?>

IMF, Almanya için büyüme tahminini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), azalan ihracat ve yapısal sorunlarla mücadele eden Almanya'nın büyüme tahminini bir kez daha düşürdü.

Ekonomi - 7 ay önce

Berlin

Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelleyen IMF, küresel ekonominin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3,3 büyümesini bekliyor.

IMF, yeni bir gümrük vergisi dalgası yoluyla korumacı politikaların genişletilmesinin ticaret gerilimlerini artırabileceği, yatırımları azaltabileceği, küresel ticaret işleyişini bozabileceği ve tedarik zincirlerini yeniden kesintiye uğratabileceği uyarısında bulundu.

IMF raporunda, Avrupa için enerji krizinin etkilerinden ve Çin'de emlak sektöründen kaynaklanan “aşağı yönlü riskler” ortaya konulurken, enflasyonun yeniden yükselmesinin küresel ekonomi için en büyük risklerden biri olduğu ifade edildi.

IMF, Alman ekonomisi için büyüme tahminini bu yıl için yüzde 0,8'den yüzde 0,3'e ve gelecek yıl için yüzde 1,4'ten yüzde 1,1'e indirdi. Böylece, IMF bir kez daha Almanya'nın G7 ülkeleri arasında en zayıf büyüyeceğini öngördü.

Avrupa’nın diğer büyük ekonomileri Fransa ve İtalya'nın da zayıflamakla birlikte, sırasıyla bu yıl için yüzde 0,8 ve 0,7'lik büyüme tahminleriyle Almanya'nın oldukça üstünde yer alması dikkati çekti.

IMF, Almanya için tahminini yüzde 0,5 puan düşürürken, ABD için tahminini 0,5 puan artırarak bu yıl için yüzde 2,7'ye yükseltti.

Önde gelen Alman ekonomik araştırma enstitüleri de 2025’te ortalama yüzde 0,3'lük bir büyüme bekliyor

Öte yandan, Almanya ekonomisi, geçen yıl Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçüldü.

Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daralırken, 2024 yılının tamamında ise bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Böylece dünyanın 3. ekonomisi olan Almanya ekonomisinde 2023’teki yüzde 0,3'lük düşüşün ardından 2024’te de daralma görüldü.

Alman ekonomisi, en son 2002-2003 döneminde iki yıl art arda küçülmüştü.

Ülke, 2025'in ilk çeyreğinde de daralırsa teknik resesyona girecek

Bu arada geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 küçülen Almanya ekonomisi, 2025'in ilk çeyreğinde de daralması halinde, iki çeyrek art arda daralma olarak tanımlanan teknik resesyona girecek.

2023'te alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle bir önceki yıla göre ekonomisi yüzde 0,3 daralan Almanya, G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke olmuştu.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın bel kemiğini oluşturan şirketler, artan enerji fiyatları ve ihracata bağımlı Almanya ekonomisinde özel bir sorun olan dış talepteki düşüşe bağlı sert makroekonomik rüzgarlarla mücadele etmekte zorlanırken, Çinli şirketlerin oluşturduğu ağır rekabet ile de karşı karşıya bulunuyor.

İnşaat sektörü gibi otomotiv, makine mühendisliği ve kimya endüstrileri gibi önemli sektörler de düşük taleple mücadele ederken, Almanya’nın ihracatı 2024’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,8 geriledi. Özel tüketim harcamaları sadece yüzde 0,3 arttı.

Diğer ülkelere göre pahalı enerji ve aşırı bürokrasi Almanya'yı bir sanayi ülkesi olarak zorlarken, Almanlar da belirsizlik nedeniyle paralarını harcamıyor. Ülkede eski olan altyapının da yenilenmesi gerekiyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı, Almanya ekonomi gündemine bütçe anlaşmazlıklarına kadar uzanan siyasi belirsizlikler de eklerken, 23 Şubat’ta yapılacak erken seçim ve gelecekteki ekonomi politikası çerçevesinin belirsiz olması birçok şirketin yatırım yapmaktan çekinmesine neden oluyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

"Siber vatan"ın korunmasında stratejiyi "MGK" benzeri kurul belirleyecek

2025-01-12 11:48 - Teknoloji

Terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik 'GÜRZ-37' operasyonlarında 147 şüpheli yakalandı

2025-01-11 10:14 - Asayiş

İsrail'in geceden beri Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 56'ya yükseldi

2025-01-15 19:12 - Dünya

Hakkari-Yüksekova yolundaki Yeniköprü Tüneli trafiğe açıldı

2025-01-12 14:48 - Gündem

Zigana Kış Sporları ve Turizm Merkezi yarıyıl tatiline hazır

2025-01-14 12:23 - Çevre-Hayat

İstanbul merkezli 10 ildeki suç örgütü operasyonunda 22 şüpheli tutuklandı

2025-01-11 14:13 - Asayiş

Morgan Stanley ve Bank of America'nın karı geçen yılın son çeyreğinde beklentileri aştı

2025-01-16 17:47 - Ekonomi

İlkokul arkadaşı kadın öğretmenler, aynı köy okulunda öğrencileri geleceğe hazırlıyor

2025-01-16 13:37 - Çevre-Hayat

İsrail, Hamas’ı suçlayıp anlaşmanın onayını ertelerken, Hamas ateşkese bağlı olduğunu duyurdu

2025-01-16 12:48 - Dünya

Van'da kar yağışı etkili oldu

2025-01-16 10:58 - Gündem

İlgili Haberler

Ticaret Bakanı"Market Fiyatı" mobil uygulamasını değerlendirdi

15:48 - Ekonomi

Deniz suyunun ısınması ve kirlilik istilacı yosunların yayılmasına neden oluyor

13:57 - Ekonomi

Sivas'ın "esmer tuzu" Japonya'da yemeklere lezzet katıyor

12:58 - Ekonomi

ABD'nin Brezilya'ya uyguladığı gümrük tarifelerinin kahve piyasasına etkisi sınırlı

12:47 - Ekonomi

Abdülhamid Han sondaj gemisi 3 yılda 9 sondaj, 75 milyar metreküplük keşif yaptı

12:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Arap Birliği, İsrail'in Gazze'yi işgal kararına karşı yarın acil toplantı kararı aldı

21:43 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısır'da Arap Birliği Genel Sekreteri Gayt ile görüştü

21:28 - Siyaset

Samsunspor, Gençlerbirliği'ni mağlup etti

21:12 - Spor

İstanbul’da 'Gazze'ye Umut Işığı Ol' yürüyüşü düzenleniyor

21:03 - Gündem

Hamas: İsraillilerin Mescid-i Aksa baskınları, Kudüs'ü Yahudileştirme planının bir parçası

20:32 - Dünya