?>

'Moldova'ya ihracatımızı 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz'

DEİK Başkanı Vardan, Moldova'ya şu anda 240 milyon dolar olan ihracatı 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 8 yıl önce

İSTANBUL - Mücahid Eker

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Başbakan Binali Yıldırım'ın mayıs ayı başındaki Moldova ziyareti kapsamında Türk özel sektör heyetinin de verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdiğini söyledi.

Moldova'da 1994'ten bu yana bin 300 Türk yatırımı yapıldığını belirten Vardan, Türk firmalarının bu ülkeye yaptığı toplam yatırım miktarının 300 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu kaydetti.

Moldova'daki Türk yatırımlarının büyük bölümünün üçüncü ülkeler üzerinden yapıldığını aktaran Vardan, bu ülkedeki Türk yatırımcıların ağırlıklı olarak inşaat, bilgi iletişim teknolojileri, gıda, içecek ve tütün ürünleri, konaklama ve yiyecek hizmeti alanlarında faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Vardan, iki ülke arasındaki ticaret hacmine ilişkin, "1,4 milyar nüfuslu Hindistan'a yaklaşık 640 milyon dolarlık mal satarken, 3 milyon nüfuslu Moldova'ya 240 milyon dolarlık mal satıyoruz. Nüfus bazında oranlama yapacak olursak Moldova'nın bizim açımızdan daha verimli bir ülke olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Mevcut ticaret rakamlarının yeterli olmadığını belirten Vardan, Türkiye'nin Moldova'ya ihracatını ilk olarak 500 milyon dolara, uzun vadede ise 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Moldova ile Türkiye arasında 1 Kasım 2016'da serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girdiğini hatırlatan Vardan, "Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, çifte vergilendirmeyi önleme, ticaret ve ekonomi iş birliği anlaşmalarımız var. Bütün bu anlaşmalarla iki ülke arasında ticaretin gelişmesinin önünde hemen hemen engel kalmadı." diye konuştu.

DEİK Başkanı Vardan, Moldova Başbakanı Pavel Filip'in de Türk iş insanlarını ve yatırımcılarını ülkesine davet ettiğini hatırlatarak, "İlişkilerimiz son derece iyi ve düzgün. Türkiye'yi bekliyorlar ve daha fazla iş yapmak istiyorlar." dedi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Yirmi yıl gecikmiş hizmetleri yapmanın mahcubiyeti içindeyiz'

2017-05-14 22:02 - Gündem

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı

2017-05-14 21:49 - Genel

Güney Kore'nin yeni lideri Moon Jae-In oldu

2017-05-10 01:37 - Dünya

Hayat kurtarmak isterken hayatından oldu

2017-05-10 18:17 - Asayiş

Ankara merkezli FETÖ soruşturmasında 26 tutuklama

2017-05-10 12:42 - Gündem

Kara Harp Okulundaki darbe girişimi davasının 2'nci haftası tamamlandı

2017-05-13 00:22 - Gündem

Baharat adası Zanzibar'da üreticinin 'tadı' yok!

2017-05-12 14:17 - Dünya

Beşiktaş'ta lüks galeriye silahlı saldırı

2017-05-16 11:02 - Asayiş

Ege'de yazlıkların metrekaresi 2 bin liradan başlıyor

2017-05-16 14:22 - Ekonomi

Engelli Demirtekin, hokey tutkusuyla örnek oluyor

2017-05-15 17:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi'nde sigortacılığın dijital geleceği konuşuldu

20:23 - Ekonomi

TCMB ile Gambiya Merkez Bankası arasında mutabakat zaptı imzalandı

19:43 - Ekonomi

TCMB, İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu toplantısına ev sahipliği yaptı

19:03 - Ekonomi

Avrupa Sigorta Birliği Direktörü Jensen: Dijital araçlar bizi dönüştürüyor

16:22 - Ekonomi

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi başladı

15:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Galatasaray, 21 puanla namağlup liderliğini sürdürdü

22:53 - Spor

Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı

22:23 - Spor

İtalya Başkonsolosluğu'nda 'MeeTürkItaly' paneli gerçekleştirildi

21:47 - Spor

500 Bin Sosyal Konut Projesi ile 81 ilde afet riskine karşı güvenli ve uygun maliyetli evler inşa edilecek

21:31 - Gündem

Trabzonspor Teknik Direktörü Fatih Tekke'den penaltı yorumu

21:01 - Spor