Merkezi sınavla öğrenci almak isteyen okulların sağlaması gereken kriterler düzenlendi

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan düzenlemeyle, merkezi sınav puanıyla öğrenci almak isteyen okulları değerlendirecek il komisyonları, incelemelerini Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuz doğrultusunda yapacak.

Eğitim - 1 ay önce

"Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Değişiklikle, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın puanıyla öğrenci alan okullara ilişkin iş ve işlemler yeniden düzenlendi.
Buna göre, aday okulun, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul kapsamına alınmasında ve mevcut okulun izleme sürecinde, akademik başarının yanı sıra gerçekleştirilen proje ve program dışı faaliyetler, alınan sertifika, tescil ve belgeler, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılım ve elde edilen başarılar ile paydaşlarla yürütülen işbirliği çalışmaları değerlendirilecek.
Merkezi sınav puanıyla öğrenci almak isteyen aday okulların başvuruları, bundan böyle ocak ayında olmak üzere il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapılacak.
Valilik onayıyla il milli eğitim müdürünün görevlendireceği, okulun bağlı bulunduğu birimi temsilen 1 il müdür yardımcısı veya şube müdürü ile 2 eğitim müfettişinden oluşan il değerlendirme komisyonu, aday okulları Bakanlıkça hazırlanan kılavuzda yer alan ölçütlere göre inceleyerek değerlendirme raporunu oluşturacak.
Yönetmelik değişikliğiyle, merkezi sınav puanıyla öğrenci almak isteyen okulların, başvuru, değerlendirme ve onay aşamalarına ilişkin takvim yeniden belirlendi.
Bu kapsamda il değerlendirme komisyonu, aday okullara ilişkin değerlendirmesini şubat sonuna kadar il teklif komisyonuna sunacak.
Söz konusu okulların il teklif komisyonu tarafından değerlendirilmesinin ardından martın sonuna kadar oluşturulan rapor, Bakanlığın ilgili birimine gönderecek.
Bakanlık tespit komisyonu, aday okullara dair mütalaalarını nisanın sonuna kadar tamamlayacak ve tekliflerini Bakan onayına sunacak. Onaylanan okullar, en geç mayıs sonuna kadar ilgili valiliğe bildirilecek.
Ayrıca yapılan değişiklikle, ilgili okulların izleme ve değerlendirme faaliyetleri, Bakanlıkça hazırlanan kılavuzdaki ölçütler esas alınarak ilgili genel müdürlüğün izleme ve değerlendirme daire başkanlığı koordinesinde, il teklif komisyonuyla eş güdüm içerisinde yürütülecek.
Öte yandan, resmi ortaöğretim okullarından mezun olan yabancı uyruklu öğrencilere, talepleri halinde, düzenlenen diplomanın yanında Türkçe ve yabancı dilde düzenlenen Anadolu lisesi diploması da verilebilecek.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yapay zeka dönüşümü ABD'de teknoloji şirketlerinde işten çıkarmaları hızlandırıyor

2026-06-30 11:33 - Teknoloji

Van Gölü Ekspresi, yolcularına doğal güzellikleri keşfetme imkanı sunuyor

2026-06-29 11:22 - Kültür Sanat

Dünya Kupası'nda İsrail tepki Filistin ise tribünlerden büyük destek alıyor

2026-07-03 09:58 - Spor

İspanya, Uruguay'ı 1-0 mağlup ederek gruptan çıktı

2026-06-27 08:08 - Spor

İzmir'de kaza ihbarına giden itfaiye aracı devrildi, 2 itfaiyeci yaralandı

2026-06-28 17:27 - Asayiş

Fransa son 16 turuna yükseldi

2026-07-01 10:18 - Spor

NATO Genel Sekreteri Rutte: Türkiye ittifaktaki en güçlü ordulardan, devasa savunma sanayisi avantaj

2026-07-01 10:17 - Dünya

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

2026-06-28 16:17 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yeni anayasa çalışmaları tamamlanmak üzere

2026-06-26 16:57 - Siyaset

İsrail ordusunun, anlaşmaya rağmen Lübnan'ın güneyindeki 2 pilot bölgeden çekilmediği öne sürüldü

2026-06-29 03:22 - Dünya

İlgili Haberler

Sözleşmeli öğretmenlik yapan eşlerin yer değiştirme başvuruları 12 Ağustos'ta başlayacak

16:32 - Eğitim

YÖKDİL/2 sınavının temel soru kitapçıkları ile cevap anahtarları yayımlandı

16:33 - Eğitim

YÖKDİL/2 pazar günü yapılacak

10:47 - Eğitim

Yükseköğrenim mezunlarının kısa dönem ikamet izni 1 yıl daha uzatılabilecek

10:02 - Eğitim

Polis Meslek Yüksekokullarına 3 bin 250 öğrenci alınacak

09:27 - Eğitim

Günün Manşetleri

İran’daki sertlik yanlısı dönüşümün arkasında Mekke Anlaşması mı var? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:23 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya