Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 37'ye çekti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 37'ye çekti.

Ekonomi - 7 ay önce

İstanbul
TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanan kurulun, politika faizinin yüzde 37'ye indirilmesine karar verdiği bildirildi.
Kurulun ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranının yüzde 41'den yüzde 40'a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 36,5'ten yüzde 35,5'e indirdiği belirtildi.
????
Enflasyonun ana eğiliminin aralıkta gerilediğinin kaydedildiği duyuruda, şu ifadelere yer verildi:
"Öncü veriler ocak ayında aylık tüketici enflasyonunun gıda öncülüğünde arttığına, ana eğilimdeki artışın ise sınırlı olduğuna işaret etmektedir. Son çeyreğe ilişkin göstergeler talep koşullarının dezenflasyon sürecine verdiği desteğin azalmasına karşın sürdüğünü ima etmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme işaretleri göstermekle birlikte dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir."
Duyuruda, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdürülecek sıkı para politikası duruşunun, talep, kur ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecini güçlendireceği vurgulandı.
Kurulun politika faizine ilişkin atılacak adımları, enflasyon gerçekleşmelerini, ana eğilimini ve beklentilerini göz önünde bulundurarak ara hedeflerle uyumlu biçimde dezenflasyonun gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleyeceğinin bildirildiği duyuruda, "Adımların büyüklüğü, enflasyon görünümü odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla gözden geçirilmektedir. Enflasyon görünümünün ara hedeflerden belirgin bir biçimde ayrışması durumunda, para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır." ifadesi kullanıldı.
Duyuruda, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması halinde parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği belirtildi.
Likidite koşullarının yakından izlenmeye ve likidite yönetimi araçlarının etkili şekilde kullanılmaya devam edileceğinin vurgulandığı duyuruda, şu ifadelere yer verildi:
"Kurul, politika kararlarını enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Genç doktor kardeşler aynı hastanede hastaların hizmetinde

2026-01-21 12:23 - Çevre-Hayat

Doğum Sonrası Vajinal Rahatsızlıklar Nelerdir?

2026-01-21 11:28 - İnsan-Hayat

Soğuk hava ve kar, hayatı olumsuz etkiliyor

2026-01-21 15:06 - Çevre-Hayat

Vietnam’ın altın ejderhası yeniden yükseliyor -Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği eş başkanı Ünver Sel yazdı...

2026-01-17 20:14 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump, Gazze'de Barış Kurulu'nun kurulduğunu açıkladı

2026-01-16 06:17 - Dünya

Dağlı halkların uzaktan kuzenleri: Dağ Yahudileri (Juhuro) -Abdullah Ali Güzel yazdı-

2026-01-18 12:33 - En Son Yazılar

LaLiga'da Real Madrid, Levante'yi 2-0 yendi

2026-01-17 20:08 - Spor

Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, ICE görevlilerinin uygulamaları konusunda İngiliz muhabirle tartıştı

2026-01-15 23:23 - Dünya

Bakan Fidan: 10 Mart Mutabakatı'nı nasıl desteklediysek 18 Ocak Mutabakatı'nı da destekliy

2026-01-20 15:07 - Gündem

TEKNOFEST 2026 Kosova'da tanıtıldı

2026-01-15 20:22 - Teknoloji

İlgili Haberler

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara yönelik 7 ayda 8,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza

09:27 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolüne tabi bazı ürünlerin ülkeye girişine ilişkin düzenleme yapıldı

09:07 - Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerine çevrildi

09:03 - Ekonomi

ABD, Hürmüz Boğazı'ndaki aksaklıkların sürmesi nedeniyle petrol fiyatı tahminini yükseltti

08:23 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Pentagon'un raporunda, Yemen'deki hava saldırılarında 153 sivilin öldürüldüğü bildirildi

09:43 - Dünya

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara yönelik 7 ayda 8,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza

09:27 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolüne tabi bazı ürünlerin ülkeye girişine ilişkin düzenleme yapıldı

09:07 - Ekonomi

Ümmü’l-Mü’minin Hazreti Hatice: İmanın, vefanın ve fedakârlığın sembolü -Hülya Ayhan yazdı-

08:34 - En Son Yazılar

ABD, Hürmüz Boğazı'ndaki aksaklıkların sürmesi nedeniyle petrol fiyatı tahminini yükseltti

08:23 - Ekonomi