?>

Milli uydu Fergani FGN-100-d2 uzayda

Fergani Uzay'ın tamamen milli imkanlarla geliştirdiği ikinci uydusu ve aynı zamanda Türkiye'nin en büyük özel sektör uydusu olan FGN-100-d2, uzay yolculuğuna başarıyla başladı.

Teknoloji - 2 ay önce

İstanbul

Baykar'dan yapılan açıklamaya göre, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar tarafından kurulan Fergani Uzay Teknolojileri, milli mühendislik kabiliyetiyle geliştirdiği FGN-100-d2 uydusunu dün Türkiye saatiyle 08.09'da ABD'nin Cape Canaveral SLC-40 Üssü'nden uzaya gönderdi. Böylece, Fergani Uzay'ın Konumlandırma Takım Uydu Projesi'nin ikinci adımı da başarıyla tamamlanmış oldu.

????

Türkiye'nin en büyük özel sektör uydusu olan 104 kilogram ağırlığındaki FGN-100-d2, SpaceX'in Bandwagon-4 görevi kapsamında uzaya taşındı. Fırlatmadan yaklaşık 74 dakika sonra, Türkiye saatiyle 09.23'te fırlatma aracından ayrılarak hedef yörüngesine başarıyla yerleşti. Ardından ilk telemetri verilerini ileterek göreve resmen başladı.

Fırlatma süreci Fergani Uzay Üst Yöneticisi (CEO) Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'nde bulunan Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi'nden anbean takip edildi.

Fergani Uzay, söz konusu projenin ilk adımını 14 Ocak 2025'te başarıyla gerçekleştirmişti. İlk uydu olan 102 kilogram ağırlığındaki FGN-100-d1, ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Transporter-12 görevi kapsamında fırlatılmıştı. Fırlatmadan yaklaşık 62 dakika sonra yörüngesine başarıyla yerleşen uydu telemetri verilerini iletmeye başlamıştı.

"Hedef Uluğ Bey Küresel Konumlama Sistemi'ni bağımsız bir şekilde hizmete sunmak"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Selçuk Bayraktar, Fergani Uzay girişiminin ikinci uydusu FGN-100-d2'nin başarıyla uzaya ulaştığını belirterek, bu uydunun inşa edecekleri Uluğ Bey Küresel Konumlama Sistemi'nin 100 kilogram sınıfında bir test uydusu olduğunu ifade etti.

2022 yılında faaliyete geçen Fergani Uzay'ın 135 takım arkadaşıyla yoluna devam ettiğini aktaran Bayraktar, uyduların mühendislik, sistem ve tasarımlarının tümüyle Fergani ekibince öz kaynaklar kullanılarak geliştirdiğini ve görev süresinin yaklaşık 5 ila 7 yıl arasında olmasını beklediklerini kaydetti.

Bayraktar, "Hedefimiz 5 yıl içerisinde 100'den fazla uyduya erişerek, Türkiye ile tüm dost ve kardeş coğrafyalarımıza Uluğ Bey Küresel Konumlama Sistemi'mizi bağımsız bir şekilde hizmete kazandırmak ve sunmaktır." ifadesini kullandı.

"Yörünge transfer aracımızı da geliştiriyoruz"

Fergani Uzay'ın çalışmalarına yörünge transfer aracı ile devam edeceğini aktaran Selçuk Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu çalışmaların yanında yörünge transfer aracımızı da geliştiriyoruz. Önümüzdeki günlerde onun da küçük bir test uydusuyla birlikte fırlatması gerçekleştirilecek. Takım arkadaşlarımız bağımsız bir şekilde uzaya çıkma kabiliyeti kazanmak adına fırlatma aracımızın da tasarımına devam ediyorlar. Vatanımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olsun."

Fergani Uzay mühendislerinin milli imkanlarla geliştirdiği FGN-100-d2, yaklaşık 510 kilometre yükseklikte alçak dünya yörüngesinde görev yapacak. 7.6 km/s hızla hareket eden uydu, günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak.

Milli uydu, yerli aviyonik ekipmanlar, milli yazılım entegrasyonu, yeşil itki teknolojisine sahip motoru, yapısal tasarımı ve çevresel testleriyle tamamen Fergani mühendislik ekibi tarafından geliştirildi.

FGN-100-D2 yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişimi kabiliyetlerini test edecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Uraloğlu: Halkalı-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun tamamı 2026'nın ilk çeyreğinde açılması planlanıyor

2025-10-30 14:03 - Siyaset

Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Kalandia, Türkiye ile istikrar ve barışa hizmet ettiklerini söy

2025-10-30 11:28 - Gündem

Türkiye'deki yabancı misyon temsilcilikleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı

2025-10-29 16:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Altay ile tank teknolojisinde yeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açtık

2025-10-28 15:58 - Siyaset

Türkiye'nin kara sınırlarının yaklaşık yüzde 44'üne güvenlik duvarı örüldü

2025-10-30 17:18 - Gündem

Eski İsrail Başbakanı Olmert: "Gazze, Filistin'in bir parçası"

2025-10-30 13:23 - Dünya

Cumhuriyet ile yaşıt Nazife nine yaşama sevinciyle yıllara meydan okuyor

2025-10-28 11:47 - Çevre-Hayat

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 6,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2025-10-27 23:07 - Gündem

KADEM İnovasyonda Kadın Programı 9. Girişimcilik Kampı Ödül Töreni gerçekleştirildi

2025-11-01 00:02 - Gündem

Suriye'de terör örgütü PKK/YPG protesto edildi

2025-10-31 17:12 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye'de kör köstebeğin 3 yeni türü keşfedildi

14:28 - Teknoloji

Bilim insanları, Antarktika'nın buzul altı yapısının "en detaylı haritası"nı oluşturd

13:37 - Teknoloji

Kocaeli Üniversitesi, Bilim Park katkısıyla araştırma üniversitesi olma yolunda ilerliyor

13:32 - Teknoloji

Çocuklara sosyal medya yasağı tüm dünyada yayılıyor

13:18 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk elektrikli zırhlı personel taşıyıcısı E-ZPT görücüye çıktı

11:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Borsa İstanbul'da gong, Z Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ için çaldı

15:18 - Ekonomi

Konya, 2026 İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti seçildi

15:12 - Gündem

"Casperlar" suç örgütü soruşturmasında 18 yaşından küçük 68 şüpheli hakkında iddianame

15:07 - Gündem

Rusya: Ukrayna krizinin çözümü, Avrupa güvenliği istişare edilmeden mümkün değil

15:03 - Dünya

Portekiz ikinci tur beklentisiyle 18 Ocak'ta cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gidiyor

14:57 - Dünya