?>

'Migren iş performansını olumsuz etkiliyor'

OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan, "Migren hastalarının yüzde 65'inin çalıştığı çevrede sorun yaşadığını görüyoruz." dedi.

Sağlık - 6 yıl önce

SAMSUN (AA) - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özkan, "Migren hastalarının yüzde 65'inin çalıştığı çevrede sorun yaşadığını görüyoruz. Bu kişilerin şiddetli ağrı çektiğini ve normal performansının yüzde 10'u kadarıyla o günü geçirdiğini düşünürseniz, ciddi sorun olduğu görülüyor." dedi.

Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, migrenin, beyinde hormonal ve kimyasal değişikliklerin meydana getirdiği bir hastalık olduğunu söyledi.

Migren tedavisinin devlete ve kişiye büyük maliyet getirdiğini belirten Özkan, maliyetin Amerika için yıllık 40, Avrupa için ise 50 milyon dolar olarak hesaplandığını ifade etti.

Migrenin basit önlemlerle kontrol altında tutulabileceğine işaret eden Özkan, "Migren tedavi edilebilir ama hiçbir zaman tamamen geçmez. Buradaki asıl mesele atakların sıklığının, şiddetinin, iş gücü kaybının azaltılması. Migren hastasıysanız, bir gün migren yine karşınıza çıkabilir." diye konuştu.

Özkan, migrenin çocukluk çağında da görülebildiğini, en çok kadınlarda ve 18-55 yaş grubunda ortaya çıktığını vurguladı.

Alternatif geleneksel tedaviler

Migren aşısı geliştirildiği yönünde yeni bilgiler olduğunu ancak bu konuda henüz bir serumun piyasada bulunmadığını anlatan Özkan, şöyle devam etti:

"Tamamen migreni ortadan kaldıracak bir aşı ya da bir ilaç bulunmadı. Mevcut ilaçların yaptığı şeyler, ağrıların sıklığının ve şiddetinin azaltılması gibi şeyler. Bunun dışında bazı geleneksel ve tamamlayıcı tıp kapsamında yapılan işlemleri görüyoruz. Bunlar, bilimsel temeli olmamakla birlikte insanların bazen fayda gördüklerini ifade ettikleri yöntemler. Bilimsel temeli henüz oluşmadığı için hacamat ve sülük gibi geleneksel ve tamamlayıcı tedavileri bilimsel ve teknik olarak migren tedavisinde önermemiz mümkün değil."

Prof. Dr. Özkan, girişimsel ağrı tedavisinin, migren hastalarını da rahatlattığını söyledi.

İş performansını düşürüyor

Migren konusunda insanların bilinçlenmesi gerektiğini dile getiren Özkan, şunları kaydetti:

"Migren felçten sonra en önemli engellilik nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlara ve devlete ciddi maliyet oluşturuyor. Migren hastalarının yüzde 65'inin çalıştığı çevrede sorun yaşadığını görüyoruz. Migren hastalarının şiddetli ağrı çektiğini, günlük performanslarının yüzde 90'ının bozulduğu, normal performansının yüzde 10'u kadarıyla o günü geçirdiğini düşünürseniz, ciddi bir sorun ve sıkıntı olduğu görülüyor. Dünyada da artışı olmalı ki Dünya Sağlık Örgütü migreni müdahale edilmesi gereken ilk 10 hastalık arasında gördü."

Haftanın Öne Çıkanları

Kayıp Fransız denizaltısı 51 yıl sonra bulundu

2019-07-22 22:02 - Dünya

Bedelli askerler yemin etti

2019-07-19 18:03 - Gündem

125 yıllık tarihi konak restorasyonla turizme kazandırılacak

2019-07-23 17:32 - Kültür Sanat

Asırlık paraları koleksiyonunda buluşturdu

2019-07-19 15:26 - Kültür Sanat

Su tutmaya başlayan baraj kuşlarla şenlendi

2019-07-22 16:22 - Gündem

İBB iştiraklerinin yöneticilerinden ortak açıklama

2019-07-19 20:47 - Gündem

On Birinci Kalkınma Planı Resmi Gazete'de

2019-07-23 19:53 - Gündem

'Akkuyu NGS iş planına uygun şekilde ilerliyor'

2019-07-22 22:52 - Ekonomi

Agave bitkisi 20 yıl sonra çiçek açtı

2019-07-24 02:51 - Genel

Venezuela yeniden karanlığa büründü

2019-07-23 11:12 - Dünya

İlgili Haberler

Uzmanlardan su kesintisi sonrasındaki enfeksiyon riskine karşı uyarı

13:18 - Sağlık

Gribe karşı en güçlü kalkan hijyen ve uyku

12:22 - Sağlık

Kocaeli'de teknoloji destekli tedavilerin uygulandığı merkez diyabetli çocukların hizmetinde

14:17 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu: DSÖ İşbirliği Merkezi'nin Türkiye'de açılması için resmi süreci başlattık

19:57 - Sağlık

"Emzirmek hem anneyi hem bebeği obeziteden de koruyor"

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail'in, Küresel Sumud Filosu'na katılan 170 kişiyi yarın sınır dışı etmesi bekleniyor

00:37 - Dünya

Serie A'da Milan, Juventus'la golsüz berabere kalarak liderliği Napoli'ye kaptırdı

00:13 - Spor

Kabine üyelerinden ‘Gazze Kararlılık Yürüyüşü’ne destek

23:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Sumud artık sadece denizde değil, her yerdedir

23:18 - Siyaset

Gazze'de 2 yıldır devam eden İsrail saldırılarında ölen çocuk sayısı 20 bini aştı

22:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor