?>

"Milli Muharip Uçak"ın kritik parçası TBMM'de tanıtıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK BİLGEM tarafından başarıyla üretilen ve Milli Muharip Uçak'ın (MMU) beyni olarak nitelendirilen görev bilgisayarını Meclis'te tanıttı.

Teknoloji - 3 yıl önce

Ankara

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarının bütçe görüşmeleri öncesinde Bakan Varank'ın konuşma yapacağı masanın önündeki sehpaya üstü örtülü bir kutu konuldu. Varank'ın konuşması sırasında örtünün açılmasıyla ortaya çıkan MMU'nun görev bilgisayarı milletvekillerine tanıtıldı.

Milli Muharip Uçak'ta kritik bir aşamaya daha geçildi

Bütçe görüşmeleri sırasında, Bakan Varank, geliştirilen teknolojilerle Türkiye'nin kendi savaş yönetim sistemiyle denizaltısından kendi torpidosunu güdüleyebileyen dört ülkeden biri olduğunu belirterek, "5'inci nesil bir savaş uçağı olacak MMU'nun görev bilgisayarını başarıyla ürettik ve zamanından önce TUSAŞ'a teslim ettik. Bu oldukça stratejik teknoloji harikası görev bilgisayarında çalışan gerçek zamanlı işletim sisteminin çok çekirdekli sürümünü de yine bizim mühendislerimiz geliştirdi." ifadelerini kullandı.

F-16'ların yerine geçecek

Konuya ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanan, geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ile altyapının oluşturulması hedefinin sonucu olarak MMU Projesi hayata geçirildi. TUSAŞ'ın ana yüklenicisi olduğu MMU'nun, 2030'lu yıllarda F-16 savaş uçaklarının yerini alması planlanıyor.

MMU ile birlikte Türkiye, 5'inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülke arasında yerini alacak. Ayrıca, düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi alanlarda kabiliyetler kazanacak.

MMU'nun görev bilgisayarı da TÜBİTAK BİLGEM tarafından tasarlandı ve geliştirildi. Görev bilgisayarı, yüksek hesaplama ve iletişim kabiliyetine sahip olacak. Görev bilgisayarına kritik yazılımlar yüklenebilecek. Bilgisayar, güçlü ve çok fonksiyonlu modüler işlemci ünitesi barındıracak. Motor çalıştırma, görev sistemleri ve hava aracı yönetim sistemleri arayüz ve fonksiyonlarını bu bilgisayar gerçekleştirecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Terör örgütü YPG/PKK sivilleri hedef alıyor

2022-11-21 15:18 - Gündem

Filistinliler İsrail'in alıkoyduğu cenazelerini istiyor

2022-11-16 20:48 - Dünya

Arjantin'de sakatlanan Nicolas Gonzalez'in yerine Angel Correa kadroya alındı

2022-11-18 11:02 - Spor

Aliyev: Karabağ'da yaşayan ve yaşamak isteyenlerle konuşmaya hazırız

2022-11-17 17:05 - Dünya

Gündüz belediyede çalışıyor, gece müzisyenlik yapıyor

2022-11-17 13:03 - Çevre-Hayat

Togg liderlik takımı güçleniyor

2022-11-22 14:22 - Teknoloji

Kazakistan'da erken cumhurbaşkanlığı seçimini Kasım Cömert Tokayev yeniden kazandı

2022-11-21 08:32 - Dünya

Hatay'da 270 bin ton zeytin rekoltesi bekleniyor

2022-11-19 14:13 - Ekonomi

Dünya şampiyonu bilardocular, Şırnak'ta deneyimlerini aktardı

2022-11-23 12:13 - Spor

Küçük Ağrı Dağı beyaza büründü

2022-11-20 10:39 - Günün Fotoğrafı

İlgili Haberler

NASA ve SpaceX, Avrupa ile ortak yürütülen misyonun ikinci uydusu Sentinel-6B'yi fırlattı

15:28 - Teknoloji

Balığın tazelik derecesini gösteren ölçüm cihazına "buluş" tescili

14:42 - Teknoloji

Bakan Kacır: Staj ve mentorluk desteğiyle gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz

14:07 - Teknoloji

Hatay'da bot ve fiber tekne tasarlayan liseliler Bosphorus Boat Show'a hazırlanıyor

12:53 - Teknoloji

Bayraktar KIZILELMA'ya hayalet göz

11:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail, UCM'ye Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararlarının iptali için başvuru yaptı

23:53 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan'a F-35 satacaklarını açıkladı

23:42 - Dünya

Fitch, bazı Türk bankalarının notlarını yükseltti

23:32 - Ekonomi

Osmaniye'de yapımı tamamlanan 12 köy evi depremzedelere teslim edildi

23:18 - Gündem

Irak’ta resmi seçim sonuçları açıklandı

23:03 - Dünya