?>

Milyonlarca çalışanın gözü kasım ve aralıktaki düzenlemelerde

Milyonlarca çalışan ve emekliyi ilgilendiren, asgari ücret, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), taşeron ve geçici işçiler ile sözleşmeli memurlara kadro konusunda iki ay içerisinde önemli gelişmeler yaşanacak.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli, 4 milyon civarında EYT'li, 550 bin sözleşmeli memur, 120 bin taşeron işçi, 50 bin geçici işçi ile milyonlarca emeklinin gözü, kasım ve aralıkta yapılacak düzenlemelerde.

Bu kapsamda, kamuda 550 bin civarındaki sözleşmeli personelin kadroya alınmasıyla kasım ayında başlayacak süreç, milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret artışı ve EYT düzenlemesiyle devam edecek.

Kapsam dışı kalan taşeron işçiler kadro bekliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen'in yürüttüğü, sözleşmelilere kadro çalışmasında sona gelindi. Bu çalışmayla, sözleşmeli memurlar iş güvencesi ve tayin hakkına kavuşacak.

Taşeron ve geçici işçiler kamuda kadro bekleyen diğer kesim olarak öne çıkıyor. 50 bine yakın geçici işçinin kamuda kadroya alınması için de çalışmalar sürüyor.

Bununla birlikte, 24 Aralık 2017'deki 696 sayılı KHK'nin kadro kapsamının dışında kalan taşeron işçilerin de kadro talebi devam ediyor. Sayılarının bugün itibarıyla 120 bin civarında olduğu tahmin edilen kamudaki taşeron işçiler için de ilerleyen günlerde kadro sürecinin hızlanması bekleniyor.

Yeni asgari ücret enflasyonun tahribatını giderecek

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları ise aralık ayı başında başlayacak. Temmuz ayındaki iyileştirmeyle net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanan asgari ücrete de artış yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 13 Ekim'de yeni asgari ücret rakamıyla ilgili, "Enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan EYT, çalışma hayatının en önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Bakan Bilgin'in çözüm için yıl sonunu işaret ettiği EYT konusunda çalışmalar sürerken, burada yaş mağduriyetini giderecek kapsamlı bir düzenlemenin yapılması bekleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karanlık dünyasını aydınlatan doktora çizdiği göz resmini hediye etti

2022-10-27 12:13 - Çevre-Hayat

Öğretmen çift, 23 haftalık doğan bebeklerini 144 gün sonra kucakladı

2022-10-27 12:58 - Çevre-Hayat

İzmir depreminde hayatını kaybedenler etkinliklerle anıldı

2022-10-30 18:49 - Gündem

Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'ndaki 'hücum emri' Araştırma Merkezinde sergileni

2022-10-28 12:54 - Gündem

Danimarka yarın erken genel seçimlere gidiyor

2022-10-31 12:02 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi spor ülkesi haline getirecek adımları atmayı sürdüreceğiz

2022-10-26 09:26 - Spor

Dünyayı bisikletle gezen iki çevre bilimci Munzur Vadisi'nde doğal yaşamı araştırdı

2022-10-30 13:53 - Çevre-Hayat

Milyonlarca çalışanın gözü kasım ve aralıktaki düzenlemelerde

2022-10-31 13:04 - Ekonomi

Atıklardan yaptığı kıyafetlerle iklim ve çevre konusunda farkındalık oluşturuyor

2022-10-29 13:48 - Çevre-Hayat

51. Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası, yarın İngiltere'de başlayacak

2022-10-28 09:54 - Spor

İlgili Haberler

İngiltere Merkez Bankası politika faizini yüzde 4'e indirdi

15:13 - Ekonomi

Türk boğazlarından yılın ilk yarısında yaklaşık 41 bin gemi geçti

14:18 - Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası politika faizini yüzde 4'e düşürdü

14:07 - Ekonomi

TSPB ve FODER'den sosyal medyadaki yatırım tavsiyelerine karşı uyarı

13:53 - Ekonomi

Bu yıl 127 yeni nesil milli yük vagonu raylara indi

13:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye süreci asla bir müzakere süreci değildir

15:53 - Siyaset

Yurt genelinde sıcak hava hafta sonu da etkisini sürdürecek

15:28 - Gündem

'İller arası mazerete bağlı yer değiştirme' kapsamında atanamayan öğretmenlere ilişkin duyuru

15:28 - Eğitim

Karabük'te ormanlık alanda yeniden yangın çıktı

15:23 - Gündem

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir'in cenazesi Trabzon'da toprağa verildi

15:18 - Gündem