?>

MSB: 1 Ocak'tan bugüne kadar 1521 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı, son bir haftada 94 teröristin etkisiz hale getirildiğini, böylece 1 Ocak'tan bugüne kadar Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde etkisiz hale getirilen terörist sayısının 1521 olduğunu bildirdi.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil yürütülen operasyonlarda son bir haftada 94 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karşı mücadelesini kesintisiz sürdürdüğünü belirtti.

Aktürk, terörle mücadele operasyonlarına ilişkin, "Son bir haftada, biri terörden arananlar listesinde kırmızı kategoride yer alan 94 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Böylece, 1 Ocak'tan bugüne kadar Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1521 olmuştur." dedi. Aktürk, 1521 teröristin 726'sının Irak'ın, 795'inin ise Suriye'nin kuzeyinde etkisiz hale getirildiğini ifade etti.

Ayrıca, etkin ve kararlı operasyonlar neticesinde Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 3 PKK'lı teröristin daha Habur'daki sınır karakoluna teslim olduğunu belirten Aktürk, "Terör inlerine kilit vurmayı sürdüren Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde teröristlere ait çok sayıda mühimmat, mayın ve yaşam malzemesi de ele geçirmiştir." ifadelerini kullandı.

Aktürk, Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde el yapımı patlayıcı sebebiyle yaralanan ve tedavi gördüğü Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 19 Temmuz'da şehit olan Piyade Yarbay Abdullah Cem Demirkan'a Allah'tan rahmet diledi.

66 bin 59 kişinin sınırdan yasa dışı geçmesi önlendi

Tuğamiral Aktürk, hudutların, cumhuriyet tarihinin en etkin tedbirleri ve çok yönlü güvenlik sistemleriyle kesintisiz şekilde korunduğuna vurgu yaparak, "Son bir hafta içerisinde, 8'i terör örgütü mensubu olmak üzere 395 şahıs yakalanmış, 1 Ocak'tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 7 bin 102 olmuştur. Son bir haftada engellenen 834 şahıs ile bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 66 bin 59'a ulaşmıştır." ifadesini kullandı.

Ayrıca, 17 Temmuz'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait insansız hava aracı ile gerçekleştirilen keşif ve gözetleme faaliyeti esnasında, Yunanistan'a ait sahil güvenlik unsurlarının, Midilli Adası'nın kuzeyinde kalan bölgede düzensiz göçmenleri taşıyan bir botu Türkiye kara sularına iterek bölgeden ayrıldığının tespit edildiğini hatırlatan Aktürk, "Sahil Güvenlik Komutanlığımız bilgilendirilerek söz konusu göçmenlerin kurtarılması sağlanmıştır. " dedi.

Bölgesel ve küresel barışa katkılar

Tuğamiral Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin uluslararası harekat ve misyonlar ile dost ve müttefik ülkelerdeki eğitim-danışmanlık faaliyetlerine başarıyla devam ettiğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in, 22 Temmuz'da Fransa'nın Ankara Büyükelçisi'ni, 24 Temmuz'da ise Pakistan Askeri Ataşesi'ni kabul ettiğini hatırlatan Aktürk, Bakan Güler'in yarın da Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi ile görüşeceğini ifade etti.

Aktürk, İsrail'in, uluslararası toplumun tüm çağrılarına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararına rağmen Gazze'de insanlık dışı katliamlarına devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İsrail'in süregiden saldırıları ve İsrailli yetkililerin kışkırtıcı açıklamaları Gazze'de devam eden çatışmaların bölgesel savaşa dönüşme ve yeni felaketlere yol açma riskini artırmaktadır. İsrail uçaklarının Yemen'e gerçekleştirdiği hava saldırıları ve İsrail-Lübnan sınırında artan gerginlik bölgesel barış ve istikrarı tehdit etmektedir. 1967 sınırlarında, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti'nin kurulması uluslararası hukukun gereğidir. Nitekim, Uluslararası Adalet Divanı da son kararında Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu net şekilde ortaya koymuştur."

Eğitim ve tatbikatlar

Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitim ve tatbikat faaliyetlerinin de aralıksız devam ettiğine vurgu yapan Tuğamiral Aktürk, şunları kaydetti:

Bu kapsamda, 26 Temmuz-8 Ağustos arasında Moğolistan'da KHAAN QUEST, 30 Temmuz-9 Ağustos arasında ise İzmir'de Yıldırım Seferberlik tatbikatlarının icra edilmesi planlanmaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız, Aden Körfezi'nde ticaret gemilerine yönelik deniz haydutluğu faaliyetlerine karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına istinaden teşkil edilen Birleşik Görev Kuvveti-151'in komutasını dün Bahreyn'de düzenlenen tören ile devralmıştır.

TCG Gaziantep firkateynimiz, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 görevi kapsamında Ege Denizi'nde Yunanistan Deniz Kuvvetlerine ait Limnos ve Nikiforos Fokas gemileri ile eğitimler icra etmiştir. İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda kapsamlı onarıma tabi tutulan ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi mirası Savarona, 19 Temmuz'da ilk seyir tecrübesine çıkmıştır."

Aktürk, Türkiye-Katar ikili askeri ilişkileri kapsamında, bölgesel barışa katkı sağlamak amacıyla 2015’te Tarık Bin Ziyad kışlasında konuşlanan Türk Kara Unsur Komutanlığı, Aralık 2017'den itibaren Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı adıyla askeri eğitim, yardım ve danışmanlık faaliyetlerine başarıyla devam ettiğini hatırlattı.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde Katar-Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı bünyesinde Deniz ve Hava Unsur Komutanlıkları teşkil edildiğini aktaran Aktürk, "Deniz Unsur Komutanlığına bağlı olarak görev yapacak 2 adet Tuzla Sınıfı Karakol Gemimiz (TCG Kumkale ve TCG Kuşadası) için 26 Temmuz'da Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda uğurlama töreni yapılacak, Hava Unsur Komutanlığı için de 30 Temmuz'da 6 adet F-16 uçağımız Katar'a intikal edecektir." şeklinde konuştu.

Savunma sanayii

Tuğamiral Aktürk, yerli ve milli savunma sanayinin, teknolojisi, tecrübesi, mühendislik altyapısı ve proje yönetim sistematiği ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini daha da artırdığını söyledi.

Aktürk, "Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığınca, muhtelif miktarda, 'T-70 Genel Maksat Helikopteri' ile, 'Sabit Kanatlı Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracının (BAHA)' muayene ve kabul faaliyeti tamamlanmıştır. Ayrıca, Bakanlığımıza bağlı ASFAT ile BOTAŞ arasında 'Deniz Temizlik ve Petrol Toplama Gemisi' üretilmesine yönelik sözleşme imzalanmıştır." dedi.

Doğal afetle mücadele

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, insani yardım faaliyetleri ile orman yangınları başta olmak üzere afetlerle mücadeleye ilgili kurumlarla tam bir koordinasyon içerisinde destek vermeye devam ettiğini belirten Aktürk, "Rezerv Güç kapsamında, bugüne kadar 16 ayrı yerde meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesine 48 helikopter ile 968 sorti icra edilerek destek sağlanmıştır." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde aşure ikramı

2024-07-19 16:23 - İslam-Hayat - Şaban 1447

Gabar Dağı'nda petrol sahasında sondaj kulesi devrildi

2024-07-21 17:38 - Gündem

Ankaragücü'nde oyun sistemine "taraftar" etkisi

2024-07-20 11:43 - Spor

ABD'de Biden'a "yarıştan çekil" çağrısı yapan ikinci Demokrat Senatör Jon Tester

2024-07-19 10:28 - Dünya

Trump, yardımcı adayı Vance ile beraber ilk kez seçim kampanyasına katıldı

2024-07-21 11:32 - Dünya

AB Komisyonunda ikinci von der Leyen dönemi eleştirilerin gölgesinde başladı

2024-07-19 16:12 - Dünya

Diyarbakır'da depremde ağır hasar gören bina yıkım esnasında çöktü

2024-07-19 19:58 - Asayiş

Kolombiya'da boğa güreşleri yasaklandı

2024-07-23 14:12 - Dünya

İstanbul'da sıcak hava ve nem nedeniyle sahil ve parklar boş kaldı

2024-07-18 16:43 - Çevre-Hayat

Avrupa Ligleri ile FIFPRO, FIFA'ya karşı yasal işlem başlatıyor

2024-07-23 19:57 - Spor

İlgili Haberler

Akdeniz'de 5 büyüklüğünde deprem

02:08 - Gündem

"Yüzyılın Konut Projesi" kapsamında Kırıkkale'de yapılacak konutların kurası çekildi

14:09 - Gündem

Ekrem İmamoğlu'nun koruması gözaltına alındı

14:05 - Gündem

Meteorolojiden Doğu Karadeniz ve Batı Akdeniz'in batısı için fırtına uyarısı

14:04 - Gündem

Yargıtay, İzmir depreminde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı davasında bazı sanıkların cezasını bozdu

11:37 - Gündem

Günün Manşetleri

Milliyetçi Hareket Partisi 57 yaşında

11:18 - Siyaset

Tayland'da seçmenler, erken seçimde oy kullanmak için sandık başında

11:08 - Dünya

İsrail, ateşkese rağmen Gazze’ye hava ve topçu saldırıları düzenledi

11:08 - Dünya

Trump, Honduras'ın yeni Devlet Başkanı Asfura ile bir araya geldi

11:05 - Dünya

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından otomotivde yerli katkı oranı düzenlemesine ilişkin açıklama

11:05 - Ekonomi