?>

'Meteoroloji verileri deprem sonrası çalışmaların veriminde etkili oldu'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, meteorolojinin hayatın merkezinde yer aldığını belirterek, "Elazığ depremi sonrasında da meteoroloji verilerinin, çalışmaların veriminde ne kadar etkide bulunduğuna hepimiz şahit olduk." dedi.

Gündem - 6 yıl önce

Ankara

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde (MGM) göreve başlayacak sözleşmeli personelin eğitim programı açılışında yaptığı konuşmada Elazığ depremine değindi.

Elazığ ve Malatya'da etkili olan depremde yaşamını yitiren vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileğinde bulunan Pakdemirli, Bakanlık olarak afetin olduğu ilk andan itibaren bölgedeki tüm vatandaşlar için imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.

Pakdemirli, Elazığ ve Malatya'daki üreticiler için 31 Ocak'ta yapılması planlanan 33,3 milyon liralık tarımsal destek ödemelerinin öne çekilip dün hesaplara aktarıldığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Depremde, Elazığ ve Malatya'da telef olan hayvanlar ile zarar gören ahır ve ağıl sayısını belirledik. Bakanlık olarak vatandaşlarımıza, telef olan hayvan sayısı kadar telafi hayvan yardımı, çadır hayvan barınağı ve yem desteği vermek üzere harekete geçtik.

Hayvan çadır desteği olarak Tarım Sigortaları Havuzu'ndan (TARSİM) Malatya'ya 150 adet, Elazığ'a da 200 adet ahır hayvan çadırı ve TARSİM tanıtım bütçesinden Malatya'ya 400 bin lira, Elazığ'a da 500 bin lira gönderdik.

Yine dün, ilk etapta 130 küçükbaş ile 30 büyükbaş hayvan ve bir kamyon kaba yem, bir kamyon da kesif yem desteğini Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze ulaştırdık."

Meteorolojik verilerin etkisi

Meteorolojinin hayatın merkezinde yer aldığına işaret eden Pakdemirli, "Elazığ depremi sonrasında da meteoroloji verilerinin, çalışmaların veriminde ne kadar etkide bulunduğuna hepimiz şahit olduk." diye konuştu.

Pakdemirli, geçen yıl MGM'de görev yapmak üzere 100 kadro sağladıklarını hatırlatarak, göreve yeni başlayanların kurumun faaliyetleri, birimleri, uygulama örnekleri, kullanılan programla model konularında, bilgiler ve iletişim becerilerine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler alacaklarını bildirdi.

Meteorolojiye yapılan 1 dolarlık yatırımla tarımda 15 dolar fazladan gelir elde edilmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Pakdemirli, MGM'nin teknolojik altyapısının sürekli güçlendirildiğini dile getirdi.

İstanbul Havalimanı için Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi

Pakdemirli, İstanbul Havalimanı için Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi kurmak için çalışmalara başladıklarını ifade ederek, polen ölçümlerini otomatik şekilde yapacak yerli ve milli bir polen gözlem cihazı üretimi sürecinin de devam ettiğini aktardı.

Meteorolojik verilerin çiftçilere faydalarına dikkati çeken Pakdemirli, MGM'nin radyo ve web TV üzerinden üreticilere en doğru bilgileri aktarmaya devam edeceğini söyledi.

Pakdemirli, MGM'de göreve başlayacak personele de nasihatta bulundu.

Genel Müdür Coşkun'dan personele tavsiyeler

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun da kurumun faaliyetlerini anlatarak, göreve başlayacak sözleşmeli personelden 76'sının mühendis, 24'ünün tekniker olduğunu bildirdi.

Personele yeni işlerinde başarı dileyen Coşkun, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü, siz ne kadar güçlü ve bilgiliyseniz ancak o kadar güçlü ve bilgili olabilir. Usulüne uygun ve özenle yapacağınız her bir gözlem, ülkemizin meteoroloji alanında dünyayla yarışmasını sağlayacaktır." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İran'da Dışişleri Bakanı'nın 'ABD ile müzakere açıklamaları' protesto edildi

2020-01-27 19:37 - Dünya

Malatya Valisi Baruş: Malatya'da 6 vatandaşımız hayatını kaybetti

2020-01-25 02:47 - Gündem

Hafele, Türk icadı “konseptini“ bu yıl 100 bin konuta taşıyacak

2020-01-28 14:08 - Genel

Katalonya Başkanı Quim Torra'nın milletvekilliği düşürüldü

2020-01-27 22:12 - Dünya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Alman Bild'e konuştu

2020-01-23 09:14 - Genel

Dünya Bankası, ekonomik krizdeki Lübnan'a yardıma hazır

2020-01-25 02:57 - Dünya

Trump'tan yeni tip koronavirüs konusunda Çin'e yardım teklifi

2020-01-27 22:57 - Dünya

İnternet salonları okullardan 100 metre uzaklıkta olacak

2020-01-25 15:02 - Gündem

Diyarbakırlılar şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ı gönüllerinde yaşatıyor

2020-01-22 17:17 - Gündem

Çavuşoğlu'ndan Rusya'ya İdlib çağrısı: Rusya'nın taahhütlerine uymasını bekliyoruz

2020-01-22 17:19 - Genel

İlgili Haberler

Konya'da etkili olan sağanak sele dönüştü

01:07 - Gündem

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, NeXT Sosyal'i anlattı

00:33 - Gündem

Termometreler 14 kentte 40 dereceyi aştı

22:28 - Gündem

Adana'da eğitim uçağı düştü, 2 kişi yaralandı

22:23 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Katarlı mevkidaşı Al Sani ile telefonda görüştü

21:38 - Gündem

Günün Manşetleri

KDC ve Ruanda barış anlaşmasının uygulanması için ekonomik büyüme konulu iki toplantı düzenlendi

02:48 - Dünya

Trump, Witkoff'un Gazze ziyaretinin 'kıtlık ve gıda temini' konusuna odaklandığını söyledi

01:36 - Dünya

Kamçatka'da bir saat içinde büyüklükleri 5 ila 6,2 arasında değişen 3 deprem oldu

01:27 - Dünya

Yunanistan-İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

01:23 - Dünya

Konya'da etkili olan sağanak sele dönüştü

01:07 - Gündem