?>

'MİT tırlarını durduran subayların imamı' tutuklandı

MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davanın firari sanıklarından ve "tırları durduran subayların imamı" olduğu tespit edilen Süleyman Gürbüz, tutuklandı.

Genel - 8 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Adana ve Hatay'da 19 Ocak 2014'te "MİT tırlarını durduran subayların imamı" olduğu tespit edilen firari sanık Süleyman Gürbüz, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "casusluk" suçlarından tutuklandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "sivil imamı" 11 kişi ile bir tuğgeneralin de aralarında bulunduğu 55 sanık hakkında açılan davanın iddianamesinde, "tırları durduran askerlerin imamı" olduğu belirlenen ve hakkında yakalama kararı bulunan Süleyman Gürbüz, geçen ay Mersin'de örgütün "gaybubet evlerine" yönelik operasyonda gözaltına alındı.

İstanbul'a getirilen Süleyman Gürbüz, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'deki duruşmaya katıldı.

Mahkeme heyeti, sanık Süleyman Gürbüz'ü, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme'', ''devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama'' ve ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından tutuklanmasına karar verdi.

Gürbüz kritik bir isim

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, sanık Süleyman Gürbüz'ün, MİT'e ait tırların 19 Ocak 2014'te Adana ili Ceyhan ilçesinde durdurularak aranması maksadıyla faaliyette görev alan MİT mensuplarının telefonlarının 7 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü personelince dinlenmesi, tırların Ankara'da takip edilmesi ve Adana İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü personeline tırlarla ilgili bilgiler aktarılarak sahte ihbarın yapılması eyleminin organizesinde görev alan ve Ankara, Adana, Mersin bölgesinde TSK içerisine sızmış FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının örgüt imamlığını yapan sivil kişilerden olduğu belirtildi.

Sanık Gürbüz'ün tırların durdurulmasına ilişkin Nevşehir'de yapılan toplantıya katıldığı, örgüt içi iletişimi sağlamak için operasyonel hat kullandığı kaydedilen iddianamede, diğer sanıkların Gürbüz'ün örgüt içerisinde önemli bir pozisyonda görev yaptığına ilişkin ifadelerine yer verildi.

Örgütün şifreli mesajlaşma programı "Bylock" kullanıcısı olduğu tespit edilen Gürbüz'ün, FETÖ'nün İstanbul Üniversitesi'ndeki yapılanması davasının tutuklu sanığı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eski başdanışmanlarından Fatih Gürsul ile "Bylock"tan mesajlaştıkları da dava dosyasına girdi.

Bu arada, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Selam Tevhid'de kumpas" davası ile birleştirilme talebine ilişkin olarak ise MİT tırları dosyasının önceden "Selam Tevhid'de kumpas'' dosyasından ayrılıp Yargıtay'a gönderilmesini gerekçesi göstererek, iddianamenin Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderilmesine karar vermişti. Söz konusu dava dosyası Yargıtay'a bu hafta gönderildiği öğrenildi.

Muhabir: Muhammed Enes Can

Haftanın Öne Çıkanları

Çağla Büyükakçay çeyrek finale yükseldi

2017-09-14 21:57 - Spor

Mehmetçik'ten eğitime anlamlı destek

2017-09-17 15:02 - Gündem

Herakles Lahdi Antalya'ya getirildi

2017-09-15 00:22 - Kültür Sanat

Okul heyecanını geç yaşayacaklar

2017-09-18 19:57 - Çevre-Hayat

Formula 1'de sıradaki durak Singapur

2017-09-15 13:37 - Spor

Trafikte “hafta sonu“na dikkat!

2017-09-16 15:02 - Genel

Ankara merkezli 10 ilde FETÖ operasyonu: 13 gözaltı

2017-09-18 17:57 - Asayiş

Tarihin en kanlı olaylarından 'Sabra ve Şatilla Katliamı'

2017-09-16 17:32 - Dünya

'Enflasyonun sorumlusu çiftçi değil'

2017-09-17 17:22 - Ekonomi

Cinayet zanlısı uykuda yakalandı

2017-09-20 13:12 - Asayiş

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Fatih Karagümrük karşısında hata yapmadı

22:37 - Spor

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin yeniden uygulanmaya başladığını duyurdu

21:58 - Dünya

Dışişleri Bakanlığından KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında açıklama

21:32 - Gündem

KKTC'de resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Erhürman: Türkiye ile istişare etmeden bir politika söz konusu değil

21:28 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin iradesini sandığa yansıttığı seçimin hayırlı olmasını diliyorum

21:08 - Siyaset