?>

Milli mücadeledeki çocuk kahramanların 'Taş Mektep'i 470 bin ziyaretçi ağırladı

Sakarya Meydan Muharebesi'nde son sınıfı öğrencileri şehit olduğu için 1921'de mezun veremeyen ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Kayseri Lisesindeki Taş Mektep binası ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor.

Gündem - 4 yıl önce

Kayseri

Temelleri II. Abdülhamid tarafından 1903'te atılan Taş Mektep, 2016'da müzeye dönüştürülerek "Milli Mücadele Müzesi" adını aldı.

Kayseri Lisesindeki Taş Mektep, her yıl ağırladığı binlerce ziyaretçiyi adeta tarih yolculuğuna çıkartıyor.

Sakarya Meydan Muharebesi'ne vatanın müdafaası için giden öğrencilerinin tamamının şehit düşmesi nedeniyle o dönem mezun veremeyen okulun "Taş Mektep" olarak adlandırılan binası, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016'da aslına uygun restore edilerek Türkiye'nin önemli müzelerinden biri haline getirildi.

Müzede, Kurtuluş Savaşı'na ve Anadolu'nun milli mücadeleye katkısına ilişkin materyaller, milli mücadele kahramanları ile okulda yetişen önemli şahsiyetlerin balmumu heykelleri sergileniyor.

Kurtuluş Savaşı devam ederken 24 Temmuz 1921'de TBMM'nin hükümet merkezini Kayseri'ye taşıma kararı alması üzerine toplantılar için hazır hale getirilen ve bu amaçla kurulan kürsünün de sergilendiği Taş Mektep'te, Sakarya Muharebesi'nde şehit düştükleri için 1921'de mezun veremeyen son sınıf öğrencileri için de ayrı platform yer alıyor.

Lisenin asırlık eğitim tarihini ortaya koyan bölümler, burada yetişen Cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Abdullah Gül ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da aralarında bulunduğu önemli şahsiyetlerin öğrencilik dönemlerini yansıtan balmumu heykellerin yer aldığı örnek sınıf, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Müzeler ve Tarihi Yapılar Yönetim Müdürü Fehmi Gündüz, yaptığı açıklamada, yapının tarihi önemine dikkati çekerek okulun ilk katının 1903, ikinci katının ise 1916'da tamamlandığını aktardı.

Gündüz, Cumhuriyetin ilanından sonra liseye çevrilen Taş Mektep'in, Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı gibi birçok önemli olayın tarihinde yer aldığını ifade etti.

1921'deki Sakarya Meydan Muharebesi'ne okulun son sınıf öğrencilerinin de katıldığını hatırlatan Gündüz, Atatürk'ün bu savaşı "Melhame-i Kübra" (Büyük kanlı savaş) olarak nitelendirdiğini aktardı.

"Nura koşan gençler"

Kayseri Lisesi'nde öğretmenlik de yapan şair Faruk Nafiz Çamlıbel'in "Kayseri Lisesi'nin nura koşan gençleri" dizesiyle başlayan "Taş Mektep" şiirini şehit öğrenciler için yazdığını vurgulayan Gündüz, şiirin okulun marşı olarak bestelendiğini ve marşın öğrenciler tarafından okunduğunu belirtti.

Gündüz, Kayseri Lisesi'nin o dönemde en mühim okullardan olduğunu, lisede eğitim alan öğrencilerin önemli yerlere geldiğini aktardı.

Müzenin ziyaretçi sayısıyla ilgili de bilgi veren Gündüz, şöyle devam etti:

"Tarih 1921'i gösteriyordu, 63 öğrenci bir karar alarak Sakarya harbine gitti. Eğitimleri devam ediyordu. Mezun olmamışlardı. Hepsi canlarını bu vatan için verdi.

Biz Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi Taş Mektep'i aslına uygun teşhir etme yönünde çalışmalarımız oldu. Bu tarihi binayı kendisiyle hemhal olmuş bir şekilde teşhir ettik. İçerisini milli mücadele kısmı ve eğitim kısmı olarak düzenledik.

Ziyaretçiler müzeye geldiğinde Milli Mücadele tarihini görmüş oluyorlar. Mayıs 2016'dan itibaren burası müze olarak hizmet veriyor.

Kovid-19 nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamaları oldu, ziyaretçi sayımız da düştü. Kurulduğu günden bu tarafa 470 bin ziyaretçi sayısına ulaştık."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Borsa güne yükselişle başladı

2021-02-18 13:07 - Ekonomi

Soğuğa rağmen girdiği denizde zıpkınla dev akya avladı

2021-02-16 17:36 - Çevre-Hayat

Libya'da devrik lider Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam başkanlığa aday olabilecek mi?

2021-02-17 16:16 - Dünya

Kayak turizminin zirvesi: Uludağ

2021-02-19 15:26 - Çevre-Hayat

Suriyeli alim Sabuni'den Muhammed Emin Saraç için taziye mesajı

2021-02-21 03:06 - Dünya

Ankaragücü Rizespor'u konuk edecek

2021-02-21 20:01 - Gündem

Maltepe Belediyesinde işçiler greve başladı

2021-02-23 04:36 - Gündem

Suriye lirasında çöküş sürüyor

2021-02-23 14:51 - Ekonomi

Yukatel Denizlispor tek golle kazandı

2021-02-20 21:41 - Spor

İran Hükümet Sözcüsü Rebii: Yaptırımların kalkmaması nedeniyle Ek Protokol'den çıkıyoruz

2021-02-16 18:31 - Dünya

İlgili Haberler

Son 10 günde çıkan 761 yangının tamamı kontrol altına alındı

13:42 - Gündem

Çamlıca Kulesi'ne benzer verici kuleler 30 büyükşehirde kurulacak

13:17 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2024 Yılı Sosyal Taraflarla İşbirliği Raporu'nu yayımladı

13:03 - Gündem

Rekabet Kurumu Başkanı Küle'den, Spotify için başlattıkları inceleme hakkında açıklama

12:43 - Gündem

Antalya polisi turistlerin güvenliği için denizde, havada, karada görev yapıyor

12:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Son 10 günde çıkan 761 yangının tamamı kontrol altına alındı

13:42 - Gündem

Çamlıca Kulesi'ne benzer verici kuleler 30 büyükşehirde kurulacak

13:17 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2024 Yılı Sosyal Taraflarla İşbirliği Raporu'nu yayımladı

13:03 - Gündem

Bursa'daki ıhlamur ormanlarının verimi yüz güldürdü

12:53 - Ekonomi

Rekabet Kurumu Başkanı Küle'den, Spotify için başlattıkları inceleme hakkında açıklama

12:43 - Gündem