?>

Mobil mamografi aracıyla 10 bin kilometre yol yapıp 1000 kadına hizmet verdiler

Siirt'te meme kanseri taramaları için "Bugün Gel" sloganıyla 5 yıl önce yola çıkan mobil mamografi aracı, 10 bin kilometre yol katetti.

Sağlık - 4 ay önce

Siirt

İl Sağlık Müdürlüğü ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen "Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı" projesi kapsamında kente kazandırılan ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bünyesinde faaliyet gösteren mobil araç, 40 yaş üzeri 1000 kişiye hizmet verdi.

Vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak adına Tillo, Eruh, Kurtalan, Baykan, Pervari ve Şirvan ilçelerine belli aralıklarla giden ve şu ana kadar 10 bin kilometre yol kateden araçta mamografi çekimi yapılan kadınlardan 51'i şüpheli bulunarak, ilgili kliniklere sevk edildi.

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birim Sorumlusu İbrahim Teğin, AA muhabirine, kentte meme kanseriyle mücadele için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Mobil aracın il merkezinin yanı sıra ilçelerde de hizmet verdiğini belirten Teğin, araçta mamografi cihazı, HPV odası ve kayıt odasının bulunduğunu anlattı.

"Vatandaşları merkeze çekmek yerine onlara hizmeti götürüyoruz"

"Şu ana kadar 1000 kadına meme kanseri yönünde mamografi çekimi yaptık. Bunlardan 51'inde şüphe tespit edip ilgili kliniklere sevklerini sağladık." diyen Teğin, Siirt merkez ve Kurtalan ilçesindeki KETEM'lerde mamografi cihazlarının bulunduğunu kaydetti.

Mobil aracın özellikle kırsal alanlarda avantaj sağladığını ifade eden Teğin, şöyle konuştu:

"Bu aracı ilçelerimize belli bir planlama dahilinde göndermekteyiz. Öncesinde kaymakamlıkları, toplum sağlığı merkezlerini, hastaneleri bu yönde bilgilendiriyoruz. Planlamamızı yapıyoruz. Aracımız gidip iki hafta veya bir ay boyunca orada kalıyor ve oradaki vatandaşlara hizmet veriyor. Araç tüm teknolojik donanımlara sahip. Yapılan çekimler anlık olarak Ankara'ya düşüyor. Ankara'daki radyoloji uzmanları tarafından değerlendirip 10 gün içinde sonuç ekranımıza tekrar düşüyor. Vatandaşları merkeze çekmek yerine onlara hizmeti götürüyoruz. Çok yararlı bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Vatandaşlarımıza bu hizmeti götürmekten memnunuz."

"Anons sistemini kullanarak vatandaşlarımızı çağırıyoruz"

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi KETEM'de görevli Dr. Büşra Eskifuruncu da mobil aracın merkeze gelemeyen kişilere önemli sağlık hizmeti verdiğini bildirdi.

Araçla kırsal yerleşim yerlerini de ziyaret ettiklerini anlatan Eskifuruncu, "İlçelerde hangi kurum müsaitse onun bahçesine gelerek, camilerden, mümkünse belediyenin anons sistemini kullanarak vatandaşlarımızı çağırıyoruz. Araçta, 2-3 hastanın aynı anda taramasını gerçekleştirerek hayatlarına dokunabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Eskifuruncu, araçta sunulan hizmetlerin ücretsiz olduğunu belirtti.

Araçta görevli radyoloji teknisyeni Serap Ercan ise kent genelinde düzenli olarak ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini bildirerek, "40-69 yaş aralığındaki kadın hastalarımızın 2 yılda bir mamografi çekimlerini yapıyoruz. Gelen herkesi kısa sürede işlemlerini tamamladıktan sonra uğurluyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

KİK, Netanyahu'nun Filistin devletinin Suudi Arabistan'da kurulmasına yönelik açıklamasını

2025-02-09 16:13 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya'da Petronas İkiz Kulelerini ziyaret etti

2025-02-10 18:13 - Siyaset

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

2025-02-08 01:58 - Asayiş

Milli basketbolcu Gökşen Fitik, Avrupa Şampiyonası'nda takımına güveniyor

2025-02-05 17:31 - Spor

Kolombiya ile Çin yeni deniz taşımacılığı rotasıyla ticaretlerini güçlendirmeyi hedefliyor

2025-02-07 13:48 - Ekonomi

Fenerbahçe'den Djiku, Carlos ve Yusuf Akçiçek'in sağlık durumuyla ilgili açıklama

2025-02-06 14:43 - Spor

Tekirdağlı balıkçılar poyraz nedeniyle 5 gündür denize açılamıyor

2025-02-08 14:18 - Gündem

EMITT Fuarı, 28'inci defa kapılarını açtı

2025-02-05 21:53 - Ekonomi

ABD Hazine Bakanlığı 125 milyar dolarlık tahvil satacak

2025-02-05 18:02 - Ekonomi

Tunceli'de karlı zirvelerden inen yaban keçileri görüntülendi

2025-02-11 09:42 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

13:42 - Sağlık

Kadınlarda irritabl bağırsak sendromu görülme sıklığı daha fazla

16:38 - Sağlık

Türkiye'de geçen yıl anne ölüm oranı en düşük seviyeye geriledi

16:33 - Sağlık

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık "yakma" işlemiyle düzeliyor

13:18 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan ilaç, engelli ve ÇÖZGER raporlarına ilişkin paylaşım

13:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

İslam İşbirliği Teşkilatının siyasi kararlarında ABD’nin İran’a düzenlediği saldırı kınandı

20:43 - Gündem

Şam'da kilisede meydana gelen patlamada 13 kişi hayatını kaybetti

20:37 - Dünya

Tahran'daki İnkılap Meydanı'nda toplanan İranlılar ABD'nin saldırılarını protesto ett

19:42 - Dünya

ABD, İran’a yönelik saldırının ardından bölge ülkelerindeki personeline uyarı mesajı gönderdi

19:33 - Dünya

İran ve İngiltere Dışişleri Bakanları, ABD'nin İran'daki nükleer tesislere saldırısını gör

18:57 - Dünya