?>

Moskova: 700 bin Ukraynalı çocuk Rusya'da bulunuyor

Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyinin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Grigoriy Karasin, Ukrayna’daki çatışma bölgelerinden gelen 700 bin çocuğun Rusya’da olduğunu bildirdi.

Dünya - 3 yıl önce

Moskova

Karasin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çocuklar konusunda Kiev yönetiminin "sorun çıkarmaya" çalıştığını öne sürdü.

"Rusya’nın bazı Avrupa ülkelerinin aksine çocuklara özenli ve sıcak davrandığını" savunan Karasin, “Son yıllarda Ukrayna’daki çatışma bölgelerinden kaçan 700 bin çocuk ülkemize sığındı. Birçoğu aileleriyle, yetimhanedeki çocuklar da öğretmenleriyle birlikte.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna, Rus güçlerini Luhansk ve Donetsk bölgelerinden Ukraynalı çocukları kaçırmakla suçluyor.

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığının çocukların bulunması ve kurtarılması amacıyla oluşturulan portalına göre, savaşın başladığı 24 Şubat 2022’den bu yana 19 bin 492 Ukraynalı çocuk, hukuksuz şekilde sınır dışına götürüldü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’ya yasa dışı yollarla götürülen Ukraynalı çocukların sayısının 19 binden daha fazla olabileceğini çünkü Rusya’nın kontrolündeki Ukrayna topraklarında en az 200 bin çocuğun bulunduğunu söylemişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılmasına ilişkin yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

Açıklamada, Ukraynalı çocukların Rusya'ya hukuka aykırı götürülmesi suçuna iki şüphelinin de iştirak ettikleri, Putin'in, kontrolü altındaki kişilerin bu suçu işlemelerine engel olmadığı gerekçesiyle sorumlu tutulduğu belirtilmişti.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Putin hakkında yakalama kararını “adalet yolunda önemli bir adım” olarak nitelendirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yol kenarlarını diktiği meyve fidanlarıyla yeşillendiriyor

2023-06-27 11:57 - Çevre-Hayat

Filistin'den İsrail'in Batı Şeria'da yeni konut inşasını onaylama kararına tepki

2023-06-27 16:08 - Dünya

Kanarya Adaları'na giden botun batması sonucu 51 düzensiz göçmen öldü

2023-07-02 16:23 - Dünya

Edirne Gezilecek Yerler

2023-06-29 13:13 - Çevre & Seyahat

Türkiye genelinde 1643 kilometre bisiklet yolu ve 373 kilometre yeşil yürüyüş yolu yapıldı

2023-06-30 14:52 - Gündem

Antalya'da tropikal meyve kiwano üreticiye gelir kapısı oldu

2023-06-29 12:23 - Ekonomi

Eski Audi CEO'su Stadler, dizel skandalında ceza alan ilk VW yönetim kurulu üyesi oldu

2023-06-27 15:28 - Ekonomi

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Arafat'ta vakfe duası yaptı

2023-06-27 17:17 - İslam-Hayat - Şaban 1447

Muğla sahillerinde bayramın ikinci gününde de yoğunluk yaşandı

2023-06-29 18:32 - Çevre-Hayat

Karadeniz Sahil Yolu'nun Ordu güzergahında trafik yoğunluğu yaşanıyor

2023-06-27 17:03 - Gündem

İlgili Haberler

Dünya genelinde tütün kullanımını bırakma konusunda kadınlar öncülük ediyor

11:19 - Dünya

İsrail, ateşkese rağmen Gazze’ye hava ve topçu saldırıları düzenledi

11:08 - Dünya

Tayland'da seçmenler, erken seçimde oy kullanmak için sandık başında

11:08 - Dünya

Trump, Honduras'ın yeni Devlet Başkanı Asfura ile bir araya geldi

11:05 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İran-ABD görüşmeleri ileriye doğru atılmış bir adımdır

10:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Milliyetçi Hareket Partisi 57 yaşında

11:18 - Siyaset

Tayland'da seçmenler, erken seçimde oy kullanmak için sandık başında

11:08 - Dünya

İsrail, ateşkese rağmen Gazze’ye hava ve topçu saldırıları düzenledi

11:08 - Dünya

Trump, Honduras'ın yeni Devlet Başkanı Asfura ile bir araya geldi

11:05 - Dünya

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından otomotivde yerli katkı oranı düzenlemesine ilişkin açıklama

11:05 - Ekonomi