?>

Meksika'da Kovid-19'dan ölenlerin kesin sayısını tespit etmek 'birkaç yıl' sürebilir

Meksika Sağlık Bakan Yardımcısı Lopez-Gatell, "Kovid-19'a ilişkin nihai istatistikler ne zaman hazır olabilir? Muhtemelen salgının ilk yılı atlatıldıktan birkaç yıl sonra..." dedi.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

Meksika Sağlık Bakan Yardımcısı Hugo Lopez-Gatell, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısını kesin olarak tespit etmenin birkaç yıl sürebileceğini ifade etti.

Bakan Yardımcısı Lopez-Gatell, düzenlediği basın toplantısında, ülkede yalnızca Kovid-19 testi pozitif çıktıktan sonra yaşamını yitirenlerin can kaybı olarak kaydedildiğini belirterek, "Kovid-19'a ilişkin nihai istatistikler ne zaman hazır olabilir? Muhtemelen salgının ilk yılı atlatıldıktan birkaç yıl sonra..." ifadelerini kullandı.

Ülkede nüfusa göre test sayısının azlığı, büyük kentlerde ve bazı eyaletlerde ölüm sayılarında geçmiş yıllara göre görülen artışlar, vaka ve ölüm saylarının resmi rakamlardan çok daha yüksek olabileceği tartışmalarına yol açmıştı.

Bu konuda yöneltilen sorulara yanıt veren Lopez-Gatell, resmi rakamların gerçek tabloyu yansıtmıyor olabileceğini kabul ederek, gerçek rakamları belirlemenin zaman alacağını, bunun ülkenin istatistik kurumunun çalışmalarıyla ortaya çıkabileceğini belirtti.

Meksika Kovid-19'a bağlı ölümleri önlemekte zorlanıyor

Kovid-19'a bağlı ölü sayısının 76 bini aştığı Meksika, ABD, Hindistan ve Brezilya'nın ardından en fazla can kaybının yaşandığı ülke konumunda bulunuyor.

İlk vakanın 28 Şubat'ta, virüse bağlı ilk ölümün 19 Mart'ta görüldüğü ülkede Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin günlük sayısı ilk kez 27 Mayıs'ta 500'ü aşarken, 4 Haziran'da 1092'ye ulaşarak "tepe noktasını" gördü.

Nüfusu 129 milyonu aşan ülkedeki ölü sayıları eylülün ortasından bu yana 500'ün altına geriletilmiş görünse de rapor edilemeyen ölümlere ilişkin bazı veriler, can kaybı sayısının gerçekte daha fazla olabileceğine işaret ediyor.

Ülkenin en büyük kenti başkent Meksiko'da gerçek ölü sayısının resmi rakamların üç katına yakın olabileceği iddia edilmişti. Meksiko Dijital İnovasyon Ajansı Başkanı David Moreno, 17 Eylül'de kişisel Twitter hesabında, kentte nisan ve ağustos aylarını kapsayan dört aylık dönemdeki ölü sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 30 bin 462 fazla olduğunu, Sağlık Bakanlığının ise aynı dönemde kentte Kovid-19'a bağlı 11 bin 318 ölüm kaydedildiğini bildirdiği bilgisini paylaşmıştı.

Ölümlerin yüzde 92'sinin hastanelerde, yüzde 7'sinin ise evlerde gerçekleştiğini belirten Moreno, 9 milyon nüfuslu kentteki test oranlarının düşüklüğüne işaret ederek sayıca ağırlıkta olan hastane ölümlerinde dahi virüs bağlantısının tespit edilememiş olabileceği yorumunu yapmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Pakistan'da 289 işçinin öldüğü fabrika yangınında 2 kişi idama çarptırıldı

2020-09-22 18:06 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk ekonomisi yeni rekorlara koşmaya devam edecektir

2020-09-26 21:46 - Siyaset

Karantinada olması gerekirken düğün salonunda çalışan sanığa hapis istemi

2020-09-21 19:41 - Asayiş

Oyuncu mouse'u Dual Wireless Rival 3 Wireless, n11.com'da ön siparişe çıktı

2020-09-25 14:44 - Genel

'Atletizmin altın çocuğu' gözünü dünya şampiyonluğuna dikti

2020-09-27 17:46 - Spor

Danıştaydan küçük işletmeye vergi avantajı sağlayan karar

2020-09-21 15:46 - Gündem

Hazineden 816 milyon liralık kira sertifikası ihracı

2020-09-22 22:56 - Ekonomi

Savaşın gölgesinde: Libya'da yaşam

2020-09-25 17:36 - Dünya

Cezayir'den Fransız medyasına 'belgesel' tepkisi

2020-09-22 18:47 - Medya

Venezia Mega Outlet, İndirim Panayırları'yla alışverişe katkı sağlamayı hedefliyor

2020-09-24 14:07 - Genel

İlgili Haberler

BM, Ukrayna'da sivil kayıplardaki artıştan endişe duyduğunu açıkladı

01:18 - Dünya

Trump, serbest bırakılan İsrailli esirler ve aileleriyle Beyaz Saray'da bir araya geldi

01:02 - Dünya

Fransa'da Lafarge'ın yargılandığı davada mahkeme sanıkların ifadelerini dinledi

00:18 - Dünya

Suriye, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü nezdindeki daimi temsilciliğini yeniden açtı

23:23 - Dünya

BM, İsrail'in Gazze'deki son hava saldırılarından 'derin endişe' duyuyor

22:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beykoz'da 'Söz Gençlikte' programına telefonla bağlandı

01:22 - Siyaset

BM, Ukrayna'da sivil kayıplardaki artıştan endişe duyduğunu açıkladı

01:18 - Dünya

Vergiye yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

01:13 - Siyaset

Milli Eğitim Bakanı Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda soruları cevapladı

01:07 - Siyaset

Trump, serbest bırakılan İsrailli esirler ve aileleriyle Beyaz Saray'da bir araya geldi

01:02 - Dünya