?>

Meyve ve sebzelerin üzerine etiket yapıştırılamayacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının tebliği ve Türk Standartları Enstitüsünün belirlediği standartlar çerçevesinde, meyve ve sebzelerin üzerine etiket yapıştırılamayacak, damga vurulamayacak.

Ekonomi - 8 yıl önce

ANKARA- DENİZ ÇİÇEK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 3 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan "Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standart Uygulamalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği"yle yaş meyve ve sebze için ambalaj ve soğuk zincir zorunluluğu getirilirken, uygulamada Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) belirlediği standartların esas alınacağı belirtilmişti.

AA muhabirinin TSE yetkililerinden edindiği bilgilere göre, kurumun, meyve ve sebzelerin depolanması, soğukta muhafazası, taşınması ve ambalajlanması konularında 38 standardı bulunuyor. Bu standartlar; karnabahar, patates, kuşkonmaz, turunçgil, avokado, taze biber, çilek, erik, sarımsak, kiraz, vişne, pırasa, kültür mantarı, üzümsü meyveler, şeftali, armut, muz, kayısı, hıyar, marul, baş lahana ve domates gibi ürünler için uygulanıyor.

Söz konusu standartlarda yer alan ortak hükümlere göre, tüketicilere yönelik "küçük" ve "büyük dış" olmak üzere iki tip ambalaj bulunacak. Ambalajlar taşıma, muhafaza ve pazarlama süresince ürünleri en iyi şekilde koruyacak ve sağlığa zarar vermeyecek nitelikte ahşap, mukavva veya diğer malzemeden hazırlanmış kasa, kutu, tabla, sandık ve sepet şeklinde olabilecek.

Ambalajların ağırlıkları 50 kilogramı aşamayacak.

Meyvelerin üzerine doğrudan etiket yapıştırılamayacak veya damga vurulamayacak. Ambalajların içinde hiçbir yabancı madde bulunmayacak.

Ambalaja açma kapama ayarı

Ambalajların üzerine veya etiketlerine, ürüne ilişkin bilgiler silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde okunaklı yazılacak. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmayacak veya kapatıldığında bu durum belli olacak şekilde kullanılacak. Ambalajın üzerinde, imalatçı firmanın bilgileri, üretim yeri, net kütlesi gibi bilgiler yer alacak.

Ürünler ve ambalajları işleme yerlerinde, depolarda ve taşıtlarda kötü koku yayan ve bunları kirletecek ilaçlar ve maddelerle bir arada bulundurulmayacak, yağış altında, aşırı sıcak ve dondurucu soğuklarda yüklenip boşaltılmayacak.

"Paydaşlar yol haritasını birlikte oluştursun"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Ambalaj Meclisi Başkanı Mustafa Tacir de düzenlemenin, toplum sağlığı ve israfın önlenmesine büyük yarar sağlayacağını belirterek, "Kayıt dışını önleme, raf ömrünün uzatılması, nakliye verimliliği ve kolay saklama gibi avantajlar da getirecek. Ambalajlanmayan ürünlerde üreticiden tüketiciye intikal süresinde kaybın yüzde 30'lar civarı olması, bu konunun önemini gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde bu uygulamalar 30-40 yıl öncesine dayanıyor. Her ne kadar gecikmiş bir proje olarak görülse de bundan sonra yaratacağı tasarruf ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır." dedi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

A Milli Futbol Takımı yarın İzlanda'yı konuk ediyor

2017-10-05 14:42 - Spor

Üç ülkeden Dünya Kupası adaylığı

2017-10-05 14:17 - Spor

İki atarca yıldız keşfedildi

2017-10-10 12:27 - Teknoloji

Gebelik sonrası psikolojik desteğin önemi

2017-10-04 17:37 - Sağlık

Yerdeki kadına polisten şok müdahale

2017-10-04 21:32 - Asayiş

Yaş meyve sebze ihracatında artış

2017-10-04 16:47 - Ekonomi

'Yenilenebilir enerji kapasitesi 2022'ye kadar yüzde 43 artacak'

2017-10-04 18:37 - Ekonomi

ABD'deki Türkler New York'ta cami inşa ediyor

2017-10-05 02:52 - Dünya

Çin'de Ay Çöreği Bayramı kutlanıyor

2017-10-04 16:17 - Genel

'MOSSAD'la masaya oturarak verilen karar meşru olamaz'

2017-10-04 19:02 - Gündem

İlgili Haberler

Siirt'te yüksek rakımda deneme üretimi yapılan böğürtlen olumlu sonuç verdi

13:32 - Ekonomi

Yarışmada birbirine rakip olan 2 genç eskrim sporcusu yerli üretime geçip ihracata başladı

13:23 - Ekonomi

Antalya için 4 öncelikli alanda teşvik verilecek

13:17 - Ekonomi

ÇAYKUR piyasaya mavi yemişli çay sunmaya hazırlanıyor

12:43 - Ekonomi

Altının onsu ilk yarıda yatırımcısının yüzünü güldürdü

12:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trabzon Şehir Hastanesi Kavşağı trafiğe açıldı

13:43 - Gündem

Başkentte 26 katlı binadaki yangına ilişkin incelemeler sürüyor

13:38 - Gündem

Siirt'te yüksek rakımda deneme üretimi yapılan böğürtlen olumlu sonuç verdi

13:32 - Ekonomi

Gurbetçilerin sınır kapılarından yurda girişleri devam ediyor

13:28 - Gündem

Yarışmada birbirine rakip olan 2 genç eskrim sporcusu yerli üretime geçip ihracata başladı

13:23 - Ekonomi