Mesleğe eşinin atölyesinde başlayan kadın ayakkabı tamirinde usta oldu

Ayakkabı tamircisi Feride Kahraman, eşinin atölyesinde ona yardım ederek, 17 yaşında başladığı mesleğinde kendini sürekli geliştirip usta oldu.

Çevre-Hayat - 1 gün önce

İstanbul
Şimdilerde 52 yaşında olan Kahraman, Gedikpaşa'da çekirdekten yetişen ayakkabı ustası eşinin yanında 1991 yılında mesleğe adım attı.
Bu alanda kendini hızla geliştiren Kahraman, eşiyle birlikte bir atölye kurdu. Kahraman, atölyede eşine yardım etmesinin yanı sıra bazı ayakkabı fabrikalarını da deneyimledi.
Kendisini sürekli geliştiren Kahraman, ayakkabı ustası olarak çevresinden de olumlu tepkiler alıyor.
????
Ayakkabı ustası Kahraman, eşine yardım etmekle bu işe başladığını söyledi.
Kahraman, o sırada tamire merak saldığını, atölyede bir süre çalıştıktan sonra girdiği ilk ayakkabı fabrikasından usta olarak ayrıldığını ifade etti.
Daha sonra eşinin atölyesine geri döndüğünü anlatan Kahraman, "Eşimle yapamadığı, takıldığı bir şey olunca fikir alışverişi yapıyorduk. O şekilde tamirde kendimi geliştirdim. Tamir olayı imalatla, ayakkabı yapımıyla çok farklı bir dünya. Tamir dediğiniz zaman ayakkabıların her şeyini bilmeniz lazım. Onun için daha farklı bir şey. Usta ya da bilgi sahibi olmanız gerekiyor." diye konuştu.

"Kadınlar geldikleri zaman takdir ediyorlar"

Feride Kahraman, ayakkabılarını tamir ettirmeye gelenlerin kendisini gördüğünde çok şaşırdığını dile getirdi.
Kahraman, "Dükkana geliyorlar, 'Usta yok mu, ağabey yok mu?' diye soruyorlar. Ben de, 'Usta benim, ağabey yok, abla var' diyorum. Orta yaşlı insanlar genelde daha çok şaşırıyor. Tebrik ediyorlar, seviniyorlar. Kadınlar geldikleri zaman takdir ediyorlar, gurur duyuyorlar. Bir kadının böyle bir şey yapması keyif verici, güzel bir şey. Kadın olarak geldiğin zaman erkekle rahat konuşamıyorsun. Ben olunca daha rahat kendilerini ifade edip ne istediklerini daha güzel anlatabiliyorlar. Bu onlara keyif veriyor. Bana da keyif veriyor açıkçası." ifadesini kullandı.

"Ekmek parası için çalışıyoruz"

Feride Kahraman, meslek hayatında unutamadığı bir anısını ise şöyle anlattı:
"Bir gün amca geldi. Durdu, baktı 'Usta yok mu kızım?' diye sordu. 'Amca, usta benim' dedim. Bunu duyunca, 'Seninle gurur duyuyorum, eli öpülesi insansın' deyip ağlamaya başladı. Ekmek parası için çalışıyoruz. Amcayla böyle konuşmuştuk, çok ilgimi çekmişti. Hem gurur duymuştum hem biraz amcaya burulmuştum. Başka bir psikolog ablamız gelmişti. O da çok şaşırmıştı. Sonrasında birkaç kere de kahvemi içmeye gelmişti. Bunun gibi birçok insan var."

Kadınların bir şey başardığında hemen önlerinin kesildiğini dile getiren Kahraman, yeterli desteği alması halinde mesleğinde çok farklı yerlere gelebileceğini kaydetti.
Kahraman, kadınların her şeyi başarabileceğine değinerek, "Önüne ne kadar engel gelirse gelsin azim gerekli. Azmettiğin sürece bunu becerirsin, yaparsın. Engele takılmamak lazım. O engeli aşmak lazım." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI, Pentagon ile varılan anlaşmada bazı değişiklikler yapacak

2026-03-03 23:33 - Teknoloji

Devrim Muhafızları Ordusu: ABD'nin bölgede konuşlandırdığı ikinci THAAD hava savunma sistemini vurduk

2026-03-03 18:36 - Dünya

Anthropic, Pentagon'un talebini reddetti, yapay zekası Claude zirveye yerleşti

2026-03-02 14:27 - Teknoloji

İran basını: ABD-İsrail saldırısında Tahran'daki Gandi Hastanesi hedef alındı

2026-03-02 00:01 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Hurda klasik otomobilleri yenileyen usta yılda 3 sipariş kabul ediyor

2026-03-03 14:18 - Çevre-Hayat

ABD'nin İran'a saldırılarında kullandığı B-2 hayalet bombardıman uçakları yeniden gündemde

2026-03-02 12:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Sapanca Gölü çevresindeki etnobotanik hafıza 112 bitkiyle kayıt altına alındı

2026-03-03 15:22 - Çevre-Hayat

Tarihi camide yıllardır 'Ümmet İftarı' aynı sofrada buluşturuyor

2026-03-03 12:58 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

Rusya’dan Azerbaycan’a “İran” teşekkürü

2026-03-01 17:12 - Özel Haber

Yapay zekanın savaş ortamında kullanımı hukuki soru işaretlerini büyütüyor

2026-03-02 12:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

"Külliye'de Ramazan" etkinlikleri kapsamında Ege ile Gaga Müzikali sahnelendi

16:32 - Çevre-Hayat

Çankırı'da baharın müjdecisi kar çiçekleri açtı

14:43 - Çevre-Hayat

"Baharın habercisi" leylekler Muş Ovası'ndaki yuvalarına dönmeye başladı

14:28 - Çevre-Hayat

Torunu sayesinde 70 yaşında okuma yazma öğreniyor

13:43 - Çevre-Hayat

Çanakkale'de "zafere giden yol" öğrencilerin sesiyle tanıtılıyor

13:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ukrayna, Ürdün'deki ABD üslerini "korumak amacıyla" İHA'lar ve uzman ekip gönder

20:13 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz öncelikle ülkemizi bu yangından uzakta tutmaktır

20:03 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Mücteba Hamaney'in İran'ın yeni lideri seçilmesinden "memnun değil

19:22 - Dünya

İsrail ordusu, İran'dan füze saldırısı yapıldığını duyurdu

19:03 - Dünya

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 486'ya yükseldi

18:58 - Dünya