?>

Moritanya, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk etabı için bugün sandığa gidiyor

Fransa’nın eski sömürgesi olan Moritanyalılar 59 yıllık bağımsızlıklarında ilk defa bugün cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidiyor.

Dünya - 6 yıl önce

Fransa’nın eski sömürgesi olan Moritanyalılar 59 yıllık bağımsızlıklarında ilk defa bugün cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidiyor.

Moritanya’da 2008’deki hükumet darbesi ile iktidarı ele geçiren ve İslamcılara karşı Batı yanlısı bir siyaset takip eden 62 yaşındaki Mohammed Ould Abdulaziz üst üste iki defa 5 yıllık görevini tamamlayarak ayrılan 62 yaşındaki eski bir general olan Muhammed Ould Ghazouani’yi destekliyor.

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Abdulaziz’in mevcut yönetimde büyük nüfuzu olduğu kaydedildi.

Abdulaziz, perşembe günü yaptığı basın toplantısında 5 yıllık zaman sınırlamasının kalkması halinde cumhurbaşkanlığına bir daha aday olacağını söyledi.

Batı Afrika düşünce kuruluşu WATHl’ın kurucusu olan Gilles Yabi Ghazouani’nin kazanmasının beklediğini, ve muhtemelen Abdel Aziz’in yolunu takip edeceğini ancak sürpriz de yapabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyan diğer 5 kişiden birinin Moritanya’nın en büyük İslamcı Partisi tarafından desteklenen eski başbakan Sidi Mohamed Ould Boubacar’ın Muhammed Ould Ghazouani’nin en büyük rakibi olduğu kaydedildi.

Abdulaziz yönetiminin ekonomisi ve güvenlik gelişimini öven Ghazouani, gelecek 10 yıl içinde Moritanya kıyılarındaki gaz sahalarından gaz çıkarmaya başlayacaklarını söyledi.

Yakın geçmişte Mali, Burkino Faso, Batı Afrika Sahili gibi Moritanya’da da El Kaide’ye bağlı gruplar tarafından terör olayları yaşamıştı.

Seçimlerde hiçbir adayın yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması durumunda , seçimlerin 2. etabının gelecek ay yapılacak.

Kaynak: İHA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Atıktan Sanata Projesi tanıtıldı

2019-06-21 23:02 - Gündem

Yitik lale gurbetten sılaya döndü

2019-06-17 12:22 - Çevre-Hayat

Liselilerden 'akıllı sera'

2019-06-19 17:12 - Teknoloji

'Türkiye, yapay zekada bölgenin lideri'

2019-06-20 17:32 - Teknoloji

Motosiklet sürücüsünün fırladığı kaza anı kamerada

2019-06-19 18:41 - Asayiş

Japonya'da korkutan deprem!

2019-06-18 20:32 - Dünya

Sanat derneği gibi berber dükkanı

2019-06-16 18:17 - Çevre-Hayat

AB Liderler Zirvesi başladı

2019-06-20 22:32 - Dünya

’’Dünyanın en iyisi olmak için çalışıyoruz”

2019-06-21 17:37 - Genel

'Piyasadan aldıklarımız kekik de değil, papatya da'

2019-06-16 15:12 - Sağlık

İlgili Haberler

Netanyahu'dan, "İsrail'e saldırmak için toparlanan düşmanlar olduğu" iddiası

22:43 - Dünya

Trump: ABD Çin'e zarar vermek değil, yardım etmek istiyor

22:22 - Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Vance, İsrailli esirlerin 24 saat içinde bırakılabileceğini belirtti

22:18 - Dünya

Gazze'de ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından yarın bölgeyi yoğun bir gündem bekliyor

22:08 - Dünya

İsrailli hak örgütü, Özgürlük Filosu'ndan alıkonulanların tamamının serbest bırakıldığını duyurdu

20:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Netanyahu'dan, "İsrail'e saldırmak için toparlanan düşmanlar olduğu" iddiası

22:43 - Dünya

AFAD'dan Türkiye'nin Gazze'ye yönelik yardımlarına ilişkin açıklama

22:27 - Gündem

Trump: ABD Çin'e zarar vermek değil, yardım etmek istiyor

22:22 - Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Vance, İsrailli esirlerin 24 saat içinde bırakılabileceğini belirtti

22:18 - Dünya

Boğaziçi Üniversiteliler Derneğinin 18. Olağan Genel Kurulu yapıldı

22:13 - Gündem