?>

IMF, Japonya'da politika faizinin 2027 sonunda nötr seviyeye ulaşacağını öngörüyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), Japonya'da politika faizinin 2027 sonuna kadar nötr seviyeye ulaşmasının beklendiğini bildirdi

Ekonomi - 11 ay önce

Washington

IMF'den yapılan açıklamada, Japonya ekonomisine ilişkin 4. madde konsültasyonu kapsamındaki denetimin öncü bulguları paylaşıldı.

Açıklamada, 30 yıl boyunca sıfıra yakın seyreden enflasyonun ardından Japonya ekonomisinin sürdürülebilir bir şekilde yeni bir dengeye yaklaşabileceğine dair işaretler olduğu belirtildi.

Enflasyonun iki yılı aşkın bir süredir Japonya Merkez Bankasının (BoJ) yüzde 2'lik hedefini aşmış durumda olduğu aktarılan açıklamada, sıkı bir iş gücü piyasasının 1990'lardan bu yana en güçlü ücret artışını sağladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Ancak Japonya, yaşlanan nüfusu ve yüksek kamu borcundan kaynaklanan zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor." değerlendirmesi yer aldı.

IMF'nin açıklamasında, politika önceliklerinin enflasyon beklentilerini yeniden çıpalamak, mali tamponları yeniden inşa etmek ve potansiyel büyümeyi desteklemek için iş gücü piyasası reformlarını ilerletmek olduğu aktarıldı.

Ekonomik büyümenin bu yıl hızlanması bekleniyor

Japonya'nın ekonomik büyümesinin 2025'te hızlanmasının ve enflasyonun üzerinde ücret artışının hanehalkının harcanabilir gelirini artırmasıyla özel tüketimin daha da güçlenmesinin beklendiği belirtilen açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 1,1 ve gelecek yıl yüzde 0,8 büyümesinin tahmin edildiği kaydedildi.

Büyümeye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğuna işaret edilen açıklamada, dış tarafta küresel ekonomideki yavaşlama, derinleşen jeoekonomik ayrışma ve artan ticaret kısıtlamaları ile daha değişken gıda ve enerji fiyatlarının bunlar arasında yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, yurt içinde ise reel ücretlerin artmaması halinde tüketimin zayıflamasının en önemli aşağı yönlü risk olduğu, yüksek kamu borcu ve brüt finansman ihtiyacı bağlamında mali koşulların sıkılaşmasına yol açacak şekilde mali sürdürülebilirliğe olan güvenin azalmasının ise bir diğer risk olduğu vurgulandı.

IMF'nin açıklamasında, enflasyona yönelik risklerin ise genel olarak dengeli olduğu aktarıldı.

Kamu borcunu ödeme maliyetinin 2030'a kadar 2 katına çıkması bekleniyor

Kamu borcunun Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranının kısa vadede düşmesinin beklendiği belirtilen açıklamada, ancak kamu borcunun yüksek kalmaya devam edeceği ve 2030 yılına kadar daha yüksek faiz faturası ile yaşlanan nüfus için sağlık ve uzun vadeli bakım harcamalarıyla ilgili harcama baskıları nedeniyle artmaya başlayacağının tahmin edildiği kaydedildi.

Açıklamada, "Faiz oranları yükseldikçe, büyük kamu borcunun ödeme maliyetinin 2030 yılına kadar 2 katına çıkması bekleniyor ve bu da güçlü bir borç yönetim stratejisini daha da önemli hale getiriyor." ifadeleri kullanıldı.

Mevcut destekleyici para politikası duruşunun uygun olduğu ve enflasyon beklentilerinin sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 enflasyon hedefine yükselmesini sağlayacağı belirtilen açıklamada, "Politika faizinin 2027 sonuna kadar nötr bir seviyeye ulaşmasını beklediğimiz temel tahminler gerçekleşirse, destekleyici önlemler kademeli olarak geri çekilmeye devam edilmelidir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, esnek döviz kuru rejimine olan bağlılığın devam etmesinin olumlu karşılandığı belirtilerek, döviz kuru esnekliğinin dış şokların absorbe edilmesine yardımcı olmaya ve para politikasının fiyat istikrarına odaklanmasını desteklemeye devam etmesi gerektiği kaydedildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

iOS güncellemeleri VPN performansını nasıl etkiliyor?

2025-02-02 21:43 - İnsan&Hayat

Esenyurt'ta zincir markette çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor

2025-02-02 09:27 - Gündem

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Duygusu yüksek bir maçtı

2025-02-02 23:13 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinde evine girmeyen tek bir vatandaşımızı dahi bırakmayacağız

2025-02-06 19:48 - Siyaset

Galatasaraylı futbolcu Abdülkerim Bardakcı, PFDK'ye sevk edildi

2025-02-05 00:33 - Spor

Diyarbakır Oğlaklı'da yapılan konutlara depremzedeler peyderpey yerleşiyor

2025-02-03 12:47 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirlerimizi süratle depreme dayanıklı hale getirmek dışında bir seçeneğimiz bulunmuyor

2025-02-03 20:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ile dayanışma içinde, terörün olmadığı, huzur iklimini ortak coğrafyamızda hakim kılacağız

2025-02-04 20:56 - Siyaset

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: Türkiye'yle ortak bir çıkarımız var, o da artık bölgede kalıcı barışın yerleşmesi

2025-02-05 21:13 - Siyaset

İlgili Haberler

San Francisco Fed araştırması tarifelerin enflasyonu düşürebileceğine işaret etti

02:36 - Ekonomi

Türkiye 2025'te fındık ihracatından 2,2 milyar doların üzerinde gelir sağladı

18:42 - Ekonomi

Borsa günü rekor seviyeden tamamladı

18:37 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da gong ARF Bio Yenilenebilir Enerji için çaldı

16:17 - Ekonomi

ABD'li petrol şirketlerinin hisseleri Trump'ın Venezuela müdahalesiyle yükseldi

13:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

San Francisco Fed araştırması tarifelerin enflasyonu düşürebileceğine işaret etti

02:36 - Ekonomi

Trump yönetimi Amerikan petrol şirketleriyle Venezuela konusunda görüşmelere başladı

01:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü

00:23 - Gündem

Başkentte kesintiler nedeniyle içme suyu çeşmelerden sağlanıyor

23:57 - Gündem

Grönland, ABD ile diyaloğu sürdürme niyetinde olduklarını belirtti

23:53 - Dünya