?>

Mısır'daki gizemli lahdin sırrı çözülüyor

Mısır'da tesadüfen bulunan ve içinde "hayat iksiri" bulunduğu iddiasıyla uluslararası kamuoyunun ilgisini çeken lahitteki mumyalara ilişkin ilk inceleme tamamlandı.

Dünya - 7 yıl önce

KAHİRE

Mısır'da inşaat çalışması esnasında tesadüfen bulunan ve içinde "hayat iksiri" bulunduğu iddiasıyla uluslararası kamuoyunun ilgisini çeken lahitteki mumyalara ilişkin ilk inceleme tamamlandı.

Mısır Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, yaptığı yazılı açıklamada, İskenderiye kentinde içinde 3 mumya ile kırmızımsı sıvı bulunan lahde ilişkin ilk incelemenin Mısırlı araştırma ekibince tamamlandığını bildirdi.

İncelemenin uluslararası standartlarda yapıldığı belirtilen açıklamada, lahitte altın yaprakları kullanıldığının tespit edildiği bilgisine yer verildi.

Araştırma sonucu, ilk iskeletin 20-25 yaşlarında ve 160-164 santimetre boylarında bir kadına, ikinci iskeletin 30-35 yaşlarında ve 160-165,5 santimetre boylarında bir erkeğe, üçüncü iskeletin de 40-44 yaşlarında ve 179-185,5 santimetre boylarında bir erkeğe ait olduğunun belirlendiği kaydedildi.

Son mumyanın başında 1,7 santimetre çapında yuvarlak delik olduğunun belirlendiği, ölmeden önce uzun süre yaşadığının anlaşıldığı, iskeletin sahibinin beyin ameliyatı geçirdiğinin tahmin edildiği bildirildi.

Lahde iki farklı zamanda defin işlemi gerçekleştirildiğinin düşünüldüğü ifade edildi.

Uluslararası medyanın ilgisini çeken lahitteki suyun renginin ise sarılı olan mumyaların dokusuyla yer altı sularının karışması sonucu oluştuğunun düşünüldüğü belirtildi.

İskenderiye kentinde geçen ay inşaat çalışması sırasında bulunan 30 tonluk lahdin içindeki suyun "hayat iksiri" veya "kırmızı cıva" olduğu konusunda medyada çeşitli iddialar yer almıştı.

Muhabir: Hussein Mahmoud Ragab Elkabany, Ayşe Sümeyra Aydoğdu

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fukuşima sakinlerinden 'Güneş Çocuk' tepkisi

2018-08-14 17:02 - Dünya

İlk emrin indiği Hira Mağarası'na yoğun ilgi

2018-08-13 19:27 - Dünya

Firari hükümlü uykuda yakalandı

2018-08-14 13:32 - Asayiş

'İsrail’i tanımayı askıya almanın vakti gelmiştir'

2018-08-16 02:32 - Dünya

Bursa'da şüpheli ölüm!

2018-08-13 23:02 - Asayiş

Somali Afrika Boynuzu'nda güvenli bir yer olma yolunda

2018-08-15 20:32 - Dünya

Naim Süleymanoğlu'nun DNA raporu dava dosyasında

2018-08-17 01:42 - Gündem

'Kur artışları ekonomik temeli olmayan siyasi nedenlidir'

2018-08-13 19:12 - Ekonomi

İhracatta yeni rota 2,8 trilyon dolarlık pazar

2018-08-13 19:22 - Ekonomi

KOSGEB desteğiyle işletme sahibi oldu

2018-08-14 15:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Halkın tepkisinden çekinen Arjantin, Netanyahu'nun ülkeyi ziyaret talebini geri çevirdi

13:38 - Dünya

İran'a BM yaptırımları yeniden devreye girdi

12:58 - Dünya

Vietnam'da yaklaşan Bualoi Tayfunu nedeniyle binlerce kişi tahliye hazırlıkları yapıyor

12:13 - Dünya

İsrail’in Gazze’ye son saldırılarında en az 30 Filistinli öldü

12:08 - Dünya

Filipinler'de muson yağmurları ve tayfunlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 26'ya çıktı

11:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Ege, Marmara ve Batı Karadeniz için yerel kuvvetli yağış uyarısı

13:42 - Gündem

Halkın tepkisinden çekinen Arjantin, Netanyahu'nun ülkeyi ziyaret talebini geri çevirdi

13:38 - Dünya

Üniversite öğrencileri, tohumundan atığına faydalanılan aspiri kampüste üretti

13:33 - Gündem

Kütahya'da 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

13:22 - Gündem

Toros Dağları'nda üretilen çiçek balı Fransa ve İngiltere'den 3 ödül kazandı

13:18 - Gündem