Merkel: Türkiye’ye ve Yunanistan’a destek verilmeli

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya Federal Meclisi’nde gerçekleştirdiği konuşmada, uçuşa yasak bölge oluşturulması talebini yineleyerek, “AB sınırlarının korunması için Türkiye’ye ve Yunanistan’a destek verilmeli” dedi.

Dünya - 10 yıl önce

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yarın Brüksel’de gerçekleştirilecek AB Liderler Zirvesi öncesinde Almanya Federal Meclisi’nde konuştu. Merkel, mülteci sorununun ele alınacağı zirveye üç teklifle gideceklerini açıkladı. Mülteci konusunda ilk önceliklerinin mevcut mülteci akınını durdurmak olduğunu kaydeden Merkel, üç ana unsur üzerinde durduklarını belirterek, “Öncelikle insanların mülteci konumuna düştükleri konularla mücadele edilmelidir” dedi. Merkel, terörle mücadele, iç savaşların sonlandırılması için diplomasinin işletilmesinden yana olduklarını belirtti.

"TÜRKİYE İLE ORTAK KARARLAR ALDIK"

Suriye’de uçuşa yasak bir bölgenin oluşması fikrini yineleyen Merkel, böyle bir bölgenin oluşması halinde iç savaştan kaçanların bu bölgede çok uluslu bir gücün himayesinde hayatlarını idame ettirebileceklerini kaydetti. Merkel, “Ülkelerini terk etmek zorunda kalmazlar. Böylelikle Türkiye de zor durumda kalmaz. AB sınırlarının korunması bunun için Türkiye’ye ve Yunanistan’a destek verilmeli” ifadelerini kullandı. Türkiye ile yaptıkları görüşmelerde ortak kararlar aldıklarını belirten Merkel, “Kilis’te Türklerden daha fazla Suriyeli mülteci yaşamaktadır. Mültecilerin sağlık eğitim ve diğer sosyal hizmetleri için AB’nin Türkiye’ye ödenmesine karar verdiği 3 milyar Euro’nun gelecek projelere göre yapılacağını belirtti.
Türkiye’nin Ege sahilinde 900 kilometre sınırı olduğuna da değinen Merkel, “Deniz sınırını korumak kara sınırını korumaktan zordur. Biz Avrupalıların bunu öğrenmesi lazım. NATO ve Avrupa Sınır koruma Ajansı (Frontex) Türkiye ve Yunanistan’la işbirliği yaparak insan kaçakçılarını durdurmaya çalışacak” açıklamasını yaptı. Almanya olarak, mültecilerin AB ülkeleri arasında oluşturulacak kontenjana göre dağıtılmasını ifade ettiklerini kaydeden Merkel, bu konuda AB ülkelerinin farklı görüşte olduğunu ve ortak bir görüş için işbirliğine varmanın mümkün olabileceğini söyledi.
dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Günün ilk yarısı düşüşle geçildi

2016-02-11 14:53 - Ekonomi

14 yaşındaki Beste Gül’den haber alınamıyor

2016-02-14 18:25 - Asayiş

Merkel: Türkiye’ye ve Yunanistan’a destek verilmeli

2016-02-18 02:02 - Dünya

Bolu’da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı

2016-02-13 07:58 - Asayiş

Kartal yara aldı

2016-02-14 23:15 - Spor

Mersin-Galatasaray! Muhtemel 11'ler...

2016-02-13 09:42 - Spor

Fenerbahçe-Lokomotiv Moskova maçı hangi kanalda ?

2016-02-16 11:57 - Spor

Emanet karaciğerle top koşturuyor

2016-02-13 12:33 - Gündem

Çaresiz anne iş istiyor

2016-02-13 13:03 - Gündem

PKK operasyonunda 17 tutuklama

2016-02-15 10:51 - Asayiş

İlgili Haberler

İsrail Savunma Bakanı, Lübnan, Suriye ve Gazze’de işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini söy

20:37 - Dünya

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya

Afrika'nın genç nüfusu kıtanın geleceği için hem fırsat hem sınama

18:43 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump'a Truth Social paylaşımlarına erişim hizmeti satışı nedeniyle dava açıldı

21:03 - Ekonomi

Adana'da sahipsiz kediyi öldüren köpeği ağızlıksız gezdiren kadına para cezası uygulandı

20:58 - Gündem

Giresun'da debisi yükselen derede akıntıya kapılan ailenin üyelerinden 2'si ölü bulundu

20:53 - Gündem

İsrail Savunma Bakanı, Lübnan, Suriye ve Gazze’de işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini söy

20:37 - Dünya

COP31 Gençlik İklim Ideathonu başvuruları başladı

20:33 - Gündem