Meme kanserli hastalara 'D vitamini' uyarısı

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz, "Meme kanseri olan hastalarımıza rutin olarak D vitamini düzeylerine baktırmalarını, tedavi süresinde ve sonrasında güneş ışığı ve D vitamini takviyesi yapmalarını öneriyoruz." dedi.

Sağlık - 9 yıl önce

İSTANBUL

Radyasyon Onkolojisi ve Meme Kanseri Radyoterapisi Uzmanı Prof. Dr. Melek Nur Yavuz, meme kanserli hastaların, D vitamini düzeylerini rutin olarak ölçtürmeleri gerektiğini belirterek, hastalara tedavi sırasında, sonrasında güneş ışığı ve D vitamini takviyesi yapmalarını önerdiklerini bildirdi.
Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan bazı çalışmalarda D vitamini eksik olan kanser hastalarında tedavi başarısının daha az olduğunu belirtti.
"30 yıl önce, hem sağlıklı meme dokusunda hem de meme kanseri hücrelerinde D vitamini reseptörleri bilimsel araştırmalarda saptandı." diyen Yavuz, o zamandan beri meme kanseri ile D vitamininin bağlantısının ciddi bir tartışma konusu haline geldiğini söyledi.
5 yıl içerisinde meme kanseri görülme riskinin daha az olduğu gözlemlendi
Prof. Dr. Yavuz, bu hastalara D vitamini verilmesiyle nükslerin azaldığına, sağ kalımın arttığına dair bazı çalışmaların mevcut olduğunu aktararak, şunları kaydetti:
"D vitamini eksikliği meme kanserinde sık görülüyor. Bazı çalışmalar bize D vitamini eksik olan hastalarda tedavi başarısızlıklarının daha fazla olduğunu söylüyor. Özellikle, östrojen reseptörü negatif olan, koltuk altındaki lenflere sıçrama yapmış ve büyüme, çoğalma kapasitesi biraz daha fazla olan meme kanseri tiplerinde D vitamini eksikliğinin daha olumsuz sonuçlar oluşturduğu bilinmekte. D vitamini takviyesi alan hastalarda 5 yıl içerisinde meme kanseri görülme riskinin daha az olduğunu gösteren önemli çalışmalar mevcut."
"D vitamininin kanser için önemli bir bağışıklık güçlendirici etkisi bulunuyor"
Prof. Dr. Melek Nur Yavuz, meme kanseri olan hastaların rutin olarak D vitamini düzeylerine baktırmaları gerektiğini anlatarak, "Tedavi süresinde ve sonrasında güneş ışığı ve D vitamini takviyesi yapmalarını öneriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kemik, kas ve sinir sistemi için önemli olan D vitamininin kanser için de önemli bir bağışıklık güçlendirici etkisi bulunduğunu belirten Yavuz, "D vitamininin çoğu cildimizde uyuyan molekül olarak bulunuyor. Aktif hale geçmesi için cildin güneş ışığı görmesi gerekli." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Fatma Sümer

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Makarna sektörünün gözü AB ve ABD pazarında

2017-12-07 17:02 - Ekonomi

Gediz Elektrik, İzmir'de 2 yeni MİM açtı

2017-12-09 20:59 - Ekonomi

'Tüketicilerin yüzde 80'i alacağı ürünü internete soruyor'

2017-12-09 16:32 - Teknoloji

BMGK Kudüs gündemiyle toplanıyor

2017-12-07 12:59 - Genel

Şanlıurfa’da iki aile arasında kavga: 8 yaralı

2017-12-04 22:02 - Asayiş

FETÖ sanığı eski astsubaya kriptolu "darbe" talimatı

2017-12-10 17:43 - Genel

Dergilik'ten kasımda 2,6 milyon dergi, 908 bin gazete okundu

2017-12-07 15:17 - Medya

PYD/PKK DEAŞ'a 'seyahat belgesi' sattı

2017-12-11 20:25 - Genel

New York'un ünlü Times Meydanında binlerce kişi ABD'nin Kudüs kararını protesto etti

2017-12-09 17:26 - Genel

Başkentte eski kamu çalışanlarına FETÖ gözaltısı

2017-12-07 12:02 - Gündem

İlgili Haberler

Yaşlılarda enfeksiyonlara karşı en etkili koruma "aşı"

18:42 - Sağlık

Baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede "dünyada 68'inci vaka" olarak literatüre geçti

12:37 - Sağlık

Mobil sigara bırakma poliklinik araçları Eskişehir'de 2 ayda yaklaşık 600 kişiye ulaştı

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili açıklama

17:37 - Sağlık

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde uzaktan hasta değerlendirme dönemi başladı

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fransa'nın Landes vilayetindeki orman yangınında 1100 hektarlık alan küle döndü

11:38 - Dünya

Panama Kanalı, açılışının 112. yıl dönümünde dünya ekonomisindeki önemini koruyor

11:32 - Dünya

Petrol şirketlerinin karı savaşla arttı, yükselen akaryakıt fiyatları Trump'ı sıkıştırdı

11:22 - Ekonomi

Giresun'da sel sularına kapıldığı değerlendirilen 2 kişi için arama çalışması başlatıldı

11:13 - Asayiş

ABD Savunma Bakanı, İran'a uyguladıkları ablukayı "süresiz" sürdürebileceklerini söyl

11:08 - Dünya