?>

Meme kanserinde risk faktörü olmasa da kontrol uyarısı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karaman, vakaların yarısında bilinen bir risk faktörü olmadan da kanserin ortaya çıkabildiğini, bu nedenle her kadının meme sağlığını takip etmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Sağlık - 8 saat önce

Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elanur Karaman, yaptığı yazılı açıklamada, meme kanserinin dünyada ve Türkiye'de önemli halk sağlığı sorunu olmayı sürdürdüğünü ifade etti.

Meme kanserinin kadın sağlığı açısından en önemli tehditlerden biri olduğunu aktaran Karaman, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2022 yılında dünyada yaklaşık 2,3 milyon kişiye meme kanseri tanısı kondu ve 666 bin kişi bu hastalık nedeniyle öldü. Türkiye'de ise aynı yıl 25 bin yeni vaka görüldü ve 7 bin 360 kadın hayatını kaybetti. Bu rakamlar, hastalığın ne kadar ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu açıkça ortaya koyuyor." değerlendirmesinde bulundu.

????

Karaman, meme kanserinde risk faktörlerine dikkati çekerek, "İleri yaş, genetik yatkınlık, obezite, alkol ve sigara kullanımı riski artırıyor. Ancak vakaların yaklaşık yarısında bilinen bir risk faktörü olmadan kanser ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle her kadının kendi meme sağlığını takip etmesi çok önemli." ifadesini kullandı.

Her kitlenin kanser olmadığını ama kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Karaman, Türkiye'de 40 ila 69 yaş arası kadınların 2 yılda bir ücretsiz mamografi çekilebildiğine işaret etti.

Karaman, mamografinin meme kanserini erken evrede yakalamada en değerli yöntem olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Cerrahi, radyoterapi, hormon tedavileri, kemoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve bazı olgularda immünoterapi uygulanabiliyor. Günümüzde meme koruyucu cerrahi yaklaşımlar ön planda. Multidisipliner tümör konseylerinde alınan kararlarla hastalarımıza hem onkolojik açıdan güvenli hem de yaşam kalitesini koruyan çözümler sunuyoruz."

Doç. Dr. Karaman, ekim ayının meme kanseriyle mücadelede özel bir anlam taşıdığına değinerek, "Kadınlarımızı korumak, geleceğimizi korumaktır. Erken tanı hayat kurtarır. Hastalıktan korkmayın, geç kalmaktan korkun." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel Sumud Filosu'na saldıran İsrail donanma unsurları, gemileri yasadışı şekilde ele geçirmeye başladı

2025-10-01 23:12 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'nda arızalanan teknedeki 7 aktivist TCG Gediz fırkateyniyle tahliye edildi

2025-10-02 00:03 - Gündem

Adanalı kebapçılar 9. Uluslararası Adana Lezzet Festivali'ne hazır

2025-10-02 12:18 - Magazin

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısı uluslararası hukuka aykırı

2025-10-02 00:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Belçika'dan Küresel Sumud Filosu'na saldıran İsrail'e uluslararası hukuka saygı çağrısı

2025-10-02 00:33 - Dünya

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısı Türkiye genelinde protesto edildi

2025-10-02 02:18 - Gündem

UEFA Avrupa Ligi'nde 2. hafta maçları oynanacak

2025-10-02 00:18 - Spor

İsrail ordusu, Küresel Sumud Filosu'ndaki gemilerden 25 Türk aktivisti alıkoydu

2025-10-02 03:47 - Gündem

Şampiyonlar Ligi'nde ikinci hafta tamamlandı

2025-10-02 00:28 - Spor

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

2025-10-01 04:08 - Dünya

İlgili Haberler

DSÖ: Afrika'da bu yıl 4 bin 200'den fazla kişi kolera nedeniyle hayatını kaybetti

22:17 - Sağlık

Meme kanserinde yaş ilerledikçe risk artıyor

13:33 - Sağlık

Erken teşhis ile fark edilen meme kanserini tedaviyle yendi

12:07 - Sağlık

Anne sütü bebeği hastalıklara karşı hayat boyu koruyor

11:13 - Sağlık

Sağlıklı ve başarılı çocuklar için beslenmeye dikkat edilmesi tavsiyesi

14:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu'ndaki "Marinette" gemisi yola devam ediyor

23:57 - Dünya

AK Parti Milletvekili Sena Nur Çelik Kanat: (İsrail karşısında) Sessizlik suç ortaklığıdır

23:38 - Siyaset

Aziz İhsan Aktaş suç örgütü soruşturmasında 16 şirkete kayyum atandı

23:22 - Gündem

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısına dünya genelinde protestolar sürüyor

22:38 - Dünya

Celtic taraftarları İsrail'i protesto etti

22:27 - Spor