Sağlık

Kalbi 3 kez duran 74 yaşındaki hasta "literatürlük ameliyat"la sağlığına kavuştu

12:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gazze'deki hükümet: Ateşkesten bu yana bölgeye sadece 173 yardım tırı girdi

01:27 - Dünya

ABD Başkanı Trump'tan öldürülen aktivist Charlie Kirk'e gıyabi Özgürlük Madalyası

01:23 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Milli Futbol Takımı oyuncularını ve teknik heyetini tebrik etti

01:08 - Spor

2026 FIFA Dünya Kupası'na 6 ülke daha bilet aldı

00:37 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Kavelaşvili ile görüştü

00:27 - Siyaset