Mescid-i Aksa'da itikafa giren Filistinliler, Gazze için dua etti

İslam'ın en kutsal üçüncü mekanı Mescid-i Aksa'da ramazanın son 10 gününü ibadetle geçiren Filistinliler, Aksa'yı yalnız bırakmayacaklarını vurgulayarak Gazze'nin kurtuluşu için dua etti

İslam-Hayat - Safer 1448 - 1 yıl önce

Kudüs
İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa, İslam'ın en kutsal üçüncü mekanı olarak kabul ediliyor.
Ramazan ayının gelmesiyle Doğu Kudüs ve 3 semavi dinin kutsal mekanlarına ev sahipliği yapan Eski Şehir'deki hayat bu yıl da Mescid-i Aksa etrafında şekillendi.

İftar saatleri, vakit, teravih ve cuma namazlarında Filistinliler ve Müslümanlar, İsrail polisinin kısıtlamalarına rağmen Mescid-i Aksa'ya akın etti.
Ramazan ayının son 10 günündeyse, Filistinliler ve dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanlar, Mescid-i Aksa'da çadırlar kurarak itikafa girdi.

İtikafa giren Müslümanlar, günlerini Mescid-i Aksa'da ibadet, Kur'an-ı Kerim tilaveti, sohbet ve ilim meclisleriyle geçirdi.

Mescid-i Aksa'da itikafa giren Filistinlilerle konuştuk.

Filistinliler, Mescid-i Aksa'nın sadece Filistinlilere değil tüm İslam alemine ait olduğunu vurgulayarak bu yıl ramazanı buruk geçirdiklerini, Gazze için dua ettiklerini söyledi.
Oğlu Yusuf ile itikafa girdiğini aktaran İsrail vatandaşı Filistinli Muhammed Masarve, 2000'den itibaren bu ibadeti gerçekleştirdiğini anlattı.

Aksa'yı "gökyüzüne açılan kapı" olarak tanımlayan Masarve, "sabah namazından sonra dua namazı kıldıklarını, Mescid'de Kur'an-ı Kerim derslerine, tecvit, tefsir gibi ilim halkasına katıldıklarını", öğle namazından sonra uyuduklarını aktardı.
İkindi namazından sonra iftar için alışveriş yaptıklarını, yemeklerini pişirdiklerini vakit kalırsa da Kur'an-ı Kerim okuduklarını dile getiren Masarve, iftar yaptıktan sonra akşam namazı ardından kahve, tatlıyla vakit geçirdiklerini kaydetti.

Masarve, zamanın hızlı geçtiğini belirterek bu yılın diğerlerinden farklı olmasına ilişkin şunları söyledi:
"Kalbimiz Gazze'deki kardeşlerimizle. Acı duyuyoruz, kalplerimiz kırık. Batı Şeria'daki kardeşlerimiz buraya gelemiyor. Burada Gazze'den, Batı Şeria'dan kardeşlerimizin olduğu günleri özlüyoruz.
Bu yıl görüyorsunuz Batı Şeria'dan sadece 50 yaşın üzerinde insanlar var. Gençlerimiz aramızda değil. Tam bir mutluluk yok. Bizler, Allah'ın inayetiyle, Aksa'ya bağlılığımızla mutluyuz ama halkımıza olanlar karşısında buruklaşıyoruz. Allah bizleri kurtarsın."

"Aksa Filistinlilerin değil tüm İslam aleminin"

İslam alemine mesaj gönderen Filistinli Masarve, "Aksa, İslam ümmetinin vakfıdır. Aksa, Allah'ın evi, tüm peygamberlerin mescididir. Tüm Filistinliler Aksa için bir kağıda mühür vursa bu yine de geçersizdir. Aksa, İslam ümmetine aittir. " dedi.

Filistinli Msarve, şöyle devam etti:

"Aksa burada kalmaya devam edecek. Haçlılar burada 90 sene kaldı ve gittiler. Bu topraklarda zalimler kalamaz, burada zulüm hüküm süremez. Onlar ne kadar şiddet uygularsa, gençlerin iradesi o kadar güçleniyor."
Masarve ayrıca İsrail işgalindeki Filistin topraklarının güneyinden kuzeyine İsrail vatandaşı Filistinlilerin, onlarca otobüsle Aksa'ya geldiğini söyledi.
İsrail vatandaşı Filistinli genç veteriner Kuteybe Tayye de Aksa'nın avlusuna kurdukları çadırda arkadaşlarıyla bu yıl ikinci defa itikafa girdiğini ifade ederek günlerini namaz ve ibadetle geçirdiğini dile getirdi.
İsrail'in bu yıl işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin gelmesini engellediği için çoğunlukla itikafa girenlerin İsrail vatandaşı Filistinliler olduğunu kaydeden Tayye, bunun yanı sıra dünyanın başka yerlerinden gelen Müslümanların da kendilerine katıldığını anlattı.
Tayye, bu yıl Gazze'deki Filistinlilerin kurtulması için dua ettiklerini vurgulayarak "İslam dinine döndüğümüzde fetih gerçekleşecektir" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Cumhurbaşkanına hakaret'ten gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

2025-03-25 20:52 - Asayiş

Film İzlemeyi Nasıl Daha Heyecan Verici Hale Getirebilirsiniz?

2025-03-25 12:10 - İnsan-Hayat

Mutlu Kafe'nin "mutluları" Down sendromlu bireyler oldu

2025-03-22 12:28 - Çevre-Hayat

ABD'de Filistin yanlısı bir öğrenci, kendisini sınır dışı etmek isteyen Trump yönetimine dava açtı

2025-03-25 10:17 - Dünya

Trabzon'da hamsinin yerini mezgit ve istavrit aldı

2025-03-24 15:48 - Ekonomi

Mersinli esnaf tasarladığı astronot kıyafetiyle su tasarrufuna dikkati çekiyor

2025-03-22 13:07 - Çevre-Hayat

Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 8,7 ile son 12 yılın en düşük seviyesine indi

2025-03-20 17:32 - Ekonomi

TJK E-Bayi: Online Bahis Keyfi!

2025-03-26 11:44 - İnsan-Hayat

Trump, Venezuela'dan petrol ve gaz alan ülkelere tarife getirileceğini açıkladı

2025-03-24 20:52 - Dünya

Kripto varlıklar miras ve icra takibi kapsamında yer alıyor

2025-03-20 19:24 - Ekonomi

İlgili Haberler

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Safer 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Safer 1448

Fatih'te Osmanlı hazireleri aslına uygun şekilde ihya ediliyor

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

IGMG'nin "Stajyer İmamlık Programı" ile üniversite öğrencileri Avrupa'daki camilerde görevlendirildi

14:18 - İslam-Hayat - Safer 1448

Güvenlik kulübesinde izlediği belgeselden etkilenip hattat oldu

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

Günün Manşetleri

Aydın, Antalya ve Muğla'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

17:08 - Gündem

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor

17:02 - Dünya

Güneş tutulması Avrupa'da elektrik fiyatlarını akşam saatlerinde yükseltecek

16:48 - Ekonomi

ABD'nin iç kesimlerinde şiddetli fırtınalar, hortum, yağış ve seller hayatı olumsuz etkiledi

16:42 - Dünya

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi