?>

Moria'da binlerce düzensiz göçmen zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor

Daha iyi bir gelecek için ülkelerinden kaçarak Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki Moria kampına sığınan binlerce düzensiz göçmen zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışıyor.

Dünya - 6 yıl önce

Midilli

Kapasitesinin çok üzerinde kişinin bulunduğu Moria kampında düzensiz göçmenler çeşitli hastalıklardan intihar vakalarına her gün pek çok sorunla mücadele ediyor.

Kötü koşullarıyla sık sık gündeme gelen 3 bin kişi kapasiteli kampta kalan yaklaşık 16 bin düzensiz göçmen, açlık, su sıkıntısı, soğuk hava gibi olumsuzluklara rağmen bir gün ''zengin ülkelere'' ulaşmanın hayalini kuruyor.

Yetersiz barınma kapasitesi, içme suyunun olmaması, atık su birikintileri ve çöp yığınları, kendini hissettirmeye başlayan kış aylarında endişe verici boyutlara ulaştı.

Kampta az miktarda yemek verilmesinden şikayetçi göçmenler, gün içinde topladıkları odunlarla akşam ateş yakarak hem ısınıyor hem de karınlarını doyuracak yemek pişiriyor. Bazıları ise geride bıraktıkları ailelerine para gönderebilmek için tandırda pişirdikleri ekmekleri satıyor.

"Buradaki durum kendi ülkemizden daha berbat"

Kampta kalan göçmenlerden Afganistanlı Sebhatullah Halili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz daha güvenli bir yere sığınmak için savaştan kaçtık ama buradaki durum kendi ülkemizden daha berbat. Daha güvenli bir yer istiyoruz." dedi.

Midilli Adası'na gelmeden önce Türkiye'de bir yıl eczacılık okuduğunu ancak maddi sıkıntılardan dolayı okuldan ayrılmak zorunda kaldığını anlatan 23 yaşındaki Halili, "Bu kampta durum çok kötü. İnsanlar ülkelerindeki savaşlardan kaçıyor. Hayatlarını devam ettirebilmek için Avrupa'ya veya güvenli ülkelere sığınıyorlar ama maalesef biz burada sıkışıp kaldık." ifadesini kullandı.

Halili, yaşadıkları sıkıntılardan kimsenin haberdar olmadığını belirterek, "Biz ne yaşıyoruz, ne çekiyoruz bunları kimse bilmiyor. Daha güvenli bir yere sığınalım diye savaştan kaçtık ama buradaki durum kendi ülkemizden daha berbat. Daha güvenli bir yer istiyoruz." şeklinde konuştu.

Almanya'da uluslararası ilişkiler okumak isteğini söyleyen Halili, Yunanistan'da beklediğini bulamadığını, Almanya'ya ulaşmak için elinden gelen her şeyi yapacağını dile getirdi.

Üç aydır Moria kampında olduğunu anlatan Afganistanlı Sami Habibi, kendi aralarında topladıkları parayla aldıkları çadırda 8 kişi kaldıklarını, çok soğuk gecelerde sabaha kadar uyuyamadıklarını ifade etti.

Kamptaki sağlık hizmetlerine erişimin kolay olmadığını belirten Habibi, "Burada doktora ulaşmak çok zor. En az bir hafta önceden randevu almak gerekiyor." dedi.

- 9 aylık bir bebek sıvı kaybından hayatını kaybetmişti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına bağlı sağlık çalışanları sık sık Moria kampıyla ilgili uyarıda bulunuyor.

Kamp yaklaşık iki hafta önce 9 aylık bir bebeğin sıvı kaybından hayatını kaybetmesiyle gündeme gelmişti.

Sınır Tanımayan Doktorların yaptığı açıklamada, "Moria kampındaki insanların ruhsal ve fiziksel sağlıkları sürekli risk altında. Yunanistan ve Avrupa Birliği hemen harekete geçmeli.'' ifadesi kullanılmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaray'da ücret iadesi almayı unutmayın

2019-11-25 15:02 - Gündem

Antibiyotikler virüslere etki etmiyor

2019-11-19 16:57 - Sağlık

Amazon'da en popüler ürünler bebek bezi ve kitap setleri

2019-11-20 17:15 - Genel

Putin: NATO'nun askeri alanında uzayı kullanması girişimlerinden endişeliyiz

2019-11-22 18:41 - Genel

Eminevim faizsiz sistemde 150 bininci teslimatını yaptı

2019-11-22 16:06 - Genel

Balıkesir'de 3,9 büyüklüğünde deprem

2019-11-21 18:42 - Gündem

DasDas Çocuk 3 yaş üzeri çocukları tiyatroyla buluşturuyor

2019-11-21 19:12 - Kültür Sanat

Garanti BBVA'nın sendikasyon kredisine işlem tutarının üzerinde talep geldi

2019-11-22 20:34 - Genel

'Afet, tek bir kurumun altından kalkabileceği bir konu değil'

2019-11-25 18:22 - Gündem

Gıda üretimine 'sözleşme' güvencesi

2019-11-22 13:14 - Ekonomi

İlgili Haberler

İstanbul görüşmelerinde varılan anlaşma gereği Ukrayna ve Rusya esir asker takası yaptı

17:42 - Dünya

İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan çatışma devam ediyor

16:23 - Dünya

İran’ın birçok kentinde İsrail saldırıları protesto edildi

15:38 - Dünya

Dünyada 16 milyar kullanıcı bilgisinin çalınmasıyla tarihteki en büyük veri ihlali yaşandı

15:17 - Dünya

İran misillemesi, İsrail’de Araplara ve yabancılara sistematik ayrımcılığı göz önüne serdi

14:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Nüfus müdürlükleri YKS'ye girecek öğrenciler için hafta sonu açık tutulacak

17:58 - Gündem

İİT Dışişleri Bakanları Konseyi 51. Oturumu, Fidan'ın ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlen

17:52 - Gündem

İstanbul görüşmelerinde varılan anlaşma gereği Ukrayna ve Rusya esir asker takası yaptı

17:42 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan uyuşturucuyla mücadele paylaşımı

17:38 - Gündem

Balıkesir'de çıkan yangında 12 dekarlık arpa tarlası zarar gördü

17:32 - Gündem