?>

Milyarderlerin sayısı ilk kez 3 bini aştı

Forbes'un 39'uncu kez yayımladığı Milyarderler Listesi'nde yer alan kişi sayısı bu yıl ilk kez 3 bini aşarken, ABD iş insanı Elon Musk, 342 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi olarak listenin başında yer aldı.

Ekonomi - 4 ay önce

Washington

Amerikan iş dünyası dergisi Forbes'un Milyarderler Listesi'nde yer alan kişi sayısı bu yıl ilk kez 3 bini aşarken, milyarderlerin toplam serveti 16,1 trilyon dolara ulaştı.

Forbes'un bu yıl 39'uncu kez yayımladığı Milyarderler Listesi, milyarderler kulübünün nüfusunun arttığını gösterdi.

Buna göre, dünya genelinde milyarder sayısı, geçen yıla kıyasla 247 kişi artarak 3 bin 28'e ulaştı.

Böylece, rekor sayıda kişinin yer aldığı listedeki milyarderlerin sayısı bu yıl ilk kez 3 bini aştı.

Milyarderlerin toplam servetleri de geçen yıla kıyasla 2 trilyon dolar artışla 16,1 trilyon dolara yükseldi.

Bu rakamın, ABD ve Çin dışındaki ülkelerin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'sının (GSYH) üzerinde olduğu kaydedildi.

Dünyanın en zengini Musk

Tesla, SpaceX, X ve xAI gibi şirketlerin sahibi ABD iş insanı Elon Musk, 342 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi olarak listenin başında yer aldı.

ABD'de tartışmalara neden olan Hükümet Verimliliği Departmanının (DOGE) faaliyetlerinden sorumlu olan Musk, SpaceX ve yapay zeka şirketi xAI'ın başarıları sayesinde son bir yılda servetine 147 milyar dolar ekledi.

ABD'li teknoloji devlerinden Meta'nın Üst Yöneticisi Mark Zuckerberg 216 milyar dolarlık servetiyle listesinin ikinci sırasında yer alırken, ABD'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos 215 milyar dolarlık servetiyle üçüncü oldu.

Yazılım şirketi Oracle'ın kurucu ortağı Larry Ellison, 192 milyar dolarlık servetiyle listede dördüncü, Lüks eşya devi LVMH'nin Üst Yöneticisi Bernard Arnault ise 178 milyar dolarlık servetiyle listede beşinci sırada yer aldı.

Trump, servetini ikiye katladı

ABD'de başkanlık koltuğuna ikinci kez oturan Donald Trump, sadece seçim zaferi kazanmakla kalmadı, servetini de ikiye katladı.

Trump'ın net serveti, 2,3 milyar dolardan 5,1 milyar dolara çıktı.

En fazla milyardere ev sahipliği yapan ülke ABD

ABD, 902 milyarderle dünyada en fazla milyardere sahip ülke olmaya devam etti. Bu ülkeyi, 516 milyarderle Çin ve 205 milyarderle Hindistan izledi.

Sayısı 406'ya ulaşan kadınlar milyarderler, listenin yüzde 13,4'ünü oluşturdu. Dünyanın en zengin kadını 101 milyar dolarlık servetiyle ABD'li perakende devlerinden Walmart'ın varisi Alice Walton oldu.

Milyarderlerin yaş ortalaması 66 olurken, en yaşlı milyarder 103 yaşındaki ABD'li sigorta kralı George Joseph olarak kayıtlara geçti.

Alman ilaç şirketi Boehringer Ingelheim'ın varisi 19 yaşındaki Johannes von Baumbach ise en genç milyarder olarak listede yer aldı.

Türkiye'den 31 isim listede

Forbes'un Milyarderler Listesi'nde bu yıl Türkiye'den 31 isim yer aldı.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, 5,5 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengini ve listede 639'uncu sırada gösterildi.

Ülker'i, 4,3 milyar dolarlık servetiyle Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, 3,2 milyar dolarlık servetiyle Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, 3,1 milyar dolarlık servetiyle Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel ve 3,1 milyar dolarlık servetiyle Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak izledi.

Türkiye'den listede yer alan milyarderlerin toplam serveti yaklaşık 65,05 milyar dolar olarak hesaplandı.

Ayrıca listede, servetini yurt dışındaki şirketler aracılığıyla edinen 4 Türk de dikkati çekti.

Almanya merkezli biyoteknoloji firması BioNTech'in Üst Yöneticisi (CEO) ve Kurucu Ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, ABD merkezli havacılık şirketi Sierra Nevada Corporation'ın Başkanı Eren Özmen ve Üst Yöneticisi Fatih Özmen ile ABD'li yoğurt markası Chobani'nin Kurucusu ve Üst Yöneticisi Hamdi Ulukaya milyarderler listesinde yer alan Türk isimlerden oldu.

Böylece Forbes'un Milyarderler Listesi'nde 35 Türk yer aldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trump, seçim kampanyasının Rusya'yla bağlantısını araştıran FBI dosyalarını yayımlayacak

2025-03-26 06:27 - Dünya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Bakanı Uraloğlu: Demir yolunda hedef 28 bin 500 kilometre

2025-03-28 14:13 - Ekonomi

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesi başkanların karnesi

2025-04-01 11:27 - Spor

AJet'ten Ramazan Bayramı için 38 ek sefer

2025-03-27 18:28 - Çevre & Seyahat

Gümrük muhafaza ekipleri üç operasyonda 182 kilogram uyuşturucuya el koydu

2025-04-01 14:37 - Asayiş

Okullarda ikinci ara tatil için son ders zili yarın çalacak

2025-03-27 10:05 - Eğitim

İstanbul havalimanlarından ilk 2 ayda uçan yolcu 19 milyonu aştı

2025-04-01 11:37 - Çevre & Seyahat

Filistinli Esirler Kulübü: İsrail'in Megiddo Hapishanesi'nde sağlık felaketi yaşanıyor

2025-03-26 16:48 - Dünya

Ekonomik güven endeksi martta aylık bazda yüzde 1,6 artarak 100,8 oldu

2025-03-28 11:42 - Ekonomi

İzmir Körfezi'ne boya atığı deşarj eden firmaya 8,3 milyon lira ceza

2025-03-26 12:28 - Gündem

İlgili Haberler

AJet'ten kaptan pilot ve ikinci pilot alımı için ilan

19:42 - Ekonomi

Çiftçilere bugün 116,3 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

15:28 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemlerinin kurallarını belirledi

15:02 - Ekonomi

Yılın ilk 6 ayında çiftçilere 89,7 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yapıldı

14:28 - Ekonomi

ASELSAN 78,5 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi imzaladı

14:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AJet'ten kaptan pilot ve ikinci pilot alımı için ilan

19:42 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 72 artarak 61 bin 330’a çıktı

18:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye barış masalarının aranan aktörü haline geliyor

18:32 - Siyaset

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu toplandı

17:57 - Siyaset

Karabük Valisi Yavuz, ormanlık alanda yeniden çıkan yangının çevrelendiğini söyledi:

17:53 - Gündem