Mısırlı tutuklu aktivist Abdulfettah açlık grevini sonlandırdı

Mısır'da tutuklu bulunan muhalif blog yazarı ve aktivist Ala Abdulfettah'ın (41) açlık grevine son verdiği açıklandı.

Dünya - 4 yıl önce

İstanbul
Abdulfettah'ın kız kardeşi Muna Abdulfettah, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Ala'nın "açlık grevinin sona erdiği" şeklinde ailenin bilgilendirildiğini aktardı.
Nisan ayında başlayan açlık grevinin sona ermesinden duyduğu mutluluğu ifade eden Muna​​​​​​​ Abdulfettah, 17 Kasım Perşembe günü ülkenin kuzeyinde yer alan Vadi en-Netrun'daki hapishanede kardeşini ailecek ziyaret edeceklerini kaydetti.
Mısır makamlarından ise şu ana kadar ailenin beyanıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

İngiltere ve Almanya devreye girmişti

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) kapsamında bulunduğu Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile 7 Kasım'daki görüşmesinde muhalif aktivist, blog yazarı Ala Abdulfettah konusundaki derin endişesini vurgulamıştı.
Sunak, Sisi'ye, İngiliz vatandaşı olan Ala Abdulfettah'a ilişkin durumun mümkün olan en kısa sürede çözülmesini umduğunu ve ilerleme katedilmesi için baskı yapmayı sürdüreceğini söylemişti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da 8 Kasım'da Abdulfettah'ın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
Abdulfettah'ın annesi Leyla Suveyf, 10 Kasım'da, oğluna sağlık durumu nedeniyle kaldığı cezaevinde tıbbi müdahalede bulunulduğunu söylemişti.
Muna Abdulfettah da dün kardeşinin su içmeye başladığı ve sağlık hizmeti aldığı yönünde bir mektup aldıklarını açıklamıştı.

İlk kez 2013'te tutuklanmıştı

Mısır'daki 25 Ocak Devrimi'nin sembol isimlerinden muhalif aktivist ve blog yazarı Ala Abdulfettah, 2013'te "gösteri yasağını ihlal etmek" suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Kahire Ceza Mahkemesi, Şubat 2015'te Abdulfettah'a, aynı suçlamayla 5 yıl hapis cezası vermiş, Kasım 2017'de de Yargıtay söz konusu kararı onamıştı. Abdulfettah, 5 yıl hapis cezasının dolmasının ardından Mart 2019'da "5 yıl adli kontrol şartıyla" tahliye edilmişti.
Ancak Abdulfettah, 29 Eylül 2019'da tekrar gözaltına alınmıştı.
Mısır Devlet Güvenlik Mahkemesi, 20 Aralık 2021'de Abdulfettah'ı "yalan haber yaymak ve örgüte üye olmak" suçlamasıyla 5 yıl hapis ve 200 bin cuneyh (yaklaşık 13 bin dolar) para cezasına çarptırmıştı.
Abdulfettah, nisan ayında açlık grevine başlamıştı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Etiyopya: Tigray'ın yüzde 70'i ordunun kontrolü altında

2022-11-11 12:10 - Dünya

Afgan kızları savunma sporu Wushu ile sosyalleşiyor

2022-11-10 13:03 - Magazin

Azerbaycan'ın 8 Kasım Zafer Günü Moskova'da coşkuyla kutlandı -

2022-11-09 21:10 - Özel Haber

'CZN Burak' tarafından Katar'da Dünya Kupası öncesi yeni bir Türk restoranı açıldı

2022-11-11 14:28 - Magazin

Çin ekonomisi ekimde durgunluk işaretleri verdi

2022-11-15 10:02 - Ekonomi

Milli para atıcı Aysel Özgan dünya şampiyonu oldu

2022-11-11 17:56 - Spor

AB Suriye'de rejimin sivillere yönelik saldırısını kınadı

2022-11-09 11:19 - Dünya

İstek parça cinayetinin şüphelileri için "ağırlaştırılmış müebbet hapis" istendi

2022-11-14 10:02 - Gündem

Düzensiz göç sorununda ilişkileri gerilen İtalya ve Fransa'nın liderleri görüştü

2022-11-14 13:16 - Dünya

Thodex'in kurucusu Özer'in Türkiye'ye iade süreciyle ilgili duruşma 17 Kasım'a e

2022-11-14 14:02 - Gündem

İlgili Haberler

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya