?>

Memurun zam pazarlığında kritik gün

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 4. dönem toplu görüşmelerinde yasal süre bugün sona eriyor. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

ANKARA

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 4. dönem toplu görüşmelerinde yasal süre bugün sona eriyor.

Yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisi, 2018 ve 2019 yıllarında mali ve sosyal haklarının belirleneceği 4. dönem toplu görüşmelerine odaklandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun çağrısıyla 1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde, sendikalar tekliflerini sundu. Sendikaların teklifini değerlendiren hükümet ise 14 Ağustos'ta 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ile enflasyon farkından oluşan teklifte bulundu.

Aradan geçen sürede anlaşamayan tarafların, yasal olarak bugün sona erecek görüşme süreci kapsamında bir araya gelmesi bekleniyor.

Hükümet ile memur sendikalarının zam oranında bugün de anlaşamaması halinde zam oranı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından belirlenecek.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu nedir?

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya daire başkanları arasından Bakanlar Kurulunca Başkan olarak seçilecek bir üye, Kamu İşveren Heyeti Başkanınca Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığından görevlendirilecek birer üye, en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlardan birer üye, üniversitelerin ilgili bölümlerinden en az doçent unvanını taşıyanlar arasından Bakanlar Kurulunca seçilecek bir üye ve sendikalarca belirlenen en az doçent unvanını taşıyan yedi öğretim üyesi arasından Bakanlar Kurulunca seçilecek bir üye olmak üzere toplam 11 üyeden oluşuyor.

Kurul, başkanın çağrısı üzerine başkan dahil en az sekiz üyenin katılımı ile toplanıyor. Mazereti nedeniyle toplantıya katılamayacak üyelerin yerine yedekleri çağrılıyor.

Kurul, toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alıyor. Üyeler, çekimser oy kullanamıyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılıyor.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, tarafların başvuru tarihinden itibaren beş gün içinde kararını veriyor. Kurul kararları kesin ve toplu sözleşme hükmünde oluyor. Kararlar taraflara üç gün içerisinde yazılı olarak bildiriliyor ve Resmi Gazete'de yayımlanıyor.

Memur-Sen yüzde 10+6 zam istiyor

Memur-Sen, 2018 ve 2019 yılları için üç alternatifli teklifte bulundu.

İlk teklifte, 2018'in ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam öngörülüyor.

İkinci teklifte, 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere de taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam isteniyor.

Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

Türkiye Kamu-Sen ise 2018'de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3'lük zam ile 2019'da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8 artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı teklifinde bulundu.

2016 ile 2017'yi kapsayan 3. dönem toplu sözleşmeyle, kamu çalışanlarına geçen yıl için yüzde 6+5, bu sene için ise 3+4 zam yapılmıştı.

Muhabir: Özcan Yıldırım

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çim Konserleri, Cem Adrian ile başladı

2017-08-18 14:02 - Magazin

Üniversitelilerden 'moral stajı'

2017-08-16 17:17 - Çevre-Hayat

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley'den İran açıklaması

2017-08-16 04:12 - Dünya

Askerlerin zehirlenme şüphesiyle ilgili 3 müfettiş görevlendirildi

2017-08-15 01:05 - Genel

'Sanat, yaşadığımız hayatı anlamlandırma çabası'

2017-08-16 16:02 - Kültür Sanat

Depremde kaybettiği 8 yakınının acısını hala yaşıyor

2017-08-16 17:12 - Çevre-Hayat

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde açlık alarmı

2017-08-15 01:32 - Dünya

CHP'de muhtarlık ve ön seçim delege seçimlerinin süresi uzatıldı

2017-08-16 15:57 - Politika

Serviste unutulduğu için ölen çocuğun okul müdürü tutuklandı

2017-08-19 01:02 - Gündem

'FETÖ sanıklarının tutumu beyin yıkanmışlığının göstergesi

2017-08-16 15:17 - Gündem

İlgili Haberler

Muş ve Kars'ta kar hayatı olumsuz etkiliyor

22:43 - Gündem

Prof. Dr. Sabahattin Zaim, vefatının 18. yılında anıldı

21:47 - Gündem

Sudan'a çadır ulaştıracak ikinci yardım gemisi Mersin'den yola çıktı

20:43 - Gündem

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde, dünyanın en hızlı ve en büyük konut seferberliği tamamlanmıştır

20:23 - Gündem

Çekmeköy'de operasyon sırasında polisin şehit olmasına ilişkin 5 zanlı gözaltında

18:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Papa 14. Leo, Vatikan'ın Rusya-Ukrayna müzakerelerine ev sahipliğine hazır olduğunu yineledi

03:23 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 6. hafta mücadelesi başladı

01:53 - Spor

Japonya, karmaşıklaşan güvenlik ortamına karşı ulusal istihbarat entegrasyonunu hedefliyor

01:42 - Dünya

Galatasaray, deplasmanda Monaco'ya yenildi

01:12 - Spor

Türkiye: Gazze, ağır uluslararası suçların tekrarlanmasını önlemenin acil ve acı hatırlatıcısıdır

00:43 - Dünya