Meslek liseliler tarlada yetiştirip restoranda pişiriyor

Bursa'daki Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrencilerin yetiştirdikleri meyve sebzelerle hazırladığı yiyecekler, yerleşkedeki restorana gelenlerin beğenisine sunuluyor.

Çevre-Hayat - 3 hafta önce

Bursa

Bursa'da 133 yıllık Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin öğrencileri, öğretmenleri gözetiminde bahçede yetiştirdikleri ürünleri kullanarak hazırladıkları yemekleri yerleşkedeki halka açık restoranda beğeniye sunuyor.

Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1891 yılında Hamidiye Ziraat Mektebi adıyla kurulan, Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adıyla eğitim hayatına devam eden okul, 600 öğrenciyle faaliyetini sürdürüyor.

Tarım, yiyecek içecek hizmetleri, laboratuvar hizmetleri, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı ile gıda teknolojileri alanlarının yer aldığı okulda, öğrencilerin 178'i tarım, 68'i yiyecek içecek hizmetleri alanında uygulamalı öğrenim görüyor.

Osmangazi ilçesi Adalet Mahallesi'nde yaklaşık 400 dönüm alana sahip lisenin yerleşkesindeki bahçelerde, tarım alanı öğrencileri tarafından öğretmenleri gözetiminde üretilen sebze ve meyvelerden hazırlanan reçel, meyve kurusu, ayçiçeği yağı, zeytinyağı, tarhana gibi ürünler okul ve bazı marketler ile internet üzerinden de satışa sunuluyor.

Öğrencileri tam donanımlı yetiştirip üniversiteye ve meslek hayatına hazırlama amacı taşıyan çalışmanın genişletilmesiyle, yerleşkede bulunan atıl durumdaki bina restore edilip 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminden itibaren "Hamidiye Sofra" adıyla hizmete açıldı.

Yetiştirilen ürünler, yiyecek ve içecek hizmetleri alanındaki öğrencilerden 34'ü tarafından mutfakta lezzetli yemeklere dönüştürülerek restorana gelenlere servis ediliyor.

Misafirler ve çocuklar, restoranın yanında yer alan açık manejde, antrenörler ile hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanı öğrencileri gözetiminde at binme imkanı da buluyor.

Genellikle 10 ve 11'inci sınıflardan öğrencilerin hem deneyim kazandığı hem de harçlıklarını çıkardığı uygulama kapsamında restoranda kahvaltı hizmeti de veriliyor.

"Satışa sunulan 82 gıda ürünümüz var"

Okul müdürü Ali Cihan, AA muhabirine, tarımsal ve hayvansal üretimde kimyasal ilaç, koruyucu ve katkı maddesi kullanmadıklarını, doğal ürünleri "tarladan tabağa" anlayışıyla misafirlerine sunduklarını söyledi.

Halka açık restoranda öğretmenlerin de hizmet verdiğini belirten Cihan, "Serpme kahvaltısından pizzasına, pidesine, mantısına, her türlü alakart servis yapılan bir restoran burası. Okulda ürettiğimiz ürünlerin yüzde 70'ini burada misafirlerimize sunuyoruz. Öğrencilerimiz uygulamalı eğitim kapsamında burada staj yapıyorlar. Satışlar ve misafirlerimizden elde edilen gelirler, döner sermaye kapsamında öğrencilerimize harçlık olarak geri dönüyor. Hem öğreniyorlar hem de harçlıklarını kazanmış oluyorlar." diye konuştu.

Cihan, restoranın yoğun ilgi gördüğünü, özellikle geçen yıl yaz aylarında çok hareketli günler geçirdiklerini dile getirdi.

Sebze ve meyvelerin okuldan taze şekilde satış imkanının da olduğunu anlatan Cihan, "82 ticari ürün vasfında Tarım ve Orman Bakanlığı denetiminde olan, bazı marketlerde de satışa sunulmuş gıda ürünlerimiz var. Misafirlerimiz soğuk sıkım zeytinyağı, taş değirmende sıkılmış geleneksel ayçiçeği yağı, reçel türleri, sirkeler, erişte, tarhana gibi tamamen doğal ürünlerimizi satın alabiliyor." dedi.

Cihan, misafirlerin ve çocuklarının sertifikalı antrenörler eşliğinde at biniciliği eğitimi de alabildiklerini ifade etti.

Gelecek nesil üreticiler için ilham kaynağı olmayı amaçladıklarını vurgulayan Cihan, "Konum olarak şehrin ortasında ama doğanın tam içindeyiz. Stresten uzak, ailesiyle güzel ve huzurlu bir gün geçirmek isteyen vatandaşları güvenilir, 133 yıllık bir eğitim kurumunda misafir ediyoruz. Öğrencilerimizi burada uygulamalı eğitimle eğitirken işin doğrusunu öğreterek üretimde bulunmalarını arzuluyoruz." ifadesini kullandı.

"Çocuklarımızla rahatlıkla gelebiliyoruz"

10'uncu sınıf öğrencisi Ender Karakuş, restorana gelen ve açık manejde ata binmek isteyen çocuklara yardımcı olduklarını aktardı.

Atlarla arasının iyi olduğunu kaydeden Karakuş, "At binmeyi bilenler serbest şekilde gezebiliyor ama bilmeyenlere hocamız veya biz yardımcı oluyoruz, yanlarında dolaşıyoruz. Onlara yardımcı olmak ve atlarla vakit geçirmek zevkli bir duygu. Hem eğlenceli hem de rahatlatıyor. Herkese tavsiye ederim." şeklinde konuştu.

Restorana ailesiyle gelen Tuğba Soyutürk de bir okulun böyle girişiminin olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Şehrin içindeki okulun yeşil alanıyla kendileri için de iyi bir seçenek olduğunu belirten Soyutürk, "Ürünleri çok kaliteli. Kendileri üretiyorlar ve doğal. Bu da çok önemli bizim için. O yüzden bizim için tercih sebebi. Çocuklarımızla rahatlıkla gelebiliyoruz. Güzel organizasyonlar yapılıyor. Ayrıca tarihi bir okul. Müdürümüzün, öğretmenlerimizin bu marka değerine sahip çıkması çok değerli. İnşallah böyle yerlerin sayısı artar." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BBVA, OpenAI ile anlaşma imzaladı

2024-05-22 19:17 - Teknoloji

İrlanda'da Dublin College Üniversitesi öğrencilerinin Filistin'e destek gösterileri sürüyo

2024-05-20 20:42 - Dünya

Bakan Güler, OYAK'ın 64'üncü genel kurulu dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-05-25 16:52 - Gündem

Fatih’te motorize su sayacı hırsızlığı kamerada

2024-05-26 07:36 - Özel Haber

Kalıtsal hastalık "herediter anjioödem"de gırtlakta şişlik, ölüm riski taşıyor

2024-05-21 14:52 - Sağlık

Başkentte sele kapılan iki kardeş çevredekiler tarafından kurtarıldı

2024-05-24 15:28 - Gündem

Manisa'da üzüm üreticisi asma yaprağı ile ek gelir sağlıyor

2024-05-22 12:17 - Çevre-Hayat

Paris'te 'Türk Mutfağı Haftası'nda Ege Bölgesi'ne özgü yemekler tanıtıldı

2024-05-23 10:12 - Magazin

Kahramanmaraş'ta doğada az rastlanılan yaban kedisi görüntülendi

2024-05-27 01:02 - Çevre-Hayat

Milli dağcı Tunç Fındık, Everest Dağı'nın zirvesine tırmandı

2024-05-23 23:58 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Sıcaktan bunalan vatandaşlar Van Gölü kıyılarında serinledi

17:57 - Çevre-Hayat

Tekirdağ ve Edirne sahillerinde yoğunluk yaşanıyor

17:47 - Çevre-Hayat

Yozgat'taki Çamlık Milli Parkı piknikçileri ağırlıyor

16:48 - Çevre-Hayat

Sinop'ta sincap yavrusu havuçla beslenerek sağlığına kavuşturuluyor

16:42 - Çevre-Hayat

Mavi ile yeşilin buluştuğu Uçmakdere, bayramda yamaç paraşütü tutkunlarını ağırlıyor

15:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Adalar'da İETT'ye minibüs tepkisi sürüyor

20:37 - Gündem

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Çin uyarısı

20:33 - Dünya

Çekya Teknik Direktörü Hasek'in Portekiz'e karşı kozu takım oyunu

20:28 - Spor

AB'nin yeni yöneticilerini belirleyecek zirve Brüksel'de başladı

20:02 - Dünya

Çekya kaptanı Soucek'in EURO 2024'teki favorisi Portekiz

19:43 - Spor